Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα”
Από την ακριτική Γαύδο, δυτικά της οποίας έχουν αρχίσει έρευνες για φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και τη Λιβύη.
- 06 Ιανουαρίου 2023 12:53
Στις έρευνες για φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γαύδο όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων..
“Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας”.είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Εδώ, δυτικά της Γαύδου έχουν ξεκινήσει -επί δικής μας Κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- για πρώτη φορά, έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες.
Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.”
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε έτσι εκ νέου μήνυμα και στην Τουρκία, η οποία απειλεί σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προειδοποίησε πρόσφατα τη χώρα μας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αναφορές στους πυραύλους Tayfun.
“Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και μέ άξονα τα εθνικά μας συμφέροντα. Πολιτεύεται με αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι ισχυρή, που επιδιώκει τη σταθερότητα, που είναι ανυποχώρητη, όμως, σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία. Είναι μια χώρα που ούτε απειλείται, ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα κυριαρχικά της δικαιώματα”, απάντησε στον κ.Καλίν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει υπογράψει νέο παράνομο σύμφωνο συνεργασίας με την Τουρκία όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019. H τουρκολιβυκή συμφωνία του Οκτωβρίου προβλέπει μάλιστα δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ακολούθησε μάλιστα την Τουρκία εκφράζοντας επίσημα την ενόχλησή του για τις έρευνες για φυσικό αέριο που ανακοίνωσε η Ελλάδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν το Νοέμβριο και θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.
Μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.
«Εκ μέρους των Ακριτών της Ελλάδος σας καλωσορίζω στη Γαύδο. Η επίσκεψή σας στον τόπο μας δεν αποτελεί μόνο τιμή για εμάς τους Γαυδιώτες, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός υψηλού συμβολισμού. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο νοτιότερο άκρο της πατρίδος μας, γεμίζει εμάς δύναμη, αλλά και ισχυροποιεί την κυριαρχία της χώρας μας. Η Γαύδος που με την ομορφιά της κατάφερε για χρόνια να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά στην Καλυψώ. Ο τόπος που ευλογήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, το νησί των εξορίστων, το νησί που έχει καταφέρει να διαφυλάξει σχεδόν ακέραια την ομορφιά του από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας, σήμερα τιμάται από την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό της η Δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία υποδέχτηκε και συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κατα την παραμονή του στο νησί.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δε την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
“Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας”, είπε και πρόσθεσε:
“Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο.
Αναφερθήκατε και σωστά, στην ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού. Και έχετε απολύτως δίκιο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.”
.Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις