Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράνομη η στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράνομη η στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Κ. Μητσοτάκης

Κάθε βήμα των Σκοπίων προς την ΕΕ εξαρτάται από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, πως η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του χαρακτήρισε την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα, προκλητική.

Αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με το βλέμμα όμως και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: “Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ουσιαστικά με βέτο στην ενταξιακή της διαδικασία εάν δεν τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά στην ονομασία:

“Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων”.

Η ανάρτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η αναφορά της Σιλιάνοφσκα σε “Μακεδονία” και η αντίδραση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα πως είναι σε εγρήγορση μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τη νίκη του εθνικιστικού VMRO, το οποίο προεκλογικά είχε ως σύνθημα την επαναφορά της ονομασίας “Μακεδονία” σκέτο. Και είχε προειδοποιήσει τα Σκόπια να τηρήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, διαφορετικά “θα έχουμε ζητήματα”.

Σε ανακοίνωση- απάντηση στην κ.Σιλιανόφσκα, το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημείωσε, δε, ότι οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Αντιδράσεις και εντός Βόρειας Μακεδονίας

Η πράξη της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την αντίδραση και του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, του DUI του Αλί Αχμέτι, που εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα