Κυρώσεις στις τράπεζες που δεν τηρούν τη διαφάνεια εξετάζει η κυβέρνηση

Κυρώσεις στις τράπεζες που δεν τηρούν τη διαφάνεια εξετάζει η κυβέρνηση
Επεξεργασία και εξέταση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις.". (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο Τρ. Αλεξιάδης επιφυλάχθηκε να φέρει νέες ρυθμίσεις για κυρώσεις σε τράπεζες που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις για τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΜΜΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν τις κυρώσεις προς τις τράπεζες που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις προωθούμενες διατάξεις για την υποχρεωτική δημοσίευση της διαφημιστικής δαπάνης στα Μέσα Ενημέρωσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Επιφυλασσόμαστε για την προσθήκη διατάξεων σχετικών με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη τήρησης της υποχρέωσης» δημοσιοποίησης διαφημιστικών δαπανών είπε ο κ. Αλεξιάδης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου όπου έχει ενταχθεί η σχετική ρύθμιση (άρθρο 6). Σημειώνεται ότι το εν λόγω άρθρο επιβάλλει υποχρέωση δημοσιοποίησης αλλά δεν περιγράφει συγκεκριμένες κυρώσεις που θα επιβληθούν στις τράπεζες σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε, πάντως, αν η ρύθμιση για την εξειδίκευση των κυρώσεων θα κατατεθεί στη Βουλή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη.

Περιγράφοντας, πάντως, τη διάταξη που εγκρίθηκε στην επιτροπή με ευρύτατη πολιτική συναίνεση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για μια «προληπτική πρωτοβουλία» η οποία γεννά για πρώτη φορά την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δημοσιεύουν όλες τις πληρωμές που έκαναν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαφημιστικές εταιρείες και οντότητες συνδεδεμένες με τις εν λόγω επιχειρήσεις για λόγους διαφήμισης. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες για λόγους προβολής ή προώθησης, καθώς και όλες τις χορηγίες και δωρεές προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε επίσης την πρόταση της αντιπολίτευσης να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης και στις ΔΕΚΟ ή άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Βεβαίως και εξετάζουμε αυτή την πρόταση και σε άλλο νομοσχέδιο θα καλύψουμε και αυτό το κενό, διότι ο αγώνας της κυβέρνησης αυτής στα θέματα διαπλοκής είναι συγκεκριμένος και όποιος θέλει να συμβάλει σ’ αυτό τον αγώνα είμαστε ανοικτοί…» τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα