Κυβέρνηση: “Δεν τσουβαλιάζουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά…”

Διαβάζεται σε 3'
marinakis
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

“Σεβόμαστε τους ελεύθερους επαγγελματίες”, δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, αλλά τόνισε ότι “δεν μπορεί οι υπόλοιποι να πληρώνουν παραπάνω φόρο επειδή κάποιοι δεν είναι συνεπείς”.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο φορολογικό στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με αντιδράσεις από ένα κοινό το οποίο αποτελούσε προνομιακό της ακροατήριο.

Το Μαξίμου επομένως προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά και πολιτικά το θέμα. Από τη μία δηλώνει ότι δεν τσουβαλιάζει και δε στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες (προσπερνώντας το γεγονός ότι αυτό ίσχυε προφανώς και την προηγούμενη τετραετία), η οποία πρέπει να παταχθεί, για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης – επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως ελεύθερου επαγγελματία δικηγόρου – δήλωσε ότι η κυβέρνηση μένει μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί φοροφυγάδες όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίζοντας: “Μακριά από εμάς τέτοια λογική και κοινωνικός αυτοματισμός. Σεβόμαστε όλους τους επαγγελματίες”.

“Δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής”

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι με το νέο πλαίσιο φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής. “Μιλάμε για μία συνολική παρέμβαση κατά της φοροδιαφυγής για την εξοικονόμηση 3 δισεκ ευρώ. Μία εξ αυτών των παρεμβάσεων αφορά σε δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι το νέο αυτό σύστημα δεν είναι συλλήβδην ή οριζόντιο. Επισήμανε ότι το πλαφόν δεν θα πιάνει τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ τον 4ο χρόνο θα έχουν έκπτωση κατά τα 2/3 και για τον 5ο χρόνο έκπτωση κατά το 1/3. Γιατί όπως σημείωσε είναι λογικό πως όποιος κάνει έναρξη επαγγέλματος δεν είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσει το όριο του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις ανθρώπων που για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους, πχ μία μητέρα με παιδί δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πλαφόν.

Τόνισε εξάλλου ότι θα γίνει διάλογος, όταν το νομοσχέδιο θα μπει σε δημόσια διαβούλευση, αφήνοντας ανοιχτά παραθυράκια για παρεμβάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επιπλέον ότι με τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο μισθό γίνεται πράξη η τελευταία δέσμευση της ΝΔ για μείωση φόρου από το 2019. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν οριζόντιο φόρο που επιβλήθηκε τα μνημονιακά χρονια και πως μετά τη μείωση του στόχος είναι η πλήρης κατάργηση.

“Δεν τους τσουβαλιάζουμε, αλλά αυτό δεν είναι λογικό”

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε όμως επίσης ότι είναι δεδομένο πως το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. “Δεν τους τσουβαλιάζουμε, αλλά αυτό δεν είναι λογικό”, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι είναι “άλλο ο νέος επιτηδευματίας ή η νέα μητέρα και άλλο κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση με πέντε- δέκα εργαζόμενους που δουλέυουν με τον κατώτατο και εκείνος βγάζει κάτω από αυτό. Ε αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί οι υπόλοιποι να πληρώνουν παραπάνω φόρο, επειδή κάποιοι δεν είναι συνεπείς”.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε στη συνέχεια για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση κινείται με σεβασμό στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Έσπευσε να προσθέσει δε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στα έσοδα από αυτή την παρέμβαση, τα οποία θα επιστρέψουν με παρεμβάσεις του κράτους στην υγεία και παιδεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα