Κυβέρνηση: Και τώρα, έξοδος από το Μνημόνιο

Κυβέρνηση: Και τώρα, έξοδος από το Μνημόνιο

Τη νέα αφήγηση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή χθες με την απόφαση του Eurogroup μπήκαν οι βάσεις προκειμένου η χώρα να βγει από το Μνημόνιο και να σταθεί μόνη στα πόδια της θα “χτίσει” από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να υποστηρίξει ότι “η χώρα γυρίζει σελίδα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης και το περιεχόμενό της, ενώ ταυτοχρόνως η κυβέρνηση σχεδιάζει επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου να σηματοδοτήσει τα θετικά σημεία της συνολικής συμφωνίας που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.

Η αρχή της εξόδου

Επί της ουσίας, το μήνυμα που θέλει να “περάσει” το Μέγαρο Μαξίμου στην κοινωνία είναι διττό: αφενός, να αποδείξει ότι η 20ήμερη καθυστέρηση από την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου έως χθες άξιζε τον κόπο. Αφετέρου, να καταστήσει σαφές πως με την χθεσινή απόφαση, μπαίνουν οι βάσεις ώστε να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να ανοίξει ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την επιτροπεία σε 12-14 μήνες, ήτοι τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό, άλλωστε, διεμήνυσε από χθες βράδυ, με ανάρτησή του στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας: “Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, την ίδια εικόνα είχε φιλοτεχνήσει, από το Λουξεμβούργο, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι “αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στις δικές της δεσμεύσεις, συνεχίσει με τις πολιτικές της, θα μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα σε 12 με 14 μήνες από σήμερα”. Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πολλές φορές τη φράση “να γυρίσουμε σελίδα”, ενώ προανήγγειλε -όπως, εξάλλου, και ο επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι στόχος είναι να αρχίσει η Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της: “το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα. Υπάρχει έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αν είναι να σταθούμε στα πόδια μας πρέπει να υιοθετήσουμε ρυθμίσεις για την ανάπτυξη”, κατέληξε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε αργά χθες τη νύχτα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό, τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά.

Θετική αποτίμηση

Επί της ουσίας της συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου “βλέπει” πολλά θετικά σημεία, αν και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε κάποιες “γενναιότερες” διατυπώσεις ή αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν χθες βράδυ πως “η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε”. Οι ίδιες πηγές, αναλύοντας ένα προς ένα τα σημεία της συμφωνίας, στέκονταν στο “κυριότερο σημείο της απόφασης”, δηλαδή την “για πρώτη φορά σαφή δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές”.

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούσαν πως “έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015”. “Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος”, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Επιπροσθέτως, κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου τόνιζαν πως “αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης”, ενώ πρόσθεταν ότι “καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060”. “Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε”, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος της απόφασης, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022)”,. ενώ αναφέρονταν και στην αποδοχή “του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας”. “Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας”, έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους και για το γεγονός πως “αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.”.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα