Κυβέρνηση συνεργασίας: Οι πολίτες θα γράψουν το σενάριο

Κυβέρνηση συνεργασίας: Οι πολίτες θα γράψουν το σενάριο
Παρά τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, η ψήφος των πολιτών ειναι αυτή που θα σφραγίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις SOOC

Κυρίαρχη η συζήτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις ενώ διαφαίνεται το "τέλος των αυτοδυναμιών". Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα περί "σταθερότητας" και το σαφές μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκονται για τα καλά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, εξαιτίας της ρευστότητας που καταγράφεται και έχει σημάνει – όπως όλα δείχνουν – το τέλος των αυτοδυναμιών. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με δημόσιες παρεμβάσεις τους αποπειράθηκαν να «οριοθετήσουν» τις μετεκλογικές εξελίξεις, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας αρνούμενος προκαταβάλλοντας όμως πως δεν θα είναι πρωθυπουργός κανένας από τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Ενώ όμως «μαίνονται» τα μετεκλογικά σενάρια, οι μόνοι που δεν έχουν ακόμη εκφράσει την γνώμη τους είναι οι πραγματικοί σεναριογράφοι: Δηλαδή οι ψηφοφόροι που σύντομα θα προσέλθουν στην «κάλπη της απλής αναλογικής», η οποία θα στηθεί – σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις- τον Μάιο.

Από την κάλπη αυτή αναμένεται να αναδειχθεί με ανόθευτο – συγκριτικά με το παρελθόν- τρόπο η συνολική βούληση του εκλογικού σώματος. Όπως και οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί και ισορροπίες. Συνιστώντας έτσι μια “εντολή” που θα έχει την σαφήνεια της “εκλογικής αριθμητικής” και τεράστια πολιτική βαρύτητα. Θέτωντας κάθε πολιτικό φορέα απέναντι στην ευθύνη του.

Σταθερότητα και αστάθεια

Με τις δηλώσεις του από την Φθιώτιδα όπου περιόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αποδοκιμασία του στις κυβερνήσεις συνεργασίας, παρά το γεγονός πως στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη έχει αφήσει και αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας πως «προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».

Χθες πάντως επανέλαβε ότι «η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα». Θέλησε πάντως να δώσει την αίσθηση της αναζήτησε ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος λέγοντας πως «την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Είναι ένα ρεύμα με κορμό ασφαλώς ένα μεγάλο κόμμα, αλλά ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί». Ακόμη πιο γλαφυρά επισήμανε πως «πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες».

Παράλληλα όμως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «άφησε πίσω του την αρχή της απλής αναλογικής για να υπηρετηθεί το χάος και η αστάθεια» υποστηρίζοντας «οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Οι Έλληνες θα ακυρώσουν τη βόμβα της ακυβερνησίας και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας».

Με το επιχείρημα περί σταθερότητας όμως αντέκρουσε τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού σε ομιλία που πραγματοποίησε στο συνέδριου του Ινστιτούτου ΈΝΑ ανέλυσε το γιατί ο σχεδιασμός του Κ.Μητσοτάκη οδηγεί σε αστάθεια. Σε αντίθεση μάλιστα με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση βιώσιμη που θα μακροημερεύσει, κι αυτό διότι βασική προϋπόθεση για μια βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής είναι να υπάρχουν συμφωνίες προγραμματικές. Τι συμφωνία προγραμματική μπορεί να κάνει ένα κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, όταν αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτυγχάνουν, με κόμματα τα οποία θέλουν να λέγονται προοδευτικά». Επίσης σημείωσε ότι τυχόν πρωτιά του κόμματος του Κ.Μητσοτάκη «θα μας βάλει σε περιπέτειες» επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός στοχεύει σε μία «κυβέρνηση – κουρελού» «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για μια κυβέρνηση βιώσιμη και μακράς πνοής». Στον αντίποδα τόνισε ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα «μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και «θα είναι μια κυβέρνηση 4ετίας που θα δώσει σταθερότητα».

Η προοδευτική διακυβέρνηση

Πάντως η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είχε σαφή μηνύματα τόσο προς τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά όσο και ειδικά προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Απευθυνόμενος ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και την μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί ένα πολύ κρίσιμο γεγονός που είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Ας την αφήσουμε να εκφραστεί». Συνέχισε λέγοντας ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα διαμορφώσει μια «μια τελείως διαφορετική μέρα». Με βάση αυτό επισήμανε πως «όσοι έχουν στοιχειωδώς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν– αν υπάρχει δυνατότητα και αν προκύπτει από τους αριθμούς- την άρνηση της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα». Επισήμανε πως «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές που η ιστορία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν απολύτως τα ποσοστά τους». Τόνισε μάλιστα πως η πραγματικότητα υποδεικνύει πως «αυτός που μπορεί να κερδίσει αυτή την στιγμή τον Κ.Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και την θέση που έχει λάβει δημόσια η ηγεσία του σχετικά με το ότι δεν θα στηρίξει μετεκλογικά κανέναν από τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως δεν είναι το πρώτιστο τα πρόσωπα, αν και τόνισε ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό. Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε: «Το μόνο πρόβλημα του είναι ο Κ.Μητσοτάκης και όχι η πολιτική του Κ.Μητσοτάκη;» δηλαδή – εξήγησε- «η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των απευθείας αναθέσεων, της φτωχοποίησης της κοινωνίας». Επίσης αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο ελληνικός λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι δεν είχαμε και πολύ καλά πολιτικά αποτελέσματα».

Αυτά ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία του δημόσια ομιλία στην Σπάρτη επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να παίξει μετεκλογικό ρόλο εφόσον το επιτρέψουν τα ποσοστά που θα λάβει. Σημείωσε όμως πως «δεν δίνουμε μια μάχη για την εξουσία. Όσα είπα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν είναι γιατί βιάζομαι να πάρω κάποια θέση εξουσίας. Το έχω αποδείξει άλλωστε στην πολιτική μου πορεία. Το κάνω γιατί βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επικρατεί ο σεβασμός στους θεσμούς, στον πολίτη, στο δημόσιο συμφέρον». Σημείωσε επίσης αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός πως «αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου Πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα Υπουργεία και βεβαίως του Πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα».

Επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι «στόχος μας είναι μία προγραμματική σύγκλιση. Δεν θα καθίσουμε να συζητήσουμε για καρέκλες εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει ως δεκανίκι σε μία κυβέρνηση, απλά και μόνο για να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα