ΚΚΕ: “Άμοιρη ευθυνών” δηλώνει η Κομισιόν για τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα
Διαβάζεται σε 3'Σκληρή κριτική κατά της Κομισιόν άσκησε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για “εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ”.
- 26 Σεπτεμβρίου 2024 21:31
«Μνημείο πρόκλησης αποτελεί η απάντηση του σοσιαλδημοκράτη επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, N. Schmit, σε ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την ‘εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις του τουρισμού-επισιτισμού’, με αφορμή την ενεργοποίηση της επιβολής εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ .
Και προσθέτει: «Βαπτίζοντας το ‘άσπρο – μαύρο‘, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι η Οδηγία 2003/88 εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εφόσον θεσπίζει ‘ένα όριο μέγιστης διάρκειας εργασίας και σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης’. Οι εργαζόμενοι πρέπει μάλλον να πουν και …ευχαριστώ που, ναι μεν θα δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα και έξι ημέρες την εβδομάδα, αλλά θα έχουν …’εξασφαλισμένο’ ένα 11ωρο ανάπαυσης».
«Υλοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ με τις Οδηγίες 2003/88 και 2019/1152, που μεταξύ άλλων άνοιξαν το δρόμο για τις διαβόητες συμβάσεις γαλέρας των ‘μηδενικών ορών’, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε νέο γύρο επίθεσης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, εφαρμόζοντας την 6ήμερη εργασία για φθηνό εργατικό δυναμικό, διαθέσιμο όσο, όποτε και όπου θέλει η εργοδοσία.
Η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς ξεσκεπάζει την κυβερνητική και ευρωενωσιακή προπαγάνδα για μια ‘φιλολαϊκή ΕΕ’, υπέρμαχο των δικαιωμάτων. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία του ωραρίου – λάστιχο, της 13ωρης εργασίας, ακόμη και σε παραπάνω του ενός εργοδότες, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εξαήμερης απασχόλησης, των πενιχρών μισθών, των απλήρωτων υπερωριών και της άλωσης της Κυριακής αργίας με τη ‘βούλα’ των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.
Η εντατικοποίηση αυτή οδηγεί σε εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων, ενώ έχει συνοδευτεί από την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας σύμφωνα με τα ‘πρότυπα’ της ‘Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας’. Ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7.800 εργατικά ατυχήματα μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, με ένα νεκρό κάθε τρεις μέρες, με την πλειοψηφία των ατυχημάτων να συμβαίνουν σε ώρες υπερεργασίας. Ενδεικτική είναι τέλος κι η μετατροπή του χαρτοφυλακίου της νέας Κομισιόν από ‘Απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων’ σε ‘Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων κι ετοιμότητας’ που προμηνύει νέα αντεργατικά τερατουργήματα» αναφέρει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:
«Τα οξυμένα αυτά προβλήματα θα πάρουν αποφασιστική απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την πάλη μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στο εργασιακό μεσαίωνα ΕΕ, κυβερνήσεων, κεφαλαίου. Με οργάνωση του αγώνα τους σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικώντας δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, συλλογικές συμβάσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία με ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, με μείωση του ημερήσιου κι εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, που θα ενσωματώνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας».