ΚΚΕ: Ψήφισμα “στάχτη στα μάτια των λαών” από το Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάζεται σε 4'
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου)
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου) ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Για ρεσιτάλ υποκρισίας της ΕΕ απέναντι στους πληγέντες λαούς από τις φυσικές καταστροφές κάνει λόγο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Ένα ακόμα ψήφισμα “στάχτη στα μάτια των λαών” με το οποίο η ΕΕ επιδίδεται σε ρεσιτάλ υποκρισίας απέναντι στους πληγέντες λαούς από τις φυσικές καταστροφές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Παρότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα στην ανακάλυψη πολλών δυνατοτήτων στην ουσιαστική πρόληψη και την άμεση κατάλληλη παρέμβαση αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, τελικά εξελίσσεται σε “κανονικότητα” τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ το να αποτελούν συστηματικά οι λαοί έρμαια πλημμυρών, πυρκαγιών ή σεισμών» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Αυτές τις μέρες οι λαοί στην Ευρώπη βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλημμύρες που ήδη αφήσαν πίσω τους 21 νεκρούς σε Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία, αλλά και με πυρκαγιές στην Πορτογαλία από τις οποίες 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Στην δε Ελλάδα εκτός από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας με μια απλή βροχή πλημμύρισαν προ ημερών περιοχές, όπως η Αττική, η Κομοτηνή, η Χίος κ.α., ενώ οι πληγέντες στη Θεσσαλία ανεβαίνουν έναν δίχως τέλος “Γολγοθά”» προσθέτει και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Πρόκειται για συνέπειες της ίδιας εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που αφήνει το λαό απροστάτευτο σε κάθε φυσικό φαινόμενο. ΕΕ και κυβερνήσεις κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί κλιματικής κρίσης και πράσινης στρατηγικής και επικαλούνται τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων ως άλλοθι. Το ίδιο τροπάρι ακολουθεί και το ψήφισμα αποκρύπτοντας την τραγική ανεπάρκεια των μηχανισμών του επιλεκτικά ανίκανου αστικού κράτους με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα κι υποδομές επικαλούμενες μονότονα και προκλητικά τη σφοδρότητα των φαινομένων. Αντ’ αυτού εξαντλείται σε κατευθύνσεις πιο “έξυπνων”, “ευέλικτων” μηχανισμών κράτους και τοπικής διοίκησης με αυξήσεις χρηματοδοτήσεων για να διευκολύνονται οι επενδύσεις για την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστών. Απορρίπτεται δε η καθολική προστασία και θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα με τις γνωστές πρακτικές περί “εκτίμησης κινδύνων” κι “ευάλωτων περιοχών”, αλλά και την πλειοδοσία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος λειτουργεί ως μηχανισμός διαιώνισης των τραγικών ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό κι υποδομές στα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Αυτή η πολιτική τους προωθείται γιατί αντιλαμβάνονται αυτά τα μέτρα για τη θωράκιση και τις ανάγκες του λαού ως “κόστος” με βάση και τις απαράδεκτες οδηγίες της ΕΕ που απαιτούν “να μην υπάρχει υπερβολικό κόστος” για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ οι πλημμύρες αποκτούν ελάσσονα σημασία όταν γίνονται σε περιοχές «με περιορισμένους οικονομικούς πόρους» ή “σε αραιοκατοικημένες περιοχές”.

Αυτό που αποδεικνύεται συνεχώς, είτε με πιο έντονα -άλλα όχι απρόβλεπτα- φαινόμενα, είτε με φθινοπωρινές βροχές των είκοσι λεπτών είναι ότι οι λαοί είναι μονίμως απροστάτευτοι απέναντι σε οποιασδήποτε έντασης φαινόμενο. Ταυτόχρονα στο όνομα της “ατομικής ευθύνης” επωμίζονται όλα τα βάρη την ώρα που αποζημιώσεις από κράτος – ΕΛΓΑ αλλά και το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ όχι μόνο δεν καλύπτουν τους πληγέντες στο 100% της ζημιάς όπου υπέστησαν αλλά αντίθετα πετούν το ξεροκόμματο των “συμβολικών” αποζημιώσεων κι αυτά ως επί το πλείστον για υποδομές κι όχι για τους ίδιους τους πληγέντες (βλ. 101 εκ του Ταμείου για την Θεσσαλία, όπου η καταστροφή ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ). Έτσι στρώνουν το έδαφος στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ασφαλιστικών ομίλων» αναφέρει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι λαοί έχουν χορτάσει από ψηφίσματα με τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα και τις ανέξοδες αναλύσεις για τον κακό καιρό και την “κλιματική κρίση”. Για αυτό απαιτούν εδώ και τώρα αποζημιώσεις στους πληγέντες στο 100% των καταστροφών σε κατοικίες, περιουσίες, καλλιέργειες κι άμεση θωράκιση με μόνιμο προσωπικό, μέσα κι υποδομές με βάση τις πραγματικές ανάγκες, διεκδικώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές με βάση την πρόληψη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα