Κλείδωσε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Νταβούτογλου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νews247 η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο το προσφυγικό και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
- 15 Φεβρουαρίου 2016 18:43
Έκλεισε η τριμερής συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Νταβούτογλου πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής η οποία διεξάγεται στις 18 και στις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, στη συνάντηση θα κυριαρχήσουν το προσφυγικό, η πρωτόγνωρη κρίση στις ακτές του Αιγαίου και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση των τριών ηγετών θα συζητηθεί και η πρόσφατη συμφωνία – το σχέδιο δράσης Ε.Ε – Τουρκίας, η τήρηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα επιβεβαιωθεί η δέσμευση – τήρηση κάθε χώρας να επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα.
Όσον αφορά τα hot spots στην Ελλάδα, οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίζουν τις εργασίες για την ολοκλήρωσή τους, μέσα στην προθεσμία που έχει η χώρα στον πλαίσιο των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα δώσει την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στην πορεία των εργασιών, και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Λέσβο Χίο και Λέρο όπου τα Κέντρα Καταγραφής είναι σχεδόν έτοιμα για παραλαβή.
Σημειώνεται πως πλήρως έτοιμο προς παραλαβή είναι το Κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84. Όσον αφορά στο Κέντρο στα Διαβατά, όπου υπάρχουν αντιδράσεις των κατοίκων, ο κ. Βίτσας παρατήρησε πως «νομίζω ότι λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία, και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».
Κοινή ευρωπαϊκή λύση η οποία δεν θα είναι σε βάρος ενός κράτους-μέλους θέλει η γερμανική κυβέρνηση
Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε πως η Γερμανία επιθυμεί καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ως συνθήκη για την διατήρηση της Σένγκεν.
Ειδικότερα, εμφανίστηκε υπέρ της εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους». Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε δε ότι για το Βερολίνο βασική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προϋπόθεση για την διατήρηση της Σένγκεν.
Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, είναι και παραμένει επιτακτικό να βελτιώσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση ώστε να βάλουμε σε τάξη και να ελέγξουμε και τελικά και να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων. Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα είναι σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και των ακτών. «Δική μας συνηγορία είναι: ας το υλοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και μάλιστα πριν από το τέλος της ολλανδικής προεδρίας», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει: «Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, εννοούμε μια λύση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία (λύση) δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ή είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».