Κλείνει η Μόρια – Πέντε κλειστά κέντρα σε νησιά, 10 ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα
Πέντε συν μία δράσεις ανακοίνωσε ο Στεφανής. Κλειστά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Περίπου δέκα ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην Ιονίων. Στόχος η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020. Συντονιστής για τα παιδιά, πλαίσιο για τις ΜΚΟ
- 20 Νοεμβρίου 2019 11:51
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πρώτη φάση σε πέντε νησιά, παρουσίασε ο συντονιστής για το θέμα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών, τόνισε ο κ. Στεφανής και εξήγησε ότι το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.
“Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή” είπε ο κ. Στεφανής.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε τις ακόλουθες 5 +1 δράσεις:
1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Στεφανής προανήγγειλε ανακοινώσεις ειδικά για αυτό το θέμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά
Ο σχεδιασμός προβλέπει:
Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+
Στο σημείο αυτό ο κ. Στεφανής έδειξε φωτογραφίες από την κατάσταση σήμερα στα ΚΥΤ στα νησιά και σχέδια που απεικονίζουν πως θα είναι τα νέα κλειστά κέντρα, τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι και λατρευτικούς χώρους όπως επισήμανε.
Φωτογραφίες που έδειξε ο κ.Στεφανής με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα:
Φωτογραφίες με το πώς θα είναι η κατάσταση στο μέλλον:
Η 5η δράση αφορά ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά ο κ.Πέτσας, ενώ ο κ.Στεφανής στάθηκε στην 5 + δράση, η οποία αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Ανέφερε ειδικότερα ότι:
“Το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκ. Ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο ΛΣ, τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοση τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα.”
Ο κ. Πέτσας παρουσίασε στη συνέχεια μέτρα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένα: Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατ. ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
O κ. Πέτσας παρουσίασε στη συνέχεια μέτρα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένα:
- Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
- Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
- Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
- Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Χειμώνα η Σάμος- Μέχρι Ιούλιο όλα τα κλειστά- “Θα αποτρέψουμε νέα Μόρια”
Η λειτουργία των κλειστών κέντρων θα προχωρήσει σε διαφορετικούς χρόνους, καθώς η δομή στη Σάμο έχει μία δυναμική και είναι σχεδόν έτοιμη. Η δομή αυτή θα επεκταθεί και έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι πριν ολοκληρωθεί ο χειμώνας θα εγκαινιαστεί.
Οι λοιπές τέσσερις δομές θα είναι έτοιμες μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 δηλαδή τον Ιούλιο του 2020 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν όλα τα κλειστά κέντρα.
Ο κ.Στεφανής εξήγησε ότι κάθε δομή έχει πρόβλεψη για επιπλέον χωρητικότητα συν 40% πέραν των προβλεπόμενων αριθμών, δηλαδή ένα κλειστό με σχεδιασμό για 5.000 άτομα θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επιπλέον 2.000 άτομα εάν χρειαστεί. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη σχεδιασμού για έκτακτες καταστάσεις από την εμπειρία, είπε και έδειξε προς αυτό μία αεροφωτογραφία από την κατάσταση μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας. Διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνει στο σχεδιασμό και τους αριθμούς που έχει ανακοινώσει. Δεν θέλει όμως εάν παρουσιαστεί ανάγκη να μην έχει προβλέψει.
“Θα αποτρέψουμε το να έχουμε νέα Μόρια” τόνισε χαρακτηριστικά.
Περίπου δέκα ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην Ιονίων
Ο κ.Στεφανής ρωτήθηκε και επιβεβαίωσε ότι πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά θα δημιουργηθούν και δομές στην ενδοχώρα, καθώς και ότι έχουν βρεθεί ήδη οι χώροι, δεν θέλησε όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το που ακριβώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα δημιουργηθούν και δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να… διαφεύγουν προς Ιταλία) και βεβαίως πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.
Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πεντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.
Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα έιναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.
Ο κ.Στεφανής απέφυγε να μπει σε αριθμούς προσφυγων και μεταναστών που θα μεταφερθούν ανά την επικράτεια με βάση την ποσόστωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθεί η αναλογικότητα και θα ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες.
“Έχουμε μία επιχείρηση σε εξέλιξη” είπε ο κ.Στεφανής χρησιμοποιώντας έναν όρο από το στρατιωτικό του background και επισημαίνοντας ότι σε μία επιχείρηση σε εξέλιξη αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου.
Επισήμανε δε για άλλη μία φορά ότι αποτροπή, μεταφορές, άσυλο, όλα αυτά συνδέονται για αυτό και θα υπάρχει πλέον και ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων.
“Η σκληρή αλήθεια είναι ότι εάν οι ροές δε σταματήσουν να έρχονται με αυτή την ταχύτητα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για αυτό δημουργήθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων είπε.
Ερωτηθείς για την αποτροπή στη θάλασσα, ο κ.Στεφανής είπε ότι με τα νέα συστήματα (θερμικές κάμερες) με τα οποια θα εξοπλιστεί ο ενιαίος φορέας θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν έγκαιρα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες όταν φεύγουν από τα τουρκικά παράλια και να επικοινωνεί η χώρα μας με την άλλη πλευρά ώστε να τους σταματήσουν εκείνοι.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προχθές στη Handelsblatt κατήγγειλε την Τουρκία ότι αρνείται να συνεργαστεί μέχρι στιγμής σε τέτοιες περιπτώσεις παραβιάζοντας τη συμφωνία με την ΕΕ.
Τέλος ο κ.Στεφανής διευκρίνισε ότι το Ταμείο ενίσχυσης αφορά όλους τους δήμους και σε νησιά και ενδοχώρα που θα σηκώσουν το βάρος υποδεχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, και πως με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει συνεργασία με τους δήμους για τα αναγκαία έργα.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Ειδικότερα σημειώνει: “Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά «σχέδιο» διαχείρισης.
Αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αφού καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα. Αφού μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείρισή του ζητήματος, τώρα έρχεται να κάνει την «τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων» και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο.
Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα:
· H κυβέρνηση υπόσχεται πως σε 7-8 μήνες θα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Το μόνο πρακτικό όμως που υποσχέθηκε είναι το νέο ΚΥΤ Σάμου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου.
· Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η λύση είναι τα κλειστά Κέντρα Κράτησης των 5.000 ανθρώπων. Μετατρέπει δηλαδή τα νησιά σε φυλακές όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι. Η κράτηση μετατρέπεται έτσι από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα. Παραβιάζονται δηλαδή βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων.
· Ενημερωθήκαμε ακόμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής και για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Απέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο Υφυπουργός να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα. Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι.
Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τάζει. Να σταματήσει επίσης να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Ας προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στις προσλήψεις χειριστών ασύλου και διερμηνέων. Ας μεταφέρει άμεσα τις 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και λοιπές δομές, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.
Ας πιέσει τη Ε.Ε. ώστε να επιβάλλει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και, συγχρόνως, να αποδεχθούν τα κράτη μέλη έναν δίκαιο καταμερισμό του αντικειμενικού βάρους.
Και, επιτέλους, ας σταματήσει τα λόγια και ας προχωρήσει σε πράξεις, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο”.