Κλείνει το μέτωπο με τις ληξιπρόθεσμες, παραμένει ανοιχτό αυτό με το ασφαλιστικό

Κλείνει το μέτωπο με τις ληξιπρόθεσμες, παραμένει ανοιχτό αυτό με το ασφαλιστικό
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβερνησης Βαγγέλης Βενιζέλος,στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου,λίγο μετά την αναχώρηση του Κύπριου Προέδρου Ν.Αναστασιάδη,Τρίτη 28 Ιουλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η κυβέρνηση προτάσσει την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την τρόικα να θέτει τις δικές της "κόκκινες γραμμές"

Της Βίκυς Σαμαρά

Με την κατάθεση σήμερα της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και αυτής για τα κόκκινα δάνεια την επόμενη εβδομάδα, όπως “κλείδωσε” κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει -και μάλιστα πριν την επιστροφή της τρόικας- δύο θέματα, τα οποία θα τονώσουν το κοινωνικό της προφίλ.

Η επικείμενη αξιολόγηση όμως φέρνει νέα προβλήματα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών με κομψό τρόπο διεμήνυσαν ότι το θέμα του ασφαλιστικού θα πρέπει να ανοίξει άμεσα και δεν έδειξαν διατεθειμένοι για υποχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, το νέο μισθολόγιο και τις απολύσεις στο δημόσιο.

Τα δύο τελευταία ζητήματα είχαν αποτελέσει αντικείμενο τριβής του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι τώρα κατηγορούν τον κυβερνητικό εταίρο ότι έβαλε φυτιλιές σε μία αξιολόγηση στην οποία η προσήλωση στη “μεταρρυθμιστική ατζέντα” ήταν βασικό όπλο της ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα φέρεται να είχε ζητήσει με διαμεσολαβητή το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και να είχε λάβει την υπόσχεση ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού θα μετατίθετο για τα τέλη του 2015 ή έστω για αμέσως μετά την προεδρική εκλογή. Μεσολάβησε όμως η συζήτηση για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και η αναταραχή στις αγορές, με συνέπεια οι εκπρόσωποι των δανειστών να μη δείχνουν διατεθειμένοι πλέον να χαλαρώσουν την πίεση.

Η συζήτηση περί νέου μισθολογίου και αναδιαπραγμάτευσης των απολύσεων στο δημόσιο φαίνεται επίσης να δυσαρέστησε στην τρόικα, που ξεκαθαρίζει ότι αναμένει να δει πρόοδο και στα δύο αυτά θέματα, όπως και στις ομαδικές απολύσεις.

Η κυβέρνηση πάντως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης) επέλεξε να εστιάσει στο κλείσιμο της εκκρεμότητας με τις ληξιπρόθεσμες καταρχήν, περιοριζόμενη κατά τα λοιπά στο μήνυμα ότι με προσοχή και υπευθυνότητα θα ολοκληρωθεί αισίως η αξιολόγηση και στη συνέχεια -με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου- θα επέλθει συμφωνία για τη μετάβαση σε αυτό που αποκαλεί μεταμνημονιακή εποχή.

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή και η διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα