Κλίμα διχασμού στο ΚΙΝΑΛ μετά το όχι Παπανδρέου – Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Η πολιτική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής το πραγματικο επίδικο.
- 10 Ιουλίου 2020 06:52
Σε βαρύ κλίμα και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάσπασης, συνεδριάζει σήμερα στις 14.00 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ, μετά την θετική ψήφο στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Βουλή με 187 ψήφους αλλά απείχαν από την ψηφοφορία ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης. Δύο κορυφαία στελέχη που στις ομιλίες τους διαφώνησαν με το νομοσχέδιο της Ν.Δ.
Χθες βράδυ η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε πως «συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14,00 μ.μ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία». Μόνον από το λιτό, προσωπικό και αυστηρό ύφος της ανακοίνωσης γίνεται σαφές ότι υφίσταται σημαντικό πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος.
Τα «στρατόπεδα»
Οι δυο βουλευτές δεν θεωρούνται οι μόνοι που διαφωνούν με την απόφαση για στήριξη του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, αφού αντιρρήσεις φαίνεται ότι εξέφρασαν και οι Ανδρέας Πουλάς, Μιχάλης Κατρίνης και Γιώργος Μουλκιώτης ενώ επιφυλάξεις έχει εκφράσει και Ευαγγελία Λιακούλη. Αντιθέτως ανάμεσα στους υπέρμαχους της στάσης που τήρησε το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ο Γιώργος Καμίνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδύσσέας Κωνσταντινόπουλος, κάτι που άλλωστε διαφάνηκε και από τις παρεμβάσεις των περισσότερων στην Βουλή. Αρκετά συγκρατημένος στην τοποθέτηση του φάνηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης που όμως συντάχθηκε με την επιλογή στήριξης του νομοσχεδίου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι επί μέρες το Κίνημα Αλλαγής δίσταζε να τοποθετηθεί ευθέως για το νομοθέτημα. Για το θέμα υπήρξε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την Πέμπτη από την οποία απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου. Φέρεται όμως ότι είχε ειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος για την διαφωνία του. Ο επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα είχαν κατά βάση πολιτικό χαρακτήρα. Οι υποστηρικτές του «ναι» αναφέρθηκαν στην ανάγκη άσκησης «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που θα κινείται «ενάντια στον λαϊκισμό», ενώ οι έχοντες αντιρρήσεις εστίαζαν στο πολιτικό μήνυμα της ταύτισης του ΚΙΝ.ΑΛ με την Νέα Δημοκρατία.
Το νομοσχέδιο
Άλλωστε και η εξέλιξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, έδειξε ότι η θέση στην οποία κατέληξε το Κίνημα Αλλαγής, δεν είχε κατά κύριο λόγο νομοθετικά κριτήρια αλλά ευρύτερα πολιτικά. Αν το ΚΙΝ.ΑΛ είχε επιμείνει σε ένα βασικό σημείο των προτάσεων του, δηλαδή να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας η απαγόρευση μιας διαδήλωσης, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε αποδεχθεί κάποιες από τις προτάσεις του. Πιο συγκεκριμένα: Η εικόνα που παρουσιάστηκε από το Κίνημα Αλλαγής είναι ότι κατέληξε στην απόφαση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επειδή έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε. Αυτές ήταν βασισμένες σε παλιότερο σχέδιο του Γιώργου Καμίνη. Αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις «δικαστικές εγγυήσεις». Δηλαδή την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών στην διαδικασία προκειμένου να απαγορευθεί διενέργεια μίας διαδήλωσης.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του τοπικού Προέδρου Πρωτοδικών σε περίπτωση που οι αστυνομικές αρχές αποφασίσουν να απαγορεύσουν μια διαδήλωση. Η γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών όμως σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο, θα έπρεπε να δοθεί έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε διατυπωμένη άποψη έως τότε, θα ίσχυε η απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση.
Σε τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, ζήτησε σε περίπτωση που δεν υπάρξει κρίση του Προέδρου Πρωτοδικών, αυτό να μην τεκμαίρεται υπέρ της απόφασης της αστυνομίας, αλλά να τεκμαίρεται κατά. Με απλά λόγια σε κάθε περίπτωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δικαστή να μην μπορεί να απαγορευθεί μια διαδήλωση. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή. Όμως από αυτό γίνεται φανερό, πώς αν το Κίνημα Αλλαγής, είχε θέσει εξαρχής ως προαπαιτούμενο την πλήρη δικαστικής εγγύησης για να ψηφίσει το νομοθέτημα, η κυβέρνηση δεν θα το αποδέχονταν.
Άλλωστε το ξεκαθάρισε τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λέγοντας ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε στην Βουλή ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει υποχωρήσεις, αρκεί το νομοσχέδιο να μην «απονευρωθεί».
Αυστηρές συστάσεις ή κάτι παραπάνω;
Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη φέρεται να έχουν προκαλέσει την οργή της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. Στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Φώφη Γεννηματά φέρεται ότι θα απευθύνει αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις προς το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα εστιάσει στο πολιτικό αφήγημα της «αυτόνομης πορείας του ΚΙΝ.ΑΛ» και την ανάγκη αυτό να στηριχθεί από το σύνολο των στελεχών και των μελών της Κ.Ο.. Παρόλα αυτά φέρεται ότι υπήρξαν εισηγήσεις προς την Φώφη Γεννηματά για αυστηρά οργανωτικά μέτρα, ακόμη και την διαγραφή από την Κ.Ο των δύο βουλευτών.
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις φέρεται ότι είναι η – ισχυρή- αφορμή για να εκδηλωθούν διαφωνίες που εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν εντός του ΚΙΝ.ΑΛ και να επισημοποιηθεί η εικόνα διχασμού στις πολιτικές απόψεις. Αυτές προφανώς σχετίζονται με τη πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και την «κλίση» που θα έχει ως προς το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Αν δηλαδή αυτή είναι στην κατεύθυνση της προοπτικής μελλοντικής συγκυβέρνησης με την Ν.Δ ή στην δημιουργία αντι-δεξιού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο διάστημα άλλωστε το ΚΙΝ.ΑΛ δέχεται ισχυρές πιέσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή διεμήνυσε στο ΚΙΝ.ΑΛ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις να ξεκαθαρίσει με ποιους συντάσσεται. Ενώ χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που το ΚΙΝ.ΑΛ σε μία κομβική στιγμή παίρνει το μέρος της Νέας Δημοκρατίας.