Κωδικός πόλωση… δια πάσαν χρήσιν

Κωδικός πόλωση… δια πάσαν χρήσιν

Σκηνές από τα... "προσεχώς" του φθινοπώρου αποτέλεσε η χθεσινή πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης. ΝΔ ακόμη και για τις... πυρκαγιές

Πριν καν τεθούν υπό έλεγχο όλες οι εστίες σε Κάλαμο και Ζάκυνθο, το πολιτικό θερμόμετρο άναψε χθες, με τη ΝΔ να επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Τόσκα, αλλά και την Κατεχάκη να εντάσσει τις «περίεργες» φωτιές στο «σχέδιο αποσταθεροποίησης».

Αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η εκτίμηση που εξέφρασαν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι έκαναν λόγο στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για «σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, ενόψει τριημέρου». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επικαλούντο το συχνό ξέσπασμα πυρκαγιών σε μέρη που ο χάρτης πρόληψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα ενέτασσε στις περιοχές «πολύ υψηλού κινδύνου».

Σχέδιο πόλωσης

Ωστόσο, οι ως άνω εκτιμήσεις που εξέφρασαν οι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν αρκετές, προκειμένου να βάλει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της επιχείρησης γενικευμένης πόλωσης, την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό. «Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα.

Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας», υπογράμμισε η ΝΔ, προσθέτοντας: «Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων». Τέλος, η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και να πράξει τα αυτονόητα»: «Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Σημειωτέον ότι η προσπάθεια της ΝΔ να αναδείξει θέμα κυβερνητικής ανεπάρκειας με αφορμή τις πυρκαγιές στον Κάλαμο και την Ζάκυνθο είχε διαφανεί και νωρίτερα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη προσωπικά, μέσω twitter, όπου «φωτογράφισε» ως «θεωρίες συνωμοσίας» τις διαρροές από το περιβάλλον Τόσκα περί «σχεδίου εμπρηστών ενόψει τριημέρου». «Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας για να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος  (με hashtag ) στην πυρκαγιά στον Κάλαμο.

Επιμένει η κυβέρνηση

Πάντως, η παρέμβαση Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα να «επισημοποιήσει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις «υποψίες» που εξέφραζαν, νωρίτερα, στελέχη του, υπό τύπον διαρροής. Η Κατεχάκη καταλόγισε στη ΝΔ «φθηνή αντιπολίτευση» και υπενθύμισε όλα τα στοιχεία που, κατά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δείχνουν ότι… κάτι τρέχει με τις πρόσφατες πυρκαγιές. «Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε», υπογράμμισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας όλα τα στοιχεία των τελευταίων ημερών σχετικά με τις φωτιές:

«-Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).

– Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο –δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες», κατέληξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ίσες αποστάσεις από Γεννηματά

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ακριβώς έκανε και την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τις δηλώσεις Βούτση, όταν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέφυγε να… τοποθετηθεί για την ταμπακέρα –δηλαδή για την ουσία των απόψεων που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής- η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε και χθες να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση: η Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στο facebook, γνωστοποίησε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, αποφεύγοντας να σχολιάσει την διαρροή της Κατεχάκη για το «σχέδιο», αλλά και τα πυρά ΝΔ-Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά έγραψε: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπέλιο και ενημερώθηκα για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Κάλαμο.  Το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Εξέφρασα στον Αρχηγό τη στήριξη μου στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση για τον αξιωματικό του Σώματος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα