Κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά μετά τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 5'
Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής
Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής SOOC

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ θα πραγματοποιήσουν την 1η Ιουλίου ομιλίες σε παρουσίαση βιβλίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πουν για Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην ΕΕ

Αίσθηση προκάλεσε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η είδηση ότι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θα βρεθούν μαζί και θα μιλήσουν σε εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”. 

Και αυτό όχι μόνο διότι πρόκειται για μία από τις όχι συχνές, αλλά συνήθως ηχηρές, παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ. Αλλά και γιατί αυτή η “κοινή” εμφάνιση πραγματοποιείται μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ΝΔ ήρθε μεν πρώτη, αλλά έλαβε 28% και ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει φουντώσει η συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος, με πολλές γκρίνιες για “πασοκοποίηση”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται επίσης ενώ η Τουρκία συνεχίζει τα “τσαλίμια” παρά τον ελληνοτουρκικό διάλογο και ενώ η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία αμφισβητεί στην πράξη το erga omnes της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τι αναμένεται να πουν Καραμανλής – Σαμαράς

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν θα αναφερθεί ευθέως στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Αναμένεται όμως, όπως σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, να αναφερθεί στα εθνικά θέματα και η σχετική παρέμβαση του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εσωκομματική βαρύτητα στη ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, με την άνοδο της Ακροδεξιάς κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία. Η σχετική αναφορά όμως μπορεί να αποτελέσει και ένα έμμεσο σχόλιο και για την εγχώρια κεντροδεξιά.

Ο δε κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι θα αφήσει νέες αιχμές, αν κρίνει κανείς και από τον τίτλο που έχει δώσει στην ομιλία του: “Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι”. Ο Μεσσήνιος έχει άλλωστε πολλάκις εκφράσει τη διαφωνία του τόσο με την πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, όσο και με τη στρατηγική του ανοίγματος της ΝΔ στο κέντρο. ‘Έχει επίσης καταγγείλει τη “woke κουλτούρα” και διολίσθηση της ΝΔ στο δικαιωματισμό, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει καταψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και βέβαια έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα πάνω στο Σκοπιανό.

Αναταραχή στη ΝΔ και η επιμονή Μητσοτάκη στο “άνοιγμα στο κέντρο”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο στις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας 1η Ιουλίου. Θα προηγηθεί η ομιλία του κ.Σαμαρά και στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται πόσα και ποια στελέχη της ΝΔ θα δώσουν το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εν μέσω γαλάζιας μουρμούρας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενώ η καραμανλική δεξιά ζητά “επιστροφή στις ρίζες” και η σαμαρική πτέρυγα “στροφή προς τα δεξιά”.

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Real FM, απάντησε στις φωνές αυτές, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική του ανοίγματος στο κέντρο ή κατά τους αντιδρώντες στο κέντρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή. “Ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της ΝΔ το 1974, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά. Αυτή οραματίστηκα όταν έθεσα υποψηφιότητα το 2015. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα σε τρεις εθνικές εκλογές. Αυτή η στρατηγική έχει δώσει 40% στη ΝΔ και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μία στρατηγική που άνοιξε τη ΝΔ”, δήλωσε επίσης.

Ενώ αφήνοντας αιχμές για το 18% της ΝΔ επί Σαμαρά στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2012, κατέληξε: “Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν. Πόσο μάλλον όταν η στρατηγική μας αποδείχθηκε επιτυχημένη στις κάλπες”.

Το σχόλιο του Μαξίμου για την εκδήλωση με Καραμανλή- Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης πάντως υποστήριξε ότι η αναφορά του πρωθυπουργού για τα χαμηλότερα ποσοστά της ΝΔ στο παρελθόν δεν ήταν αιχμή κατά Σαμαρά. Επανέλαβε πάντως ότι “αυτή η διεύρυνση έφερε τη ΝΔ σε ποσοστά που είχε να δει 20 χρόνια”.

Υπογράμμισε δε την αναφορά του πρωθυπουργού σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έλεγε ότι δεν είναι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός. Και τόνισε ότι: “Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στη λογική διεύρυνσης της ΝΔ βασιζόμενοι στις αξίες του Εθνάρχη”. 

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση της 1ης Ιουλίου και την κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μία πολύ καλή πρωτοβουλία και ευκαιρία “να ακούσουμε τις τοποθετήσεις δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ” και πρόσθεσε “μόνο θετικά μπορεί να υποδεχθεί κανείς τις απόψεις δύο ανθρώπων που κράτησαν το τιμόνι της παράταξης και της χώρας σε δύσκολα χρόνια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα