Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζει το «μασάζ» στους βουλευτές ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με την ολοκλήρωση των συναντήσεων πριν από τα Χριστούγεννα δεν αποκλείεται να συγκαλέσει και το υπουργικό συμβούλιο

Η σφοδρή αντιπαράθεση που εξελίσσεται από χθες στη Βουλή με αιχμή τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, με κορυφαία στελέχη να εκτιμούν πως λειτουργεί συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία που βλέπει την αντιπολίτευση να στέκεται για άλλη μια φορά απέναντί της.ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ μπαίνουν στο στόχαστρο του Μαξίμου ταυτίζοντάς τους με τους συντηρητικούς κύκλους της ΕΕ που δεν θέλουν η κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο της, την ώρα μάλιστα που είναι ήδη έτοιμο το πρώτο μέρος του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο το γεγονός πως δυσαρεστημένοι βουλευτές δεν έχουν καταγραφεί το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί δεδομένο πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις» στη σημερινή πλειοψηφία και οι 153 θα υπερψηφίσουν με το βλέμμα στραμμένο στον Ιανουάριο.

Αυτό που περισσότερο φοβάται η κυβέρνηση είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις με το ΠΑΜΕ ήδη να οργανώνει το απόγευμα τα πρώτα συλλαλητήρια.

Οι χθεσινές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με βουλευτές από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες με τους βορειοελλαδίτες να ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Έμφαση δόθηκε σε ζητήματα όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και οι υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους βουλευτές θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όλα αυτά μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με το ΔΝΤ να πιέζει για ακόμα μια φορά και την Ντέλια Βελκουλέσκου να ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι νέες απαιτήσεις αποτελούν ένα ακόμα «σήμα» για το Μέγαρο Μαξίμου πως τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση έρχονται από τη νέα χρονιά.

Το προσφυγικό στο προσκήνιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη σχεδιάζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες  την Πέμπτη, ενώ μια ημέρα πριν θα μεταβεί στην Χίο και τη Λέρο προκειμένου να επιθεωρήσει τα hot spots που έχουν κατασκευαστεί στα δυο νησιά. Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα προκειμένου να είναι σε θέση να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των εργασιών που αφορούν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα