Κόμμα – εταιρία με βάση περιορισμένης ευθύνης
Διαβάζεται σε 6'Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβήθηκε την προσφυγή στα μέλη για Κεντροαριστερά και καταστατικό. Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
- 07 Ιουλίου 2024 07:21
Ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες θα πορευθεί ως ένα βαθιά διχασμένο κόμμα με συνεχή μείωση της εκλογικής του επιρροής και με την ηγεσία του να εστιάζει στην μετατροπή του σε ένα είδος… «μονοπρόσωπης εταιρίας». Αυτή είναι η εικόνα που διαφαίνεται για το κόμμα που (για την ώρα) διατηρεί την θεσμική ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής.
Εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά απέρριψε την προτεραιότητα της ενιαίας πολιτικής έκφρασης της κεντροαριστεράς, προανήγγειλε μια νέα …«εταιρική μορφή» για την οργανωτική δομή, ενώ με αντίστοιχα «εταιρικά» επιχειρήματα (δεν είχαμε λεφτά) ερμήνευσε το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.
Αυτά την ίδια στιγμή που τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν μια νέα καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να «πέφτει» και από το 14,9% που έλαβε στις ευρωεκλογές.
Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης παρότι αυτοπροβάλλεται ως «πρόεδρος εκλεγμένος από την βάση» φαίνεται να αποφεύγει οποιαδήποτε διαδικασία περιλαμβάνει καταφυγή στη βάση αυτή.
Ενδεικτική είναι απόρριψη των δημοψηφισμάτων που προτάθηκαν με αντικείμενο ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η σαφής τοποθέτηση ότι το κόμμα δεν χρειάζεται να οδηγηθεί σε νέες εσωκομματικές εκλογές.
Παράλληλα, στο «κλείσιμο» των εργασιών έδωσε σαφές στίγμα αποδοκιμασίας των δημόσιων διαφοροποιήσεων, παρότι είναι θεσμοθετημένες στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κεντροαριστερά
Για την υπόθεση της ενιαίας έκφρασης των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι δεν την αρνείται φραστικά (αντιλαμβανόμενος πιθανότατα την πίεση των ψηφοφόρων) επί της ουσίας την «απομακρύνει» με παραπομπή στις ελληνικές καλένδες και βασικό γνώμονα τη διατήρηση της δικής του θέσης.
Γι’ αυτό άλλωστε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ζήτησε να γίνει αποδεκτό ότι ο ίδιος θα είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς. Την έκφραση αυτή δε την συμπεριέλαβε στην ομιλία του στην Κ.Ε. Πάντως είπε ότι «για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί επιμένω τόσο στην σταδιακή και «από κάτω προς τα πάνω» σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Σημειώνοντας πως «πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτη, που δεν την κρατά κανείς από πουθενά».
Δήλωση που μεταφράζεται στην προσωπική του «σταθεροποίηση» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο ίδιος το παραδέχθηκε λέγοντας απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε: Θα πείτε ναι, αλλά έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα; Πράγματι, αλλά αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα καταλήξουμε σε μια πασαρέλα προσώπων, άνευ νοήματος.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος λέγοντας πως «στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%».
Νέα Αριστερά και …Τσίπρας φταίνε το εκλογικό αποτέλεσμα
Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε την απουσία «επενδυτικού κεφαλαίου» επικαλούμενος την κρατική επιχορήγηση και ουσιαστικά «μοίρασε» την ευθύνη στον… Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα στελέχη που αποχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στον εαυτό επέρριψε κάποιες μικρές παρατηρήσεις για την προεκλογική του καμπάνια.
Όπως δήλωσε στην ομιλία του «δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας. Το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως «Αλλάξτε τα όλα!». Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά. Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρατική επιχορήγηση λέγοντας πως «εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικά απέναντι σε μια συγκριτικά ακόμα πιο ισχυρή δεξιά προπαγάνδα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει τώρα τους κραδασμούς του 17,8% που μείωσαν στο μισό τα έσοδά του από την κρατική επιχορήγηση!».
Όσον αφορά τον ίδιο επισήμανε: «Ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν». Ενώ υποστήριξε ότι δημοσιοποιούσε την προσωπική του ζωή για λόγους «διαφάνειας». Αυτά όταν στην ομιλία του διαφάνηκε πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το Πόθεν Έσχες του, πράγμα για το οποίο είχε δεσμευθεί, συσχετίζοντας την κίνηση αυτή με το αν θα δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Έσχες των μελών της κυβέρνησης.
Κόμμα – Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχηματισμό όπου οι εξουσίες του προέδρου θα είναι σχεδόν απόλυτες.
Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις του για αλλαγές στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά πλέον είτε θα έχουν πλειοψηφίες που ουσιαστικά θα ορίζονται από τον πρόεδρο (όπως για παράδειγμα αυτό που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Γραμματεία) ή εφόσον έχουν και κάποια εκλεγμένα μέλη, αυτό θα συνοδεύεται από περιορισμό των δυνατοτήτων τους.
Πως για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Μελών που προτείνεται να αντικαταστήσει την Κ.Ε, το οποίο θα συνεδριάζει μόνον δύο φορές το χρόνο!
Στο ίδιο πακέτο προτάσεων περιορίζονται και οι δραστηριότητες των Οργανώσεων Μελών που θα αντικατασταθούν από ψηφιακές οργανώσεις με ότι αυτό σημαίνει για την δυνατότητα κεντρικής τους εποπτείας.
Οι «ιδέες» αυτές – όπως τις αποκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – θα συζητηθούν σε επιτροπή της οποίας την πλειοψηφία έχουν στελέχη προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη. Όμως κατέστησαν σαφή την κατεύθυνση στην οποία κινείται η ηγεσία.
Η προώθηση αυτών των μέτρων αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Ενδεικτική μάλιστα ήταν τη τοποθέτηση στην Κ.Ε του πρώην εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Στέργιου Καλπάκη που επισήμανε ότι είναι «υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος».
Ο συσχετισμός
Όσον αφορά στον συσχετισμό δυνάμεων φαίνεται να έχει παγιωθεί η ύπαρξη ενός εσωτερικού μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική βάση που εκφράστηκε με το κείμενο των 87 στελεχών.
Όμως η ηγεσία Κασσελάκη φαίνεται ακόμη να «απολαμβάνει» την στήριξη των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά, παρά τις αποστάσεις που προσπαθεί να διατηρεί ο πρώην υπουργός.
Είναι ενδεικτικό πώς τα στελέχη αυτής της τάσης δεν έχουν λάβει σαφή θέση για τις οργανωτικές αλλαγές που ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.