Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης: Έτσι μένουμε Ευρώπη!;; Ένα θαυμαστικό και δύο ερωτηματικά

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης: Έτσι μένουμε Ευρώπη!;; Ένα θαυμαστικό και δύο ερωτηματικά
Ευρωπαϊκή Ένωση Alexandros Michailidis / SOOC

Ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, γράφει με αφορμή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η έντονη και συζήτηση που εξελίσσεται στο περιθώριο της δημόσιας εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Πρωτοβουλία “Ώρα Μηδέν” σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών μοιάζει να πάσχει από διάφορα εννοιολογικά κενά και κάποια άδηλα αίτια.

Υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν συναποτελεί μέρος του θεσμικού πλέγματος που εννοιοδοτείται πολιτικά ως “Ευρώπη”, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφορικά με τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου;

Εκτός του ερωτηματικού θα άξιζε εδώ κι ένα θαυμαστικό στο “Μένουμε Ευρώπη” ως σύνθημα επιβεβαιωτικό και ομολογιακό της συλλογικής μας βούλησης να εφαρμόζουμε το γράμμα και το πνεύμα το δημοκρατικού μας Συντάγματος. Ένα ερωτηματικό όμως έχει αναδυθεί εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με την απομάκρυνση από το κράτος δικαίου στα όσα περιλαμβάνει ο όρος “σκάνδαλο των υποκλοπών”, ως προς το διαδικαστικό, το κανονιστικό, αλλά και το πολιτικό σκέλος της συγκάλυψης και της συνεχιζόμενης πρακτικής του φακελώματος δεκάδων χιλιάδων πολιτών. “Ανώνυμων”στο πλήθος, αλλά και αρκετών “επώνυμων” που υπηρετούν σημαντικά αξιώματα.

Η προσχηματική χρήση της εθνικής ασφάλειας για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ο θεσμικός εκτροχιασμός του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί ένα σημείο σε μία μακρά λίστα διαπιστωμένων ελλειμμάτων. Η διάρρηξη των συστατικών στοιχείων του κράτους δικαίου αποτελεί θλιβερή διαπίστωση και όχι εικασία ή εργαλειακή κριτική στην κυβέρνηση. Συνιστά ένα τεράστιο ερωτηματικό ως προς το περιεχόμενο της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό οικοδόμημα.

Αν ισχύει αυτή η διαπίστωση, τότε ήδη έχουμε θέσει εαυτούς σε μία ιδιότυπη αναστολή από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Με ευθύνη πρωτίστως της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής και την αδράνεια της δικαστικής.

Όσες και όσοι ανησύχησαν για το γεγονός ότι το “Μένουμε Ευρώπη” υποβάλει μιαν ερώτηση, ας εξηγήσουν σε ποια Ευρώπη φαντάζονται την Ελλάδα: των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ή του αυταρχισμού και των προσχηματικών διαδικασιών; Ενδεχομένως δεν είναι κακόβουλοι και ασφαλώς ούτε συμμέτοχοι στο σκάνδαλο. Πάντως δεν έχουν ομολογούν την καθίζηση των σταθερών του κράτους δικαίου στα όσα σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βγάζουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μπορεί βέβαια να έχουν αποπροσανατολιστεί στη ρευστή (προ)εκλογική κατάσταση που θα φέρει νέες πολιτικές ανακατατάξεις.

Όμως: ή συντάσσονται με τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ή με όσα τα απειλούν. Αυτό είναι το τελευταίο ερωτηματικό στο “Μένουμε Ευρώπη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα