Κόντρα για το C4I: Όλα στη Βουλή και για Σημίτη και για Παυλόπουλο, λέει το ΚΙΝΑΛ
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει πως η κυβέρνηση παίζει πολιτικό παιχνίδι και ότι η υπόθεση δεν αφορά την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά την κυβέρνηση Καραμανλή, ζητά να έρθουν όλα τα βουλεύματα και δικογραφίες στη Βουλή και θέτει το ερώτημα: Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεράνω νόμων;
- 22 Νοεμβρίου 2018 14:55
Για πολιτικό σχέδιο, που έχει εξυφανθεί από το Μαξίμου με πραγματικό στόχο μέσω του Κώστα Σημίτη τη δημοκρατική παράταξη, αλλά το οποίο γυρνά μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο από τη Χαριλάου Τρικούπη, επιστρέφοντας στην κυβέρνηση την κατηγορία περί μικροκομματικού παιχνιδιού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως πρέπει να έρθουν όλα τα βουλεύματα και οι δικογραφίες στη Βουλή για το C4I και αυτό που αφορά τον Κώστα Σημίτη και αυτό που αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο ως πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή.
“Είναι θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το γεγονός ότι με τη χθεσινή της ανακοίνωση εμπλέκει τον ΠτΔ στα μικροκομματικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση τον κάνει κομμάτι ενός παιχνιδιού. Εμείς δεν δικάζουμε κανέναν αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και ο Νόμος και να έρχονται αμελητί στη βουλή οι δικογραφίες που περιλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα”, έλεγαν ειδικότερα πηγές του ΚΙΝΑΛ.
Κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως εκείνη βάζει στο κάδρο τον ΠτΔ και έθεταν το ερώτημα: Είναι ο ΠτΔ υπεράνω κριτικής και νόμων;
“Εμείς θέλουμε το βούλευμα το οποίο περιλαμβάνει τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ να έρθει στη βουλή όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν έχει να κάνει με το αξίωμα. Θέλουμε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται. Ούτε δικάζουμε, ούτε καταδικάζουμε”, προσέθεταν.
Το ΚΙΝΑΛ ειδικότερα επιμένει στο ζήτημα του υπ’ αριθ. 1732/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που εκδόθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2017. Αντικείμενο του ήταν οι τροποποιήσεις της αρχικής συμφωνίας για τμηματική παράδοση υποσυστημάτων του C4I, που όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη τελικά διευκόλυναν τη διεκδίκηση από την αμερικανική εταιρεία SAIC και τον υπεργολάβο της, SIEMENS, της αμοιβής για το σύνολο του πακέτου (το οποίο, σημειωτέον, δεν χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τεχνικών προβλημάτων).
Πηγές του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι η υπόθεση στην πραγματικότητα δεν αφορά την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά την κυβέρνηση Καραμανλή. Επικαλούνται ειδικότερα ότι το βούλευμα δεν θέτει στο στόχαστρό του την αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας SAIC (με υπεργολάβο τη SIEMENS) που υπογράφηκε το 2003. Αντίθετα, όπως λένε “το βούλευμα ρητώς αναφέρει ότι η ζημία των 147 εκ ευρώ προκλήθηκε από την μεταγενέστερη απόφαση των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή να τροποποιήσουν την αρχική σύμβαση, απαλείφοντας θετικές ρήτρες υπέρ του Δημοσίου που αυτή περιείχε, για να μπορέσουν εν τέλει να παραλάβουν ανεπιφύλακτα το σύστημα C4I παρά την τεχνική του ακαταλληλότητα.”
Από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν επίσης στην κυβέρνηση, η οποία καυστικά υπενθύμισε ότι η εξεταστική της Βουλής το 2011 δεν κατέληξε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, με το επιχείρημα ότι η εξεταστική παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και από εκείνο το σημείο και μετά, εφ’ όσον η Δικαιοσύνη ανεύρισκε ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε εκκρεμή υπόθεση, θα έπρεπε να αποστείλει «αμελλητί» τη δικογραφία στη Βουλή για να αποφασισθεί η κίνηση ή μη ποινικής δίωξης- κάτι που όπως καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ ουδέποτε συνέβη.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα:
“Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε στη Βουλή η υπόθεση, την ώρα που υπάρχει ευθεία και ρητή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι σε μαρτυρίες «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, αλλά σε επίσημο δικαστικό βούλευμα;
Γιατί από τη μία η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αρκείται να χρησιμοποιεί ως αφετηρία δημοσιεύματα εφημερίδων ή φληναφήματα ενός κατάδικου και από την άλλη αγνοεί προκλητικά ένα επίσημο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών;”
Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές ότι το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και η αποστολή της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης Σημιτη για το C4I αποτελεί πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης.
“Να πάνε όλα τα βουλεύματα στη Βουλή. Δεν μπορεί με βάση μια ανακριτική έρευνα να ζητείται το άνοιγμα λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργό, αλλά όταν μιλάμε για υπουργούς του Καραμανλή να λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα”, υποστήριζαν πράσινες πηγές.
Εξέφραζαν μάλιστα την άποψη ότι: “Όσο δεχόμαστε επιθέσεις συσπειρωνόμαστε. Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη, αυτή η ομαδούλα που ψωνίζει από την ακροδεξιά και πουλά στην αριστερά έχει τελειώσει”.