Κόντρα στη Βουλή με επίκεντρο την παιδεία

Κόντρα στη Βουλή με επίκεντρο την παιδεία

Στο βήμα τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρεμβάσεις, Γεννηματά, Κουτσούμπα στην Ολομέλεια

Το νομοσχέδιο για την παιδεία, που ψηφίζεται απόψε στις οκτώ το βράδυ στη Βουλή, μετατρέπεται σε νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά να έχουν σχεδιάσει παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα στη συζήτηση να παρέμβει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το γενικό πλαίσιο μίας παρέμβασης του πρωθυπουργού θα αφορά σε κάθε περίπτωση το πρόσταγμα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και το μήνυμα ότι αυτό δεν αναλώνεται πια στη διαχείριση της μνημονιακής πραγματικότητας, αλλά την υπερβαίνει θέτοντας τις βάσεις για την μετάβαση στη νέα πραγματικότητα επιλύοντας καυτά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται διατεθειμένος να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους σε έναν τομέα όπως είναι η παιδεία, το οποίο θεωρεί προνομιακό για τον ίδιο και αχίλλειο πτέρνα των «ιδεοληψιών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επίσης επιτεθεί στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι καταργεί προοδευτικές ρυθμίσεις που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ.

Στη σημερινή συζήτηση θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση αποτέλεσε πρόβα εν όψει της σημερινής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και την «σκιώδη» ομόλογό του της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους γύρω από το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων του νέου νόμου-πλαισίου.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου δέχτηκε σκληρή κριτική από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω «ούτε ένα εκατοστό» στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καθιερώνουν ακαδημαϊκούς κανόνες και ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο βάζει τάξη σε ένα τοπίο το οποίο απορρυθμίστηκε με  καταστροφικό τρόπο στα πανεπιστήμια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι έχει απομονωθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και ότι «κινείται στο αντίθετο ρεύμα». Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Γαβρόγλου ότι με αυτό το νομοθέτημα θα μείνει στην ιστορία ως «ο υπουργός που έκλεισε μεταπτυχιακά, που ενίσχυσε το brain drain, που έδιωξε τους ξένους φοιτητές, που απομόνωσε εκπαιδευτικά τη χώρα μας». «Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα πίσω από τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοθετήματος» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η κυρία Κεραμέως.

Κατά του νέου νόμου πλαισίου τάχθηκε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος καταλογίζοντας στο υπουργείο Παιδείας ότι ακυρώνει τομές και καινοτομίες που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε, μάλιστα, κρατισμό στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί ένα απολύτως ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα