Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για νέα μέτρα
Μέσα σε μια εβδομάδα ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε περίπου 1000 νέα κρούσματα. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, περιφερειάρχες και ΚΕΔΕ τηλεδιασκέπτονται για μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων στην περιφέρεια, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.
- 01 Νοεμβρίου 2021 11:34
Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορoνοϊού σημειώθηκε τον Οκτώβριο στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την πανδημία να δείχνει τα “δόντια” της κατά την είσοδο του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η χειρότερη μέρα – από πλευράς κρουσμάτων – από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα μας, καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο 30 Οκτωβρίου, οπότε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Εξ αυτών, τα 872 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Voria.gr, μέσα σε μια εβδομάδα (την προηγούμενη) ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε περίπου 1000 νέα κρούσματα, χωρίς καν να έχουν προλάβει να προστεθούν εκείνα του εορταστικού τριημέρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκρηκτική αύξηση εμφανίζουν στη Θεσσαλονίκη τόσο τα ενεργά κρούσματα όσο και οι νοσηλείες, που μέχρι πρότινος αυξάνονταν σταθερά από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς.
Η νέα εβδομαδιαία καταγραφή του ΕΟΔΥ έδειξε ότι στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού έφτασαν στα 3.546, ενώ από αυτά σε νοσοκομείο είναι τα 227.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τον τελευταίο μήνα τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες έχουν ως εξής:
- 4 Οκτωβρίου 2021: 1.623 κρούσματα – 164 νοσηλείες.
- 11 Οκτωβρίου 2021: 1.925 κρούσματα – 157 νοσηλείες.
- 18 Οκτωβρίου 2021: 2.038 κρούσματα – 175 νοσηλείες.
- 25 Οκτωβρίου 2021: 2.638 κρούσματα – 192 νοσηλείες.
- 1 Νοεμβρίου 2021: 3.546 κρούσματα – 227 νοσηλείες.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η έναρξη της επιδείνωσης της πανδημίας στον δήμο Θεσσαλονίκης τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, όταν μετά δυο μήνες σταθερότητας τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα κατά 300. Ακολούθησε νέα αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα κατά 600 νέα κρούσματα και ήρθε πλέον επιπρόσθετη αύξηση χιλίων κρουσμάτων στη σημερινή ενημέρωση.
Αναφορικά με τις νοσηλείες από τα μέσα επίσης του Οκτωβρίου άρχισαν να αυξάνονται κατά περίπου 20 την εβδομάδα, για να αυξηθούν κατά 35 την τελευταία εβδομάδα. Έτσι αυξάνεται αναλόγως και η πίεση στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική πλέον. Η πορεία των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ακολουθεί αυτά που βλέπουν οι επιστήμονες στα λύματα για την αύξηση του ιικού φορτίου.
Και η ανησυχία αυξάνεται καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να φανεί και τυχόν επιβάρυνση από τις εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου στην πόλη, χωρίς όμως να είναι αυτή η επιβάρυνση η καθοριστική για την εξέλιξη της πανδημίας. Η αρνητική εξέλιξη φαίνεται εδώ και ένα μήνα πλέον…
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ στην περιφέρεια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου η νέα έξαρση του κορονοϊού οδηγεί ξανά σε ασφυξία τα νοσοκομεία, εξετάζονται σε σύσκεψη που ξεκίνησε στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι η λήψη περαιτέρω μέτρων αποτελεί το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, ωστόσο προφανώς και θα συζητηθεί και η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν έτσι κι αλλιώς, καθώς ιδίως στην εστίαση εκτιμάται ότι η κατάσταση στην περιφέρεια είναι μη ελεγχόμενη, αλλά και τα σενάρια για περαιτέρω μέτρα και εκ νέου διαχωρισμό των περιοχών της χώρας ανά βαθμό συναγερμού.
Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την επιτροπή την Τετάρτη, ωστόσο επί του παρόντος η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν γενικότερα περιοριστικά μέτρα, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ “αγγίζουν” τις 3.000 και 4.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο (30/10) καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι αφόρητη, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες από ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 95% και τις διαθέσιμες κλίνες να είναι ελάχιστες.
“Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ” επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Το ζήτημα είναι ότι καθώς ο εμβολιασμός έχει βαλτώσει, πάνω από το 40% του πληθυσμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υγειονομική βόμβα που μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις