Κορονοϊός: Σχέδιο ενός μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι
Τι συζητήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα για το σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, διάρκειας ενός μήνα, με στόχο πάντα την αποφυγή καθολικού lockdown.
- 30 Οκτωβρίου 2020 06:10
Νέο σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, διάρκειας ενός μήνα, με στοχευμένους αλλά αυστηρούς περιορισμούς και με στόχο να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε σπεύσει να προκαταλάβει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείτο χθες το βράδυ με τηλεδιάσκεψη και στην οποία, όπως πολλοί ανέμεναν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, ως τη μόνη λύση για να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Εν τέλει δεν “κλείδωσε” ένα τόσο άμεσο μέτρο, καθώς η διατήρηση της όσο το δυνατον μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και τις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων αποτέλεσε προτεραιότητα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου οι 27 συμφώνησαν για κοινή ευρωπαϊκή φόρμα εντοπισμού επιβάτη (Passenger Location Form), στη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών σε περίπτωση που το σύστημα υγείας κάποιας χώρας υποστεί πίεση, καθώς και στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων και συγκεκριμένα πως όλα τα κράτη- μέλη θα λάβουν εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους την ίδια στιγμή. Συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποιησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, δηλαδή η ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ.Μητσοτάκης ωστόσο είχε σπεύσει από το πρωί να δηλώσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα, αποτελούν εθνική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης, ενώ επικαλέστηκε ότι τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι καλύτερα συγκριτικά από την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι η χώρα μας βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα συνοδευτούν και από μέτρα οικονομικής στήριξης των κλάδων που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.
Σκληρά μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα
Τις πιο βαριές συνέπειες αναμένεται να υποστεί ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης, καθώς οι προτάσεις που είχαν πέσει χθες στο τραπέζι του Μαξίμου ήταν να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 10 ή και τις 9 το βράδυ. Αντίστοιχα, θα ξεκινά νωρίτερα, ενδεχομένως και από τις 10 ή 11 το βράδυ ο περιορισμός κυκλοφορίας. Μάλιστα εξετάζεται οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν για ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.
Επίσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στο μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας μεταξύ νομών, καθώς για παράδειγμα στην περίπτωση των Σερρών η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά διότι πολίτες από γειτονικούς νομούς με αυστηρά μέτρα πήγαιναν εκεί για να διασκεδάσουν.
Βέβαια, το πως θα τηρηθούν αυτά τα μέτρα, αφού απολύτως δεν τηρήθηκε ούτε το ωράριο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα είναι ένα ερώτημα.
Έτερο μέτρο που έχει συζητηθεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πράσινες και κίτρινες περιοχές.
Επίσης στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο αύξησης ακόμη και διπλασιασμού του ποσοστού τηλεργασίας, που θεωρητικά σήμερα είναι στο 40%. Και εδώ όμως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο πέραν όλων των άλλων είναι κρίσιμο και για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης εμμέσως “κάρφωσε” χθες κατά κύριο λόγο τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, λέγοντας ότι το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο, ότι στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση και προσθέτοντας ότι: “Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας.”
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται και για εργασία τις Κυριακές, καθώς και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Το ενδιαφέρον πάντως στο χάρτη με τις κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες και πράσινες περιφέρειες, είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην επαρχία και όχι τόσο πλέον στην Αττική, η οποία βεβαίως παραμένει στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη ανεβαίνουν στο «επίπεδο 4» με όλους τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται. Και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο ακόμη και για 4.000 κρούσματα ημερησίως από βδομάδα…
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr