Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης “σκληραίνει” το lockdown, αλλά όχι την τηλεργασία
Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μμ σε όλη τη χώρα. Καμία αλλαγή σε τηλεργασία. Ενδέχεται να κλείσουν και τα δημοτικά, αλλά και επιπλέον επαγγελματικοί κλάδοι. Μόνο με βεβαίωση από Εργάνη στη δουλειά.
- 12 Νοεμβρίου 2020 06:07
Ο κύβος για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά τις 9 το βράδυ ερρίφθη κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους λοιμωξιολόγους και ενώ ήταν ήδη δεδομένο ότι θα ετίθετο σε κάθε περίπτωση σε εφαρμογή πιο “σκληρό” lockdown στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κορονοϊός καλπάζει.
Η πίεση στο ΕΣΥ όμως δεν αφορά μόνο τη συμπρωτεύουσα, καθώς άλλωστε με γεμάτες τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία της Αθήνας. Το σύστημα συνολικά είναι στα όρια του, καθώς οι διασωληνωμένοι χθες έφτασαν τους 297, ενώ το όριο τίθεται στις 350 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα δημιουργούνται φόβοι για “εικόνες Ιταλίας”, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ΜΕΘ ασφυκτιούν. Και βέβαια, όσες ΜΕΘ και να διέθετε η χώρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει όλη την Ευρώπη, χωρίς αυστηρά μέτρα περιορισμού, τείνει να είναι μη διαχειρίσιμο.
Ο πρωθυπουργός πάντως επέλεξε επέλεξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μμ έως τις 5 πμ, χωρίς καμία αλλαγή όσον αφορά στην τηλεργασία, η οποία παραμένει θεωρητικώς στο 50% και πρακτικά σε άγνωστο επίπεδο. Οι εικόνες πάντως από τους δρόμους τις ώρες αιχμής επιβεβαιώνουν ότι σε αντίθεση με την καραντίνα της άνοιξης, στο lockdown του Νοεμβρίου σημαντικός αριθμός εργαζομένων πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του.
Το μόνο που ανακοίνωσε σχετικά χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είναι πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οπότε τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Το ζήτημα είναι βεβαίως ότι την έκθεση αυτή θα συντάσσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας αυξάνονται, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ήταν λάθος που επετράπη τελικώς η χειρόγραφη βεβαίωση εργοδότη για μετακίνηση στην εργασία, προσανατολίζονται στο να απαιτείται πλέον βεβαίωση από Εργάνη, ώστε να μην βρίσκουν διάφοροι επιτήδειοι “παραθυράκι”.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον περιορισμοί σε επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα είναι ανοιχτές.
Όπως δε προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πιθανή είναι μάλιστα και η παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, αν και η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξει την αγορά τα Χριστούγεννα.
Η κυβέρνηση πάντως σαφώς μεταθέτει το κέντρο βάρους της συζήτησης από την εργασία, στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, επιλογή επικίνδυνη καθώς πυροδοτεί αντιδράσεις από την κουρασμένη ψυχολογικά και γονατισμένη οικονομικά κοινωνία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήξερε ωστόσο εν τέλει πολύ καλά τι έλεγε για το ένα εκ SMS με κωδικό 6 στο 13033 μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής και προφανώς έκανε το “λαγό” της κυβέρνησης, παρόλο που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τον άδειασε την επομένη, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα δεν κρατά στατιστικά στοιχεία. Τούτων δοθέντων, είναι περίεργο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ξανά έβαλε στο τραπέζι τα σενάρια για “κόφτη” SMS σε περίπτωση κατάχρησης, κάτι που από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση στη Βουλή σήμερα στις 11 το πρωί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.