Κορονοϊός: Τα δύο αναχώματα Μητσοτάκη για να μην φέρει lockdown ο “ιός της διασκέδασης”
Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και μάσκες παντού στις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και το κόκκινο
- 23 Οκτωβρίου 2020 06:18
Με δυο νέα μέτρα στις “κόκκινες” και “πορτοκαλί” περιοχές, επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να “ξορκίσει” τον κίνδυνο ενός νέου lock down λόγω κορονοϊού, ο οποίος πλέον θα μπορούσε να λέγεται και “ιός της διασκέδασης”.
Και αυτό καθώς στο επιτελείο των ειδικών και την κυβέρνηση διαπιστώνουν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι εστίες υπερμετάδοσης δεν αποτελούν τα σχολεία και τα ΜΜΜ, που βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά κυρίως οι χώροι διασκέδασης, ιδίως μεταξύ των νέων.
Τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα που “έσπαγαν” το ωράριο και τα νυχτερινά “μυστικά” κορονο- πάρτι, οδήγησαν το Μαξίμου στην επιλογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πέντε το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στην κλίμακα επικινδυνότητας στο 4 και στο 3, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.
Στο επίπεδο 4 είναι ο Νομός Κοζάνης και την Παρασκευή αναβαθμίζεται και ο Νομός Καστοριάς.
Στις ίδιες περιοχές, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξάλλου η μάσκα αξιολογείται από τους ειδικούς ως το μείζον μέτρο, καθώς εάν δύο άτομα φοράνε μάσκα και ο ένας νοσεί οι πιθανότητες να κολλήσει τον άλλο είναι απειροελάχιστες.
Γιατί όχι lock down; Όπως ξεκαθάρισε στο μήνυμα του χθες προς τους πολίτες ο κ.Μητσοτάκης, αυτή ήταν μία ξεκάθαρη επιλογή. Οι λόγοι είναι προφανώς οικονομικοί. Υπάρχει επίσης συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ να μην προχωρήσει κανένα κράτος- μέλος μόνο του σε νέο γενικό lock down, αν και οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν τοπικούς περιορισμούς και αυστηρότερα μέτρα όσο τα κρούσματα αυξάνονται. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει τηλεσύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εξεταστεί μία συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος κορονοϊού.
Επί του παρόντος όμως ένα γενικό lock down δεν είναι στο τραπέζι και ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε τα δύο αυτά νέα μέτρα ως τα ύστατα αναχώματα ακριβώς για να αποφευχθεί το δαπανηρό ενδεχόμενο καραντίνας. Προειδοποίησε όμως ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Και επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες. Αλλά η μετάδοση του ιού, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της επιτροπής ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται δε ιδίως τα μεταμεσονύκτια πάρτι. “Η εφήμερη χαρά λίγων δεν πρέπει να γίνει συλλογική θλίψη” τόνισε ο Πέτσας, αποδίδοντας το δεύτερο κύμα κορονοϊού σε εφησυχασμό και συγχρωτισμό. Με το μεταμεσονύκτιο lock dwon στις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημα, καθώς εάν δεν κυκλοφορεί κόσμος, δεν θα έχουν λόγο οι καταστηματάρχες να σπάσουν το ωράριο ή να διοργανώσουν κρυφά πάρτι.
Ενώ ένα ακόμη πρόβλημα, ιδίως στην επαρχία, αφορά στις προσωπικές σχέσεις και σε μικρές συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις παραβατικότητας που απλώς γίνονταν ανεκτές από τις τοπικές αρχες. “Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες” είπε χαρακτηριστικά στους περιφερειάρχες ο κ.Μητσοτάκης, ζητώντας τη βοήθεια τους ώστε να εξαρθρωθούν αυτά τα φαινόμενα.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αιτιολογήσει πως από τη μία η κυβέρνηση δηλώνει ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα και στο δεύτερο κύμα από άλλες χώρες και από την άλλη παίρνει νέα μέτρα. “Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά” είπε μεταξύ άλλων στους περιφερειάρχες.