Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη
Διαβάζεται σε 5'“Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία” δήλωσε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.
- 27 Μαρτίου 2024 21:06
Τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη απέρριψε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.
“Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία”, δήλωσε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας.
“Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη”, ξεκαθάρισε άλλωστε ο κ. Καραμανλής. Επικαλέστηκε ότι: “Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη.” Ως εκ τούτου υποστήριξε πως: “Είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε.” Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι γνωρίζει πως αυτό ισχύει, αλλά επιλέγει να λέει ψέματα, όπως είπε.
Ο κ. Καραμανλής μάλιστα προκάλεσε την αντιπολίτευση να φέρει ό,τι αποδείξεις έχει για τον ίδιο.
“Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Και χωρίς κραυγές”, είπε και πρόσθεσε:
“Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ”.
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επικαλέστηκε ότι ο ίδιος από τον Οκτώβριο είχε καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Επισήμανε όμως ότι θα έπρεπε να συνταχθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να κρίνει η Βουλή εάν και ποια βάση έχει. “Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media”, σχολίασε.
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις κατά των ψηφοφόρων του στις Σέρρες. “Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια.
Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες”, είπε.
“Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες”, πρόσθεσε.
“Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας”, είπε επίσης ο κ. Καραμανλής στο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε: “Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η κυβέρνηση και είναι η παράταξη της ΝΔ.”
Ο πρώην υπουργός Υποδομών είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας και υποστήριξε: “Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι”.
Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης: “Ακούω τόσες προσωπικές αναφορές που γίνονται σε εμένα. Όμως αναρωτιέμαι. Νομίζετε δεν πονάω κι εγώ όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Ότι έχει περάσει έστω και μία μέρα, που να μην έχω σκεφτεί αυτή την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;
Μιλάω μέσα από την ψυχή μου ως άνθρωπος και ως πατέρας τριών παιδιών.”
Ο κ. Καραμανλής άφησε όμως αιχμές και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής περί “μονταζιέρας”.
Είπε ειδικότερα: “50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας, που ισχυροποίησε την Δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσουμε την χώρα μας στους θυρωρούς των συμφερόντων.”
Ο κ. Καραμανλής απάντησε επίσης στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης όσον αφορά στη σύμβαση 717 και τα περί ανθρώπινου λάθους.
Επισήμανε ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί γιατί η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Αλλά και ότι ταυτόχρονα υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία λέει ότι η σύμβαση έπρεπε να ακυρωθεί και να ξεκινήσει από την αρχή.
Υποστήριξε όμως ότι εάν έκανε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το έργο δεν θα ολοκληρωνόταν και μάλιστα δεν θα υπήρχε καν σύμβαση. Υποστήριξε επίσης ότι δεδομένου πως η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσε τη σύμβαση ούτε τη σταμάτησε, αλλά επιπλέον ενέπλεξε το ελληνικό Δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων. Ως εκ τούτου, είπε πως όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει για να μην πληρώσει το Δημόσιο εκατομμύρια και να γίνει το έργο τελικά.
Όσον αφορά στα περί ανθρώπινου λάθους, ο κ. Καραμανλής είπε: “Πρώτα απ’ όλα ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία.
Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί στην εξεταστική επιτροπή χαρακτήρισαν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία.”