Κωστής Χατζηδάκης στον Sport24 Radio 103,3: Ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει μεταρρυθμιστικά δείγματα, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Drive and Travel", με τους Δημήτρη Μπαλή και Καλλιστώ Γούναρη.
- 22 Ιουνίου 2019 12:47
Προσκεκλημένος στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Drive and Travel», με τους Δημήτρη Μπαλή και Καλλιστώ Γούναρη ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας: «Σε αυτή τη χώρα δεν πλήττει ποτέ κανένας. Η παραγωγή γεγονότων είναι μεγαλύτερη από τη δυνατότητα κατανάλωσης γεγονότων. Στα Δημοτικό μαθαίναμε τη λεγόμενη κεντρική ιδέα. Αν ξεζουμίσουμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει από τη μία πλευρά μία τάση να πούμε την αλήθεια και από την άλλη να προχωρήσουμε με την κοινή λογική. Και το κάνουμε διότι ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί από τη δημαγωγία και την παραδοξολογία. Λέμε ότι αυτό που έχει πετύχει στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, μπορεί να πετύχει και στην Ελλάδα. Θέλουμε ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής. Λιγότεροι φόροι για να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά. Λιγότερες δαπάνες και στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να πάμε μπροστά. Στην Παιδεία να καταργηθεί το άσυλο της ανομίας. Στην αστυνόμευση να φύγουμε από το δόγμα Τόσκα, να δείξουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά της αστυνομίας, είτε μιλάμε για τα Εξάρχεια, είτε για το Ζεφύρι. Να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς».
Για την παιδεία: «Με κάποια μορφή υπάρχουν και σε άλλες χώρες φροντιστήρια. Εδώ έχει παραγίνει. Αυτό σχετίζεται με την τάση των γονιών το παιδί να προχωρήσει, να πάει στο πανεπιστήμιο και μορφωθεί. Είναι μία τάση της φυλής μας. Έχουμε και τις ξένες γλώσσες. Σήμερα δεν μπορείς να πας πουθενά χωρίς ξένες γλώσσες. Θεωρητικά στο σχολείο διδάσκονται δύο ξένες γλώσσες, αλλά δεν παίρνεις πτυχία από το σχολείο. Εμείς θα το αλλάξουμε, με εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος ξένων γλωσσών μέσα στο σχολείο. Αυτό θα κάνει τα μαθήματα ξένων γλωσσών μαθήματα κορμού. Θα δίνουν τα παιδιά και το σχολείο μεγαλύτερη σημασία. Είναι ένας τρόπος να περιοριστεί στην πράξη ο ρόλος του φροντιστηρίου.
Το ολοήμερο σχολείο δεν είναι κανονικό. Δε θέλω να υποτιμήσω τις προσπάθειες όποιου έχει ασχοληθεί με αυτό, ούτε της σημερινής κυβέρνησης, αλλά αυτό που υπάρχει δεν πρόκειται για ολοήμερο σχολείο. Χρειάζεται να περάσουμε από ένα σχολείο το οποίο είναι πάρκινγκ παιδιών, σε ένα σχολείο που θα είναι πραγματικά ολοήμερο, με δραστηριότητες και προπαρασκευή. Τα θέματα της υγείας και της παιδείας είναι θέματα καθημερινότητας, τα οποία πρέπει να συζητάμε και να δούμε τις μπορούμε να κάνουμε για αυτά ρεαλιστικά».
Για την αξιολόγηση: «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να έχουμε τον τρόπο να καταλάβουμε τι πάει καλά και τι στραβά και να το διορθώνουμε. Όχι επειδή πέρασε από το μυαλό του αρμόδιου, αλλά μέσα από μία διαδικασία. Η αξιολόγηση είναι η επιβράβευση του καλύτερου. Είναι το κίνητρο για βελτίωση. Να σεβόμαστε τα χρήματα του φορολογούμενου, τα οποία πρέπει να πιάνουν τόπο. Να γίνει αξιολόγηση σχολικών μονάδων κι από εκεί θα ξεκινήσουμε. Θα υπάρχει ιστοσελίδα στο Υπουργείο που θα είναι οργανωμένη και στην πρώτη φάση η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς. Η αξιολόγηση δεν είναι μπαμπούλας. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνουμε αίσθηση των γονιών για το πως τους φαίνεται το σχολείο των παιδιών τους. Είναι έντιμο και διαφανές. Δεν είναι δική μας πατέντα, γίνεται και στο εξωτερικό.
Έχω ζήσει 14 χρόνια στο εξωτερικό. Πάντοτε με πλήγωνε η Ελλάδα. Με την έννοια ότι είναι πατρίδα μου και πάντοτε συγκινούμαι όταν μιλάω για την πατρίδα μου. Και επειδή έχουμε μείνει αδικαιολόγητα πίσω σε πολλά θέματα. Παρότι είμαστε ταλαντούχος λαός, με μορφωμένους κατοίκους, οι Κύπριοι, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι μπήκαν στα μνημόνια και βγήκαν. Δε γίνεται να το πετύχουμε εμείς αυτό πηγαίνοντας ανάποδα στο μονόδρομο».
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Το 2009 σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα της UNESCO, μόνο τέσσερις χώρες είχαν απαγορεύσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Το 2011 η Βόρειος Κορέα κάλεσε κάποια πανεπιστήμια από την Αμερική και ξεκίνησαν να λειτουργούν. Το 2013 το Μπουτάν σταμάτησε την απαγόρευση και το ίδιο έκανε και το 2017 η Κούβα. Έτσι έχει μείνει μόνο η Ελλάδα. Παρότι εδώ υπάρχουν κολλέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά, δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά επαγγελματική. Οι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν θέλουν τα ιδιωτικά επειδή είναι αριστεροί; Τι πειράζει να έχουμε μη κρατικά; Γιατί να τα εμποδίσουμε; Είναι ιδεοληψίες. Είναι κολλήματα στο μυαλό. Τα παιδιά μας πάνε και σπουδάζουν στη Κύπρο. Μου έχουν πει διάφοροι Αμερικανοί ότι θα θεωρούσαν τεράστια ευκαιρία να σπούδαζαν τα παιδιά τους σε μία φιλοσοφική σχολή που θα ήταν δίπλα στον Παρθενώνα και τους Δελφούς. Είναι το κατάλληλο περιβάλλον για κλασικές σπουδές.
Επιπροσθέτως αφού δεν έχουμε, χάνουμε συνάλλαγμα και χωρίζουμε τα παιδιά από τις οικογένειές τους. Το βιώνουν χιλιάδες γονείς και φοιτητές. Ο κ. Τσίπρας έχει επιβάλλει την άποψη του για μη κρατικά πανεπιστήμια στους βουλευτές του. Εμείς δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αμέσως. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μία απελευθέρωση από το σοβιετικό μοντέλο, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ξενόγλωσσα μαθήματα στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, να οργανώσουμε Summer Schools και Universities, στα πανεπιστήμια της Κρήτης, του Αιγαίου και του Ιονίου. Να συνδυάζουν οι φοιτητές τα μαθήματά τους με τις διακοπές τους. Όπως και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των ελληνικών με γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια για κοινά πτυχία.
Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μέσω της σύνδεσής του με την αγορά, έχει δημιουργήσει 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι ένας πόλος ανάπτυξης. Οι φοιτητές δεν σπούδαζαν απλά μηχανική, αλλά δούλευαν πάνω στο αντικείμενό τους, είχαν μία περίοδο μαθητείας και εξοικείωσης. Αυτά τα έχουμε… κόψει στην Ελλάδα. Λέμε ότι θα μολύνουμε τα πανεπιστήμια με επιχειρήσεις, ενώ όλα αυτά θα δίνουν πρόσθετες δεξιότητες στα παιδιά μας».
Για τα Τ.Ε.Ι. που έχουν απορροφηθεί από πανεπιστήμια: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση. Αυτό δεν μας το είπε η αξιολόγηση ή κάποια κριτήρια, κάποιες, όμως, αποφάσεις ενός υπουργού. Μάλιστα όλα αυτό έγινε με νομοθετικές τροπολογίες, οι 12 εκ των οποίων -νομίζω- ήταν και εκπρόθεσμες. Πλέον έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα. Αυτά τα έχει κληρονομήσει και η επόμενη κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να υπάρχει η αξιολόγηση και στα ανώτατα ιδρύματα, για να είναι το βασικό μας εργαλείο λήψης αποφάσεων».
Για την επένδυση στο Ελληνικό: «Το Ελληνικό και οι Σκουριές δείχνουν το πρόβλημα της χώρας όσον αφορά τις επενδύσεις. Έχουμε μία κυβέρνηση που είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μία κυβέρνηση που υποχρεωνόταν να κάνει ένα πρόγραμμα κι έλεγε δεν το θέλω. Αν, λοιπόν, δεν πιστεύεις εσύ το πρόγραμμα που εφαρμόζεις, πως ο άλλος θα έρθει να βάλει τα χρήματά του; Κι αν εσύ κρατάς μπλοκαρισμένες δύο επενδύσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί ο διεθνής Τύπος, πως θα πείσεις κι άλλους να επενδύσουν σε μικρότερες; Θα κάνουμε τα πάντα για να ξεμπλοκάρουμε αυτές τις δύο επενδύσεις, όπως έχει άλλωστε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Για τις τουριστικές επενδύσεις: «Το μπλοκάρισμα τους είναι συνδυασμός της γραφειοκρατίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν πιέζουν πολύ και οι ίδιοι οι επενδυτές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στο επίπεδο της αδειοδότησης θα πάμε σε δραστική απλούστευση. Όπως είχα κάνει με νόμο για την άμεση αδειοδότηση επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης. Αυτά υπήρχαν, αλλά καταργήθηκαν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το fast track υπήρχε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεαι να γίνουν παρεμβάσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, διότι έχουμε διαφόρων ειδών αδειοδοτήσεις. Το πράγμα είναι περίπλοκο και χρειάζεται συνολική απλούστευση. Παράλληλα, δυσκολεύει την όλη κατάσταση το γεγονός πως η χώρα δεν έχει κτηματολόγιο.
Θα υπάρχει υφυπουργός που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα θέματα και θα μπορεί να ξεπερνά όλες τις συναρμοδιότητες που μπλοκάρουν οποιοδήποτε θέμα. Εκεί πρωτίστως πρέπει να τα καταφέρουμε. Η οικονομία έχει βασικό ρόλο. Να ρίξουμε τους φόρους, να υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και η γραφειοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει μεταρρυθμιστικά δείγματα, για αυτό δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Διότι περιστοιχίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν από καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν είναι λαϊκιστές. Οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι και οι Ιρλανδοί μάς έχουν βάλει τα γυαλιά στο πως ξεπέρασαν την κρίση και είναι μία ιστορική ευκαιρία».
Για τις υποδομές: «Ο σχεδιασμός είναι πολυεπίπεδος. Πρώτα θέλουμε να δούμε τα ενεργειακά και τη διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών. Να προχωρήσει περισσότερο η ιδιωτικοποίηση του Α.Δ.Μ.Η.Ε., που έχει την ευθύνη για αυτό. Έτσι ώστε ο επενδυτής να κάνει επενδύσεις κι όχι απλά να εισπράττει τα διόδια του ηλεκτρικού. Πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικά έργα με συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η Αττική κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, λόγω του δογματισμού της κ. Δούρου. Φυσικά πρέπει να γίνουν κλασικά έργα, όπως δρόμοι και σιδηρόδρομοι. Να προχωρήσει η γραμμή 4 του Μετρό, που δεν έχει την αξία που θα έπρεπε. Άλλα δύο σημαντικά έργα είναι ο κλειστός δρόμος Ελευσίνας-Υλίκης για να ξεμπλοκάρει το ποτάμι και η σύνδεση της Αττικής Οδού με το παραλιακό μέτωπο. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Κυβερνώ σημαίνει έχω προτεραιότητες. Υπάρχει κενό μελετών και χωρίς μελέτες τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η κυβέρνηση ήταν καλή στα λόγια, αλλά όχι στα έργα και τον σχεδιασμό τους. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τις προτάσεις και τις καινοτομίες. Να γλιτώσουμε χρήμα και χρόνο, όπως γίνεται στο εξωτερικό».
Για τα αεροδρόμια: «Ο κ. Σταθάκης μας κατηγορούσε όταν πήγαμε να τα πουλήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 300 εκατομμύρια ευρώ και την πούλησε με 59. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε τέτοιες δηλώσεις και μετά τα αντίθετα κι αυτό είναι ένδειξη αναξιοπιστίας. Για τα αεροδρόμια είμαι περήφανος, διότι το ξεκίνησα το 2008 και επέμεινα σε αυτό. 14 περιφερειακά αεροδρόμια έχουν περάσει σε μεγάλη εταιρία, η οποία τα έχει αναβαθμίσει. Μπορούν να γίνουν πόλοι ανάπτυξης, με καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό μας. Τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια είναι μικρότερα και δεν προσφέρονται κατ” ανάγκη για τέτοιου είδους αξιοποίηση. Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες κι όποια από αυτά μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφέρον θα μπουν σε άλλα πακέτα, για να έχουμε αναβάθμιση του τουριστικού πρϊόντος της χώρας».
Για τη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Είμαι Παναθηναϊκός. Πονεμένος στο ποδόσφαιρο, ευτυχώς που υπάρχει και το μπάσκετ και εξισορροπεί τα πράγματα. Ανεξαρτήτως προτιμήσεων έχω τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ, που είναι μεγάλη ομάδα. Δε γίνεται ποδόσφαιρο χωρείς καλά γήπεδα και χαίρομαι που ο Ολυμπιακός έχει ένα καλό γήπεδο. Δε χαίρομαι με την εκκρεμότητα του Παναθηναϊκού. Είμαι υπέρ της Διπλής Ανάπλασης. Πρέπει να προχωρήσει και χαίρομαι που αυτή την ώρα υπάρχει σύμπτωση βουλήσεων της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του ερασιτέχνη. Μπορεί να γίνει ένα συνολικό πρότζεκτ που θα ωφελήσει τον Παναθηναϊκό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της Αθήνας. Θα αναβαθμιστούν οι Αμπελόκηποι και ο Βοτανικός. Το πως τεχνικά θα γίνει αυτό θα το πουν οι μελέτες. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Παναθηναϊκό και να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία. Χαίρομαι που πλέον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δε μιλά για κορμοράνους, αλλά αντιλαμβάνεται την ανάγκη να προχωρήσει αυτό το πρότζεκτ. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων είναι υπέρ, όπως και η Νέα Δημοκρατία. Στηρίζουμε και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνσή. Αυτό το σχέδιο σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει όλοι να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου, Παναθηναϊκού και τραπεζών. Να δούμε όλες τις λεπτομέρειες για να μη χαθεί χρόνος και να μη χαθεί το μομέντουμ».
Για το αν θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ και του ερασιτέχνη, Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Δε μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά προφανώς είμαστε ανοικτοί σε συναντήσεις με όλους του ενδιαφερόμενους και όλους τους παράγοντες που θέλουν έναν αθλητισμό που να μας συγκινεί, όπως συνέβαινε παλαιότερα, μακριά από τη βία και τις καταγγελίες. Να μπορούμε να πηγαίνουμε τα παιδιά μας άφοβα στα γήπεδα».
Για τον αθλητισμό: «Βλέπουμε τι γίνεται και στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν είναι ωραίο αυτό και πρέπει όλοι να το δούμε ξανά από την αρχή, με ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Έχω ένα παιδί και προσπαθώ να το εκπαιδεύσω για να γίνει Παναθηναϊκός. Θέλω να το πηγαίνω στο γήπεδο, αλλά σε ποιο γήπεδο με όλα αυτά τα ακραία και απαράδεκτα φαινόμενα; Στο αγγλικό πρωτάθλημα, προφανώς είχαν βία και χούλιγκανς, αλλά το αντιμετώπισαν. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Παντού γίνονται αυτά. Ωστόσο, το θέμα είναι η κλίμακα. Δε μιλώ για Παράδεισο, αλλά ούτε αυτό το χάλι. Είναι ευθύνη της πολιτείας. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε νόμους και δεν τους εφαρμόζουμε. Όπως τον αντικαπνιστικό και βλέπουμε στη ότι και στη Βουλή καπνίζουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους εφαρμόσει.
Οπότε αυτό που μπορεί να γίνει για τη βία είναι το εξής: Τους καλείς όλους προσπαθώντας να δημιουργήσεις μία συμμαχία για ένα καινούριο, ευρωπαϊκό και πολιτισμένο τοπίο. Αν δε λειτουργήσει θα είμαστε αυστηρότατοι στους νόμους και τις κυρώσεις. Η Γιουβέντους έπεσε. Δεν γίνεται να εφαρμόζονται οι νόμοι στην Ιταλία, που επίσης είναι Μεσόγειος και εδώ να έχουμε αυτό το μπάχαλο».
Για το ασφαλιστικό σύστημα: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το δικό μας σύστημα είναι από το 1930. Τότε δούλευαν τέσσερις εργαζόμενοι και στήριζαν ένα συνταξιούχο με τις εισφορές τους. Αυτό άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Λόγω ανεργίας και δημογραφικού πλέον είναι 1-1. Το σύστημα δεν αντέχει. Το 80% των συνταξιούχων νόμιζαν ότι πλήρωναν για τον εαυτό τους, αλλά πλήρωναν για τους τότε συνταξιούχους. Σήμερα δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Για αυτό είχαμε και τις μειώσεις των συντάξεων. Πρέπει να δούμε πως το έχουν αντιμετωπίσει κι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές, λοιπόν, εξασφάλισαν εθνική σύνταξη, ένα δίχτυ προστασίας για όλους. Παράλληλα, υπάρχουν τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία που είναι ατομικοί κουμπαράδες, ούτως ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει το δικό του, προσωπικό κουμπαρά. Τέλος, είναι και η ιδιωτική ασφάλιση. Για να περάσουμε στο επόμενο σύστημα χρειάζεται μία μεταβατική περίοδος, που μπορεί να φτάσει και τα 30 χρόνια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την εξυγίανση του συστήματος».
Για την 7ήμερη εργασία: «Αυτά δεν τα θεωρώ σοβαρά πράγματα. Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί σοβαρά σε όλο τον κόσμο ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν επτά ημέρες; Όλοι χάνουν κάποια στιγμή στην πολιτική. Το θέμα είναι να χάνεις αξιοπρεπώς και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν αποφασίσει να χάσουν αναξιοπρεπώς. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι θα βάλουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν συνεχώς και αδιαλείπτως; Θεωρούν ότι δεν έχουμε μανάδες, συγγενείς, παιδιά ή έστω ψηφοφόρους;»
Για τα υδροπλάνα: «Έχουν γίνει αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις κι έχουμε κάνει ό,τι μας έχουν ζητήσει οι επενδυτές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα θέματα. Είναι ευθύνη των επενδυτών σε κάποιο βαθμό. Οι επενδύσεις απαιτούν και δέσμευση των επενδυτών».