Κοτσακάς – Τσιόκας: Παραδοχές για μια νέα αρχή

Διαβάζεται σε 3'
Κοτσακάς – Τσιόκας: Παραδοχές για μια νέα αρχή

Οι Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας γράφουν για την ανάγκη άμεσης εκκίνησης διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών σχηματισμών του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Το μείζον της περιόδου δεν είναι η ενασχόληση με τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Ας μην αποπροσανατολιστούμε, το μείζον είναι η επίσπευση της προγραμματικής συνάντησης

Γιατί οι συστημικές δυνάμεις είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τη στρατηγική του εκλογικού αιφνιδιασμού στη λογική του 4+2+4.

Δηλαδή 4 που έχει κυβερνήσει η ΝΔ +2 που κυβερνά +4 μετά από εκλογική νίκη.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια των ενεργών πολιτών, αν θα προσδιοριστούν μονοσήμαντα στις εσωκομματικές διεργασίες των κομμάτων ή θα διαμορφώσουν τους όρους εξόδου από την κρίση με εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή.

Ας απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορεί ή όχι κάποιο από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να διαμορφώσει όρους εναλλακτικής διακυβέρνησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση .

Εμείς απαντούμε πως όχι.

Κατά συνέπεια και ως προοδευτικοί πολίτες δεν μπορούμε να επιλέξουμε ούτε την παθητική στάση θέασης εκ του μακρόθεν, ούτε την μονοσήμαντη ενασχόληση με τις εσωκομματικές διεργασίες.

Η μόνη λύση που εμείς βλέπουμε και προτείνουμε εδώ και αρκετούς μήνες είναι η διαμόρφωση «Μετώπου Δημοκρατίας».

Προτείνουμε άμεσα να ξεκινήσει διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών σχηματισμών του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Σε αυτή τη διαβούλευση απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των μαζικών εκφράσεων του κοινωνικού κινήματος.

Τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλεια τους (ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά).

Διατηρούν τα θεσμικά τους συλλογικά όργανα και προχωρούν σε οποίες διαμορφώσεις επιθυμούν μέσω συνεδρίων ή εκλογών .

Μοναδική επιδίωξη της διαβούλευσης αποτελεί η προσπάθεια διαμόρφωσης προγραμματικής συμφωνίας διακυβέρνησης .Δεν ασχολείται με ιδεολογικοπολιτικα θέματα που αφορούν τα κόμματα.

Η διαμόρφωση προγραμματικής συμφωνίας προφανώς ανοίγει το δρόμο εκλογικής συμπόρευσης.

Έχει αναφερθεί το θέμα του bonus, ότι δηλαδή με τις συνεργασίες κομμάτων χάνεται το bonus του εκλογικού νόμου. Το ίδιο θέμα είχε ανακύψει και το 2012 στον ΣΥΡΙΖΑ . Όπως πολύ σωστά αναφέρουν οι συνταγματολόγοι εάν υπάρξει ενιαίο κοινό ψηφοδέλτιο το πρόβλημα δεν υφίσταται.

Πολλές φορές πολίτες μας ρωτούν: – Μα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;  Είναι εφικτό;

Η απάντηση μας είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όχι.

Αλλά εάν ενεργοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας στη διεκδίκηση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης τότε ναι μπορεί να το επιβάλλει .

Ανακύπτει και ένα ακόμη ερώτημα: Ποιος θα ηγηθεί αυτού του σχήματος;

Η απάντηση μας είναι ότι εάν και εφόσον διαμορφωθεί προγραμματική συμφωνία και ανοίξει ο δρόμος για εκλογική συμπόρευση τότε ο λαός ως ο μόνος αρμόδιος θα κάνει και την επιλογή μέσα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές επιλογές μεταξύ αυτών έχουν ακουστεί και προτάσεις για συμφωνία θεσμοθέτησης ασυμβίβαστου μεταξύ προέδρων κομμάτων και προέδρου του ενιαίου σχήματος.

*Οι Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα