Κοτσακάς: Ζητά προγραμματική διακυβέρνηση και απορρίπτει το κομματικό μοντέλο “Λένιν” για τον ΣΥΡΙΖΑ
Κείμενο πλατφόρμα των «πασοκογενών» του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Κοτσακα και Χ. Τσιόκα για τον μετασχματισμό του κόμματος, που «αναγγέλλει» εξελίξεις.
- 11 Ιουνίου 2020 20:15
Προάγγελος εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί, έυλογα, να θεωρηθεί το κείμενο – πλατφόρμα που δημοσιοποίησαν ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας Δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκφράζει δηλαδή την διεύρυνση του κόμματος Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν πρώτος σε σταυρούς στην εκλογή του οργάνου, τον Οκτώβριο 2018. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Κοτσακάς, είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις του.
Άλλο το 2012, άλλο το 2020
Η «πλατφόρμα» των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στο ερώτημα του πώς το 2020 θα διαμορφωθούν συνθήκες ανάλογες με αυτές του 2012, που οδήγησαν σταδιακά στην εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Όπως επισημαίνουν «βρισκόμαστε σε φάση έντονων κοινωνικών διεργασιών. Οι πολίτες αναζητούν έκφραση, μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης, και αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρο φαινόμενο. Εκφράστηκε, για άλλους λόγους, το 2012, όταν ανέτρεψε το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό και διαμόρφωσε ένα νέο. Αυτό, κατ’ αναλογίαν, μπορεί να συμβεί και τώρα».
Σύμφωνα όμως με τους Γ.Κοτσακα και Χ.Τσιόκα στον προοδευτικό χώρο υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι «οι εκλογικές απώλειες που θα έχει η Ν.Δ. λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης θα κατευθυνθούν μονοσήμαντα στην αξιωματική αντιπολίτευση». Εννοώντας προφανώς ότι υπάρχουν και άλλες οδοί εκτόνωσης είτε αυτές αφορούν τον πολιτικό χώρο στα δεξιά είτε όμως και τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής.
Με βάση αυτά προκρίνεται η αναγκαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη επαφή με τον μεσαίο χώρο αλλά και με τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν επισφαλή εργασία. Επίσης το να μπορέσει να εκφράσει αυτό το ρεύμα παρουσιάζοντας μια πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Συγκεκριμένα τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτική ενότητα σε κορμό της προοδευτικής παράταξης» όπως και η «διαμόρφωση σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης». Στοιχείο που προφανώς παραπέμπει σε πολιτικές συνεργασίες.
Αλλαγές στο κόμμα
Επίσης γίνεται λόγος για τις προϋποθέσεις πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ «στο πολιτικό σχέδιο που εξήγγειλε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και έχει επί της αρχής αποδοχή από όλους». Σημειώνεται όμως ότι «η απλή αποδοχή αφυδατώνει το εγχείρημα, όταν δεν υπάρχει συμβολή για την προώθηση». Παράλληλα όμως οι Α.Κοτσακάς, Χ.Τσιόκας αναφέρονταιι και στην ανάγκη εσωκομματικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν «το μοντέλο του κόμματος με την πυραμιδική μορφή -που αντλεί τις ρίζες του από το κόμμα «Νέου Τύπου» του Λένιν-. ενώ ανταποκρίθηκε με επάρκεια σε κοινωνίες έντασης εργασίας, παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες στο να ανταποκριθεί στη σημερινή περίοδο».
Οι αναφορές των δύο «πασογενών» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να «αναγνωστούν» υπο το πρίσμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών. Εκεί όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «νομίζω ότι είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης». Δήλωσε μάλιστα πως «είναι μια απόφαση ειλημμένη, Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. θεωρώ ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη, τουλάχιστον, διαφωνία ως προς στρατηγικά ζητήματα αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ και άρα, με τις όποιες αναταράξεις, θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά».