Κοτζιάς: Η πάλη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί ενότητα

Κοτζιάς: Η πάλη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί ενότητα
Greece's Minister of Foreign Affairs, Nikos Kotzias, and his German counterpart, Sigmar Gabriel, deliver joint statements following their meeting at the Ministry of Foreign Affairs in Athens, Greece on on March 23, 2017. / , Sigmar Gabriel, , , March 23, 2017. SOOC

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, είναι «χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού»

Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται ενότητα, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε χαιρετισμό του στην δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι χρειάζεται η δυνατότητα και η ικανότητα «να σκεφτόμαστε πέρα από τη μύτη μας, να βλέπουμε το μέλλον και να δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε ό,τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στους πόθους των λαών μας».

Με συνέπεια, επεσήμανε, πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους και πως «με συνέπεια παλεύουμε, ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο». Πρόσθεσε δε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι «πρέπει επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών, κάθε φορά, δικαιωμάτων».

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, είναι «χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού».

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι πριν από περίπου 50 χρόνια «έφαγε» ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία. Ανέφερε ότι την γενιά του την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το Κυπριακό πρόβλημα. «Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Στην δεξίωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς. Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε πως η Κύπρος από την πλευρά της θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με το άπαν των δυνατοτήτων της τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που την ταλανίζουν.

Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική της περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα