Κοτζιάς: Ο Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα
…Είπε ότι δεν θα την ρίξει μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. Η πλειοψηφία των ΑΝΕΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση και μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου. Έπρεπε από τον Σεπτέμβρη να είχε φύγει από την κυβέρνηση, βλάπτει μακροχρόνια την αριστερά και το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.
- 06 Ιανουαρίου 2019 09:33
Φωτιές άναψε η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στον Νews24/7 στους 88,6, ιδίως η δήλωσή του ότι ο Πάνος Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ότι είπε ότι δεν θα τη ρίξει μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. “Δεν μπορεί . Δεν έχει πια τον αριθμό για να το κάνει. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τους κάνει χατίρι. Δεν τους κάνει χατίρι. Δεν έχει τον αριθμό”, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για τον Π. Καμμένο και εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία των ΑΝΕΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση και μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Άμυνας, που έκανε λόγο για… «αποστασία». « Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Καμμένος είναι μακροχρόνια φθορά για την αριστερά, τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου και για τα ηγετικά προσόντα του Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καλά ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει διαφωνίες για το όνομα, έχει διαφωνίες για την ύπαρξη αυτής της χώρας. Να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω», μιλώντας στο news24/7 στους 88,6 προχώρησε σε σοβαρές επισημάνσεις και σε καταγγελίες για την εξωτερική πολιτική, ενώ άφησε αιχμές ότι δεν καλύπτεται από τις επιθέσεις και τις απειλές κατά της ζωής του που δέχεται από ακραίους κύκλους.
Ο Ν. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε στη συνέντευξή του:
Για ΑΝΕΛ και ΝΔ: Θέλουν να είναι το πρόβλημα και όχι η λύση
“Κρατούν ψηλά τη σημαία του εθνικισμού οι ίδιοι και όταν τους κάνουν κριτική λένε δεν φταίμε εμείς. Είναι σαν κάποιον που τον πιάνουν να κλέβει και λέει δεν φταίω εγώ, ήμουνα ορφανός.
Στην άνοδο του εθνικισμού συνέβαλαν πρώτα απ’ όλα η ηγεσία του κόμματος των ΑΝΕΛ και η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αντί να είναι ευτυχής που λύθηκε ένα πρόβλημα που δεν θα το βρουν μπροστά τους οι τελευταίοι, προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια ανεύθυνης αντιπολίτευσης και που κανείς δεν τους καταλαβαίνει διεθνώς και που θα υποβάθμιζε τη χώρα μας διεθνώς. Εμείς έχουμε μια διαφορά σε σχέση με τα δυο αυτά κόμματα, έχουμε υψηλή αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα για την περιοχή είναι μια ισχυρή ισχυρή- παγκοσμίως είναι μια πολύ μικρή χώρα, στην περιοχή όμως είναι ισχυρή χώρα. Και το καθήκον είναι η ισχυρή αυτή χώρα να λύσει τα προβλήματα της περιοχής και να συμβάλλει μέσω των συνεργασιών αυτές οι χώρες να συμπαρασυρθούν σε στρατηγικές που έχουμε για την περιοχή. Οι άλλοι, η ΝΔ- δεν μιλώ για τους ΑΝΕΛ , αυτοί είναι το άκρον άωτον- είναι ανασφαλείς. Δεν έχουν πολιτική, δεν έχουν αντίληψη για το πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και δεν έχουν ένα όραμα για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Θα έλεγα ότι το πρόβλημά τους είναι ότι είναι δυνάμεις της αδράνειας, τους αρέσει να είναι το πρόβλημα και όχι η λύση, τους αρέσει να καταγγέλλουν το πρόβλημα, εμένα κ. Σκουρή μου αρέσει να λύνω τα προβλήματα”.
“Ο Μέγας Αλέξανδρος ουδέποτε ανέβαλε την λύση των προβλημάτων-Θυμηθείτε τον Γόρδιο δεσμό”
“Το πρόβλημα πρέπει να το λύνεις μεθοδικά ή και σαν γόρδιο δεσμό αν χρειαστεί. Όλοι αυτοί οι εθνικιστές που τους αρέσει ο Μέγας Αλέξανδρος ας θυμηθούν ότι ο γόρδιος δεσμός προέρχεται από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Μέγας Αλέξανδρος ουδέποτε ανέβαλε τη λύση των προβλημάτων, ουδέποτε φοβήθηκε να τα λύσει, ήθελε να είναι η λύση των προβλημάτων, ουδέποτε φοβήθηκε να τα λύσει, ήθελε να είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Οι άνθρωποι (σ.σ. η ΝΔ) θέλουν να είναι το πρόβλημα και για αυτό η χώρα μας είναι εδώ που είναι. Γιατί επί δεκαετίες δημιουργούσαν προβλήματα και κολυμπούσαν μέσα στα προβλήματα”.
“Δεν αξίζουν να τους επιλέξω για εχθρούς μου”
“Έχουν βρει έναν άνθρωπο που τους βολεύει. Η ΝΔ της αρέσει να με καταγγέλλει ευτυχής ούσα ότι λύνω τα προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει για τα προβλήματα που λύσαμε στην εξωτερική πολιτική αλλά δεν τους άρεσε ο υπουργός Εξωτερικών-να είμαστε ειλικρινείς, ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέω όλοι- οι ΑΝΕΛ βρήκαν ένα στόχο για να μπορούν να εξηγήσουν την κατάθλιά τους και την κατάπτωσή τους, γιατί πολιτικά σβήνουν οριστικά και αμετάκλητα. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζονται πάντα ένα εχθρό. Να μου επιτρέψετε να σας πω όμως τη στάση ζωής μου, το λέω και στους συνεργάτες μου. Ο Όμηρος μας δίδαξε ότι τον εχθρό πρέπει να τον επιλέγεις με μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι τον φίλο σου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα δεν πάει σε μονομαχία με τον Μενέλαο ή όλους αυτούς που του πέρναν τις σκλάβες του, τα κορίτσια του, αλλά πάει σε μονομαχία με τον Έκτορα. Και ο Έκτορας είναι η πιο ωραία φυσιογνωμία, ο καλύτερος οικογενειάρχης, ο καλύτερος πολίτης, ο καλός γιος, ο άνθρωπος που θα θυσιαστεί για τον αδερφό του. Αυτή η πολύ όμορφη φυσιογνωμία στον Όμηρο είναι και ο άνθρωπος που αποδέχεται ο Αχιλλέας να είναι ο εχθρός του. Και έχω πει σε όλους αυτούς τους τύπους που θέλουν να εισάγουν σε πολιτική αντιπαράθεση τις ύβρεις, τις κατηγορίες, τα στερεότυπα και την ανυπαρξία ότι- εν πάσει περιπτώσει- εγώ δεν τους θεωρώ εχθρούς μου, γιατί τους εχθρούς μου τους επιλέγω με μεγάλη προσοχή. Και δεν μου κάνουν”.
-Αυτό το λέτε και για τους ΑΝΕΛ;
“Και για την ηγεσία των ΑΝΕΛ. Στους ΑΝΕΛ έχω πάρα πολλούς φίλους και όπως ξέρετε η ηγεσία των ΑΝΕΛ στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα και μετά την αποχώρηση. Ο κ. Καμμένος ξέρετε πότε γύρισε και είπε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα; Όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει σε τέτοιες ενέργειες η πλειοψηφία των βουλευτών του. Επειδή το διαπίστωσα εγώ πρώτος, γι’ αυτό και έγινα ο κύριος εχθρός του”.
“Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε”
-Εκτιμάτε δηλαδή ότι ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση;
“Ναι. Ναι. Ναι. Με μεγάλο πάθος”
-Και λέτε ότι δεν μπορεί γιατί δεν τον έχει τον αριθμό να το κάνει;
“Δεν μπορεί . Δεν έχει πια τον αριθμό για να το κάνει. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τους κάνει χατίρι. Δεν τους κάνει χατίρι. Δεν έχει τον αριθμό”.
-Τελικά ήταν λάθος η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο;
“Νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση στρατηγικής σε ένα κομμάτι της αριστεράς. Νομίζουν ότι η κυβέρνηση που σχηματίσαμε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση της αριστεράς. Ήταν όμως εθνικής σωτηρίας. Σε αυτή την κυβέρνηση σωτηρίας είχαν θέση και οι ΑΝΕΛ. Άλλαξαν όμως οι καταστάσεις, βγήκαμε από τα Μνημόνια, υπάρχουν πλέον άλλα καθήκοντα, όπως π.χ. το Μακεδονικό, αλλά και άλλαξαν οι ίδιοι μέσα στα χρόνια, δεν έμειναν μερικοί ίδιοι, απόκτησαν άλλου είδους επαφές, σχέσεις, φιλίες. Η αλλαγή αυτών και η αλλαγή της κατάστασης οδηγούσε και έπρεπε τον Σεπτέμβριο να γίνει μια αλλαγή. Ακριβώς όπως τώρα διαδίδει το Μαξίμου ότι τον άλλο μήνα θα κάνει μια αλλαγή, η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει τότε και να μη φθάσουμε σε όλη αυτή τη φθορά που έχει η ιστορία Καμμένου για την Αριστερά. Γιατί ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Καμμένος είναι μακροχρόνια φθορά για την Αριστερά, τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου και για τα ηγετικά προσόντα του Αλέξη Τσίπρα”.
“Ο Καμμένος έχει διαφωνία, όχι για το όνομα αλλά για την ύπαρξη της FYROM”
-Βλάπτει λέτε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό;
“Ναι. Τον φθείρει αυτό. Το ότι έχει έναν τύπο που καθημερινά του λέει πέφτω, φεύγω, σε ρίχνω, δεν μένω κ.λ.π. έχει τα όριά του. Και ξέρει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καλά ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει διαφωνίες για το όνομα, έχει διαφωνίες για την ύπαρξη αυτής της χώρας. Να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας”.
-Τι εννοείτε; Είναι σοβαρή καταγγελία αυτή
“Τι καταγγελία; Κάνω μια διαπίστωση. Την οποία τη λέει ο ίδιος στα όργανά του. Κάντε ένα ρεπορτάζ τι διηγείται στα όργανα των ΑΝΕΛ και θα το βρείτε”.
-Δεν θέλει δηλαδή ενιαία την FYROM;
“Ρωτήστε τα ίδια του τα στελέχη και θα σας πουν. Τα άλλα στη Βουλή”.
-Υπάρχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;
“Δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά όποιος θέσει θέμα ψήφου δυσπιστίας θα δει ότι υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία”.
“Να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, ο Τσίπρας”
-Τη στάση της κεντροαριστεράς πώς την κρίνετε; Γιατί εσείς τάσσεσθε υπέρ μιας άλλης συνεργασίας την επόμενη ημέρα…
“Αυτά που λέει ο Αλ. Τσίπρας στην Ευρώπη για την ανάγκη συνεργασίας οικολόγων, σοσιαλιστών, αριστερών σοσιαλδημοκρατών, αριστεράς την υποστηρίζω ¨μέχρι θανάτου¨. Το πρόβλημά του είναι ότι θα πρέπει να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Και για να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνει προετοιμασία. Δεν είναι να πάμε στις εκλογές και μετά να ψάχνουμε για συμμάχους. Π.χ. , εμείς όπως ξέρετε ψηφίζουμε Ρένα Δούρου για την περιφέρεια Αττικής, τη στηρίζουμε και την εκτιμούμε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε και εκτιμούμε τον Παύλο Γερουλάνο ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων. Έχω την εντύπωση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε μεγαλύτερη ωριμότητα, θα μπορούσε να κάνει μια δίδυμη υποστήριξη στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου και να στηρίξει Γερουλάνο στην Αθήνα και Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και να συμπαρασύρει τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους σε αυτή τη διττή υποστήριξη που είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων της δημοκρατικής συμπαράταξης στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και στη μεγαλύτερη περιφέρεια. Ο Παύλος Γερρουλάνος, π.χ., είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που δεν λειτουργεί τυπικά, δεν πήγε στο ΚΙΝΑΛ, δεν πήγε ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου. Είναι η καλύτερη περίπτωση συμμαχίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με σιγουριά σας λέω ότι αν συνεργαζόντουσαν θα ηττούνταν ο Μπακογιάννης. Τώρα μπορεί να ηττηθεί, αλλά θα το δούμε¨. Στην Αριστερά πρέπει να αποβάλλουν κάποιοι την αντίληψη ότι όποιος είναι διαφορετικός είναι και εχθρικός. Υπάρχουν στην αριστερά διαφορετικές κουλτούρες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του πρεσβεύουν διαφορετική κουλτούρα από εκείνον. Όπως έχει και το Πράττω. Εμείς είμαστε μια δύναμη που η πλειοψηφία των στελεχών και μελών μας προέρχεται είτε από τα κινήματα, καθώς δεν είχαν ενταχθεί πριν σε κόμματα, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από παλιά στελέχη του ΚΚΕ. Και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν δουλέψει στα μαζικά κινήματα. Εκεί, στα μαζικά κινήματα δίνεται η μάχη και θα πρέπει να αποκτήσει η αριστερά θεσμική και κοινωνική υπόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα. Δεν έχει αποκρυσταλλώσει την πολιτική του επιρροή σε θεσμικές θέσεις και σε κοινωνική επιρροή”.
“Δεν ασχολείται κανείς με τις εις βάρος μου απειλές”
-Τι γίνεται με όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον σας; Έχετε πάρει σφαίρες, χώματα, αίματα. Τι έχει γίνει με τις έρευνες;
“Πείτε μου και εμένα. Κανένας δεν με ενημερώνει. Ούτε οι εισαγγελείς, ούτε κανένας. Τα βάζουν στην άκρη και δεν τρέχει τίποτα. Με κάλεσαν μια φορά, καλέσανε μάρτυρες, πήγαμε, είπαμε, τα καταθέσαμε, έξι μήνες γίνεται αυτή η δουλειά. Τώρα που μου ζητούν να πάω να καταθέσω και για το τελευταίο επεισόδιο δεν πάω”.
-Είναι το τελευταίο επεισόδιο, που σας πήραν τηλέφωνο και σας είπαν ότι θα σας εκτελέσουν. Το μεταδώσαμε πρώτοι από το Νews24/7 στους 88,6…
“Μου είπανε θα σου ρουφήξουμε το αίμα και θα σε εκτελέσουμε”.
-Και δεν πήγατε;
“Έδωσα ένα τηλέφωνο. Το συγκράτησα. Δεν ασχολείται κανένας. Να σας πω και κάτι; και διάφορες υποθέσεις που ήρθαν στους εισαγγελείς, η παράκλησή μου είναι να μπουν σε ένα φάκελο γιατί είναι εκβιασμός που παραβιάζει το Σύνταγμα. Θέλουν δηλαδή έναν πολιτικό να αλλάξει άποψη και να αλλάξει την πολιτική που έχει εγκρίνει η πλειοψηφία της κυβέρνησης και έχει εγκρίνει η πλειοψηφία της Βουλής. Αυτός είναι εκβιασμός που είναι κακούργημα. Δεν ασχολούνται. Τα παίρνουν, τα βάζουν σε μια άκρη και δεν ασχολούνται. Να σας κάτι κ. Σκουρή; Βρήκα το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ενός τύπου που εκβίαζε, στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών και τα έδωσα στην αντιτρομοκρατική. Και τι έκανε η αντιτρομοκρατική; Τον κάλεσε μετά από δυο εβδομάδες, αντί να τον πιάσει και να τον στείλει αυτόφωρο, τον κάλεσαν και του έκαναν συστάσεις! ¨Μην παίρνετε τέτοια τηλέφωνα¨! Μα οι άνθρωποι δεν είναι θέμα αν θα εκτελέσουν εμένα ή όχι. Το θέμα είναι πιο σοβαρό. Είναι ότι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολιτική στη χώρα όχι με την ψήφο, όχι με πλειοψηφίες, αλλά με εκβιασμούς”.
-Και η πολιτική ηγεσία;
“Τι να σας πω. Δεν μπορώ να καταλάβω. Μα δεν είδατε ότι στην τελευταία απειλή που μου έκαναν, πλην ορισμένων συναδέλφων βουλευτών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική και τον πρωθυπουργό, ουδείς μίλησε. Αν αυτά είχαν ειπωθεί για τον ¨Σκάι¨ ή για κάπου αλλού, που ποτέ δεν θα πρέπει να ειπωθούν το τονίζω, θα ήταν όλοι στην αλληλεγγύη. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν μου έχουν πιάσει ποτέ την τσέπη και δεν έχω πάει ποτέ σε σαλόνι τα βράδια και δεν έχω καμιά σχέση με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, νομίζουν ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Και δεν είναι θέμα προσωπικό. Είναι θέμα υπονόμευσης της δημοκρατίας. Θυμόσαστε τι έλεγε ο Μπρεχτ; Πήρανε τους Εβραίους και τους σφάξανε, δεν είπαμε τίποτα. Πήραν τους κομμουνιστές και τους σφάξανε, δεν είπαμε τίποτα. Πήραν τους σοσιαλδημοκράτες και τους σφάξανε και είπαμε τίποτα. Όταν πήραν και τους συντηρητικούς δεν υπήρξε κανένας να φωνάξει. Είναι ορισμένες εξελίξεις στη χώρα που δεν είναι καλές. Και αυτή η κατ’ επιλογήν συμπαράσταση σε αυτούς που απειλούνται είναι πάρα πολύ χαρακτηριστική”.
“Δεν είναι σωστό η εξωτερική μας πολιτική να ανταγωνίζεται σε τόνους την τουρκική ή την αλβανική. Γιατί ναι μεν ευχαριστιέται το κοινό στην Ελλάδα για μια πρώτη δόση, αλλά υπάρχει μια διαφορά κουλτούρας ανάμεσα σε εμάς και στην κουλτούρα π.χ. της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει μια εξωτερική πολιτική της σχολής του εκβιασμού, της προειδοποίησης, εμείς έχουμε μια εξωτερική πολιτική της ειρήνης και το θέμα είναι ποιος επιβάλλει την εξωτερική του πολιτική στον άλλον. Το να μας συμπαρασύρει η Τουρκία στο να φωνάζουμε και εμείς, μπαίνουμε σε ένα γήπεδο το οποίο είναι το γήπεδο στο οποίο η Τουρκία πρέπει να δρα. Η τέχνη στην εξωτερική πολιτική δεν είναι πόσο ψηλά σηκώνω τη φωνή μου, αλλά πώς να υποχρεώνω τον άλλο, ενάντια στη θέλησή του και ενάντια στην κουλτούρα του να έχει μια συμπεριφορά που να είναι αυτή που εγώ έχω και θεωρώ ορθή στις σχέσεις της εξωτερικής πολιτικής”.
“Να πάρει τα μέτρα της η κυβέρνηση για τυχόν θερμό επεισόδιο”
“Κάποιοι θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια κατάσταση (σ.σ. αναφέρεται στο ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο) ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι ολοφάνερο. Και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να μην επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο”.
-Το θεωρείτε ανοιχτό ακόμα ως ενδεχόμενο αυτό;
“Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τη σοβαρότητα κάποιων ανθρώπων. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα. Γιατί ξέρετε τι έγραφε ο διεθνής τύπος την επόμενη ημέρα; Ένταση πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δηλαδή δουλέψαμε τέσσερα χρόνια και πήραμε τα δίκαιά μας, πείσαμε όλη τη διεθνή κοινότητα να μας στηρίξει στις διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, η ΕΕ κάνει τη μια δήλωση και τη μια ενέργεια μετά την άλλη, οι αμερικάνοι λένε δεν θα πειράξετε την Κύπρο στην ΑΟΖ της και μετά βγαίνουμε με μια φωνή και μια γλώσσα… Και πάει μετά ο Τσαβούσογλου και λέει: ¨τι είπα εγώ¨; Ο Τσαβούσογλου τον οποίο καταδίκασε και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών, τι είπε; Ότι ο Καμμένος είναι κακομαθημένο παιδί ο Καμμένος. Ο Καμμένος τι είχε πει; Ο αντιπρόεδρός του μίλησε για θερμά επεισόδια , είπαν μαζί με τον ναύαρχο ότι θα τα ισοπεδώσουν όλα αν γίνει κάποιο επεισόδιο… Αυτοί είναι τσαμπουκάδες…”
“Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν πρέπει να κάνει πολιτικές δηλώσεις – Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα δεν θέλει να αρθεί το εμπόλεμο με την Αλβανία”
-…Είναι λάθος δηλαδή οι δηλώσεις ΓΕΕΘΑ;
“Πρώτα απ’ όλα είναι λάθος ο επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Κατά την δική μου γνώμη. Και κακώς τον δικαιολογήσαμε. Δεύτερον είναι λάθος ο υπουργός Άμυνας να κάνει εξωτερική πολιτική. Υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει εξωτερική πολιτική. Και τρίτον, είναι λάθος και πρωτοφανές φαινόμενο όταν ανεβάζει τους τόνους το υπουργείο Άμυνας και κάνει δηλώσεις για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του να βγαίνει και να τον καλύπτει το υπουργείο Εξωτερικών- για πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας της χώρας. Αυτά είναι λάθη. Και αυτά τα λάθη δίνουν μια εικόνα της χώρας προς τα έξω, που αν δεν είχαμε το μακεδονικό θα είχαμε δει αναδιπλώσεις φιλίας από πάρα πολλούς που μας πίστεψαν τα τελευταία χρόνια. Και μην ξεχνάτε, σε αυτή την ιστορία των υψηλών τόνων, ότι ο πιο ορθολογικός και μαχητής για τις απόψεις του, νεαρός στην ηλικία αλλά πολύ ώριμος άνθρωπος, ο πιο σοβαρός για να διαπραγματευτούμε υπουργός Εξωτερικών που είχε η Αλβανία, ο κ. Μπουσάτι απομακρύνθηκε. Και απομακρύνθηκε κατά τη γνώμη μου όχι γιατί είχε πολλά χρόνια υπουργός όπως λέγεται στην Αλβανία, αλλά γιατί είχε μια διαφορετική άποψη για το Κοσσοβάρικο ζήτημα, δεν συμφωνούσε δηλαδή για την αλλαγή των συνόρων. Και δεύτερον, γιατί είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια να κάνουμε ένα πακέτο συμφωνίας. Και πρέπει να σας πω ότι το πακέτο συμφωνίας είχε τελειώσει. Αλλά είχαμε δυο προβλήματα. Το ένα στην αλβανική πλευρά ότι δεν υπήρχε συνταγματικό δικαστήριο για να πιστοποιήσει τις αλλαγές που έγιναν σε μια σειρά από υποθέσεις, επειδή έχουν μόνο δυο από τους έντεκα αυτή τη στιγμή δικαστές (…) Και δεύτερον, υπάρχει και στην Ελλάδα όσον αφορά στην Αλβανία ένα βαθύ κράτος για το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμα να μιλήσω- έχω ενημερώσει διεξοδικά τον πρωθυπουργό πριν φύγω- το οποίο δεν αναγνωρίζει (με διάφορα νομικίστικα τρικ, παράνομα νομικίστικα τρικ) τα σύνορα και δεν είναι διατεθειμένο να αναγνωρίσει με νομικά μέσα ότι έχει τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, πόλεμος που είχε ξεσπάσει πριν πολλές δεκαετίες”.
“Η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί”
-Μιλάτε για πολιτικά πρόσωπα;
“Όταν θα μιλήσω, θα το ακούσετε. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί. Και αφορά αυτό ιδιαίτερα δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες παριστάνουν τους πατριώτες και ξέρετε που μας οδηγούσαν στην Κύπρο (…) Ποιοι έδωσαν την Καβάλα στους Βούλγαρους; Οι υπερεθνικιστές. Ποιοι έκαναν την καταστροφή στη Μικρά Ασία; Οι υπερεθνικιστές. Ποιοι παράδωσαν την Κύπρο αποσύροντας την ταξιαρχία του Παπανδρέου από το νησί; Οι υπερεθνικιστές. Τώρα τι συζητάμε. Οι άνθρωποι κάνουν μπίζνες. Κάνουν μπίζνες πολιτικές; Οικονομικές; Δεν ξέρω. Οικονομικές κάνουν σίγουρα. Και είναι επικίνδυνοι”.
-Τι απαντάτε στην κριτική ενός κόμματος που εγώ σέβομαι πολύ την ανάλυσή του, του ΚΚΕ, που λέει ότι όλα τα παραδώσατε στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες;
“Νομίζω ότι κατά βάθος κάνει κριτική στον Στάλιν που συμφώνησε με τις ΗΠΑ να πολεμήσουν τον γερμανικό φασισμό”.