Κουίκ στο NEWS 247: Θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο. Για ποια αλλαγή πολιτικής μιλά ο Σαμαράς;
“Οι 47 σελίδες πρόταση της κυβέρνησης είναι τα όρια που αποδεχόμαστε για μία συμφωνία” δηλώνει ο υφυπουργός Επικρατείας των ΑΝΕΛ, αλλά αποκαλύπτει ότι έχει ληφθεί απόφαση για το ΦΠΑ στα νησιά από το Σάββατο σε ανώτατο επίπεδο. Καλεί τον κ.Σαμαρά να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να αποφασίσει αν θα στηρίξει συμφωνία ή αν θα βάζει πλάτη στις επιταγές Σόιμπλε. Αναρωτιέται επίσης “για ποιά αλλαγή πολιτικής μιλάει ο κ. Σαμαράς; Μας έχουν ζαλίσει οι μεταστροφές του” και σχολιάζει ότι τα κυβερνητικά σχήματα στην Ελλάδα δεν τα επιλέγει ο Σούλτς
- 07 Ιουνίου 2015 09:57
“Οι 47 σελίδες πρόταση της κυβέρνησης είναι τα όρια που αποδεχόμαστε για μία συμφωνία” δηλώνει ο υφυπουργός Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ στο news247, αλλά αποκαλύπτει ότι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι ειλημμένη απόφαση από το Σάββατο σε ανώτατο επίπεδο.
Καλεί τον Αντώνη Σαμαρά -τον οποίο χαρακτηρίζει αμφισβητούμενο πρόεδρο της Ν.Δ- να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να αποφασίσει “αν θα πει ‘ναι’ στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία όπως αποτυπώνεται στις 47 σελίδες που παραδώσαμε στους θεσμούς ή αν θα συνεχίσει να βάζει πλάτες στις συνταγές Σόιμπλε.”.
Αναρωτιέται επίσης για ποιά αλλαγή πολιτικής μιλάει ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας σκωπτικά “Ο ίδιος ως αντιπολιτευση ήταν αντιμνημονιακός. Μόλις μπήκε στη κυβερνηση Παπαδήμου, έγινε μνημονιακός. Μόλις έγινε ο ίδιος Πρωθυπουργός, έγινε ακόμα πιο μνημονια-σοϊμπλεϊκός. Και τώρα που ξανάγινε αντιπολίτευση, το γύρισε σε αντιμνημονιακός. Πιό πολύ ζαλίζομαι από τις μεταστροφές του, παρά από τις στροφές στο δρόμο για τα μέρη του. Από Καλαμάτα για Μεσσήνη.”
Σημειώνει επίσης με νόημα ότι τα κυβερνητικά σχήματα στην Ελλάδα δεν τα επιλέγει ο Σούλτς, τον οποιο αποκαλεί κολλητό του Σταύρου Θεοδωράκη και γενικότερα απορρίπτει τόσο σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας όσο και σενάρια εκλογών, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι αυτή θα έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
*Πως σχολιάζετε την προχθεσινή συζήτηση στην Βουλή;
“Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως μιλάει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Ούτε ωραιοποίησε ούτε δραματοποίησε.
Επί της ουσίας – λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους – έθεσε προ των ευθυνών τους και τους θεσμούς, που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα, με πολλά χτυπήματα «κάτω από την μέση», αλλά και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να συνεχίζει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο.”
*Αναφέρεστε στον κ. Σαμαρά;
“Αναφέρομαι σε όλους. Ειδικότερα, όμως, ο εσωτερικά, αλλά και στη βάση, αμφισβητούμενος αρχηγός της Ν.Δ., έμοιαζε να έχει «χάσει τον μπούσουλα», με ανακρίβειες, ψέμματα, αντιφάσεις και κουκουλώματα σε σημαντικές πτυχές της καταστροφικής πολιτικής του.
Στη πρωτολογία του – πχ – έλεγε ότι δεν θα στηρίξει τα όσα προτείνουν οι θεσμοί για ΕΚΑΣ, ΦΠΑ στο ρεύμα και τον ΦΠΑ γενικότερα και στη δευτερολογία του τα ξεχνούσε και έλεγε ότι θα αποφασίσει τί θα κάνει όταν κλείσει η συμφωνία!
Για τις 100 δόσεις τσιμουδιά δεν είπε για το τί συνέβη με την τροπολογία της δικής του κυβέρνησης. Μιλούσε για αριθμούς «ευημερίας» και δεν έκανε καμία αναφορά στο τί άφησε κληρονομιά στους Έλληνες και στη κυβέρνησή μας, όπως για παράδειγμα την ισοπέδωση των νοσοκομείων.
Αφήστε που έκανε το κορόιδο οτι η δική του η κυβέρνηση, το δικό του (με ερωτηματικό) το κόμμα, που θα έπρεπε να πρεσβεύει την λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πέταξε στο δρόμο 1,5 εκατομύριο απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα και έβαλε λουκέτα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και γραφεία αυτοαπασχολούμενων.
Με λίγα λόγια. Ο κ.Σαμαράς πρέπει να αποφασίσει αν θα πει ‘ναι’ στην εθνική προσπάθεια της κυβερνησης για συμφωνία όπως αποτυπώνεται στις 47 σελίδες που παραδώσαμε στους θεσμούς ή αν θα συνεχίσει να βάζει πλάτες στις συνταγές Σόιμπλε.”
*Γιατί αποκαλείτε τον κ.Σαμαρα «αμφισβητούμενο»;
“Κατ´ αρχήν καταγράφω θέσεις που εκφράζουν στελέχη – βουλευτές της Ν.Δ., με σαφείς διαφοροποιήσεις από την τακτική του κ.Σαμαρά και της ομαδούλας του.
Εισπράττω και τα όσα μου λένε στις περιοδείες μου πολίτες, που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ. Απογοητευμένοι ψηφοφόροι, όπως προκύπτει και από την συνεχή δημοσκοπική συρρίκνωση του κόμματος.
Επίσης θα ήταν χρήσιμο να έβαζε ο κ.Σαμαράς μία κάμερα απέναντι από την κοινοβουλευτική ομάδα του προχθες βράδυ, να έβλεπε αντιδράσεις και γκριμάτσες και τα μεταξύ τους νοήματα όταν μίλαγε. Ποίοι έκαναν πως τον χειροκροτούσαν και ποίοι δεν έκαναν καν τον κόπο. Πόσοι και ποίοι έλειπαν.”
*Για τις τοποθετήσεις Βενιζέλου και Θεοδωράκη;
“Με κούρασε η ακατάσχετη πολυλογία του Ευάγγελου Βενιζέλου και απορρίπτω να ανάγω σε συνομιλητή μου τον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο εκτοξεύει ψέμματα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τί να κάνουμε;
Άλλα αποφάσισαν ο ελληνικός λαός και τα κόμματά μας. Δεν αποφασίζει τα κυβερνητικά σχήματα στην Ελλάδα ο κολλητός του ο κ.Σούλτς.”
*Για να κλείσουμε το θέμα Σαμαρά: Πως απαντάτε στην πρότασή του για εθνική συνεννόηση και αλλαγή πολιτικής;
“Πλάκα μου κάνετε; Ξαφνικά ο Σαμαράς που ως πρωθυπουργεύων (αφού κυβερνούσαν με email οι τροϊκανοί) καταπατούσε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν οργάνωσε καμία συζήτηση στη Βουλή, δεν εμφανιζόταν ούτε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», θυμήθηκε τώρα την εθνική συνεννόηση;
Και για ποιά αλλαγή πολιτικής μιλάει ο κ. Σαμαράς; Ο ίδιος ως αντιπολιτευση ήταν αντιμνημονιακός. Μόλις μπήκε στη κυβερνηση Παπαδήμου, έγινε μνημονιακός. Μόλις έγινε ο ίδιος Πρωθυπουργός, έγινε ακόμα πιό μνημονια-σοϊμπλεϊκός. Και τώρα που ξανάγινε αντιπολίτευση, το γύρισε σε αντιμνημονιακός.
Πιό πολύ ζαλίζομαι από τις μεταστροφές του, παρά από τις στροφές στο δρόμο για τα μέρη του. Από Καλαμάτα για Μεσσήνη.”
*Έχετε δηλωσει στο παρελθόν ότι οι ΑΝΕΛ δε θα συμμετείχαν σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφόσον αυτή έχει τη στήριξη της Ν.Δ του κ.Σαμαρά. Εάν όμως τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και αυτή φαντάζει η μόνη λύση, τι θα κάνετε;
“Σαμαράς, Βενιζέλος και οι άνθρωποί τους, είναι απόλυτα έξω από την όποια λογική μας. Και μάλιστα εμείς οι ΑΝΕΛ το λέμε και το ξαναλέμε από το 2012.
Και επιπλέον, αδιέξοδο δεν θα υπάρξει. Έχουμε νωπή τη στήριξη του λαού και θα έχουμε και στήριξη των κοινοβουλευτικών μας ομάδων.
Εμείς ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούμε. Άλλοι να ανησυχούν για το τί τους έρχεται.”
*Ο δικός σας Πρόεδρος, ο κ.Καμμένος, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τους Θεσμούς.
“ Ο Πάνος Καμμένος έκανε αυτό που έπρεπε ανταποκρινόμενος στις θέσεις των ΑΝΕΛ: Επεσήμανε ότι οι 47 σελίδες – πρόταση της κυβερνησης ειναι τα όρια που αποδεχόμαστε για μία συμφωνία. Η Ελλάδα με τη δική μας κυβερνηση δεν αποδέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Και μάλιστα αυτό το επανέλαβε πολλές φορές και με ιδιαίτερη έμφαση. Και έδειξε το αυτονόητο. Ότι τώρα πλέον η μπάλα ειναι στο γήπεδο των Θεσμών.”
*Πάντως κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κ.Καμμένος εξέφρασε τη στήριξη του σε μία αναμενόμενη συμφωνία. Αυτή όμως εάν κινείται στις προτάσεις που έστειλε η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με την οποια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει διαφωνήσει. Τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ σε αυτή την περίπτωση; Εσείς επισκέπτεστε Κάσο και Κάρπαθο, τι θα τους πείτε;
“Με tweet από την Παρασκευή το πρωί, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει ΦΠΑ για τα νησιά. Το επιβεβαιώσαμε ομόφωνα το ίδιο απόγευμα και στην έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μας. Εμείς οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουμε κάθε τέτοια περίπτωση. Θα εφαρμόσουμε – οπως είπε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος – το άρθρο 101 του Συντάγματος.
Αλλά αυτό που θα πω και στα δύο νησιά που επισκέπτομαι, ειναι οι σημαντικές πληροφορίες που μου δόθηκαν από την διαπραγματευτική ομάδα, ότι η ελληνική κυβερνηση θα διατηρήσει το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ για το Αιγαίο. Είναι ειλημμένη απόφαση από χθες Σάββατο, σε πολύ υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι θα επαληθευθώ.”
*Τελικά βρισκόμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά σε μία συμφωνία μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Προηγουμένως αφήσατε την εντύπωση οτι επίκειται η συμφωνία. Ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Πού το στηρίζετε;
“Οι ενδείξεις έρχονται από το εξωτερικό, χωρις να θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Γι αυτά τα ζητήματα προτιμώ να μιλούν όσα μέλη της κυβέρνησης ειναι στην άμεση διαπραγματευτική ομάδα και βεβαίως ο εκπρόσωπός της κυβέρνησης, ο συνάδελφός μου Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Εξαιρετικός στην αποστολή του, θα ήθελα να προσθέσω. Χαρισματικός στο λόγο και στην ωριμότητα των απαντήσεών του.”
* Παρ´ όλα αυτά θα επιμείνω: Θα στηρίξετε ακόμη και μία συμφωνία με επώδυνα μέτρα ή είστε διατεθειμένοι για ρήξη;
“Σας απάντησα. Και το απάντησε ο Πάνος Καμμένος προχτές στη Βουλή. Οι 47 σελίδες είναι το,απόλυτο πλαίσιο που βάζουμε.
Και σε ότι αφορά τη ρήξη, να ειναι όλοι βέβαιοι οτι εμεις δεν την θέλουμε, αλλά αν συμβεί, την ευθύνη θα την έχουν άλλοι. Θα την έχουν κάποιοι που επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις. Και το κάνουν με πολύ εμπάθεια, καιρό τώρα.
Και μη ρωτάτε τί θα κάνει η Ελλάδα. Κανένας δεν θα ασχολείται μαζί μας, γιατί απλούστατα εκείνοι που θα επιλέξουν την ρήξη, θα έχουν πάνω απ´ όλα επιλέξει να ανισορροπήσουν την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και να αποσταθεροποιήσουν γεωπολιτικά την περιοχή.
Και καταλήγω: Εμείς ζητάμε λύση μέσα στο ευρώ και μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Απέναντί μας μία χούφτα πολιτικών και τραπεζιτών, με τη συνέργεια επίλεκτων δημοσιογράφων κάποιων ξένων ΜΜΕ, επιζητούν τη μη λύση που θα επιφέρει επώδυνες καραμπόλες στην Ευρώπη. Επικίνδυνοι άνθρωποι…”
*Βλέπετε εκλογές; Και αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν ανησυχείτε ότι η χώρα θα πάει σε κάλπες με κλειστά ΑΤΜ και με στάση πληρωμών;
“Αισιοδοξώ για τη συμφωνία. Σας ανέλυσα ήδη τους λόγους.”
*Απο την κυβερνητική σας θέση είστε ο αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου μεταξύ ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ. Πως αξιολογείτε μέχρι στιγμής τη συγκυβέρνηση, δεδομένου ότι σας χωρίζουν πολλά από ιδεολογικής άποψης;
“Και η συνεργασία των δύο προέδρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και η δική μου συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, κινείται σε εξαιρετικά πλαίσια. Με σεβασμό και με κοινούς στόχους που αφορούν την επανάκαμψη της οικονομίας της πατρίδας μας, έξω από μνημόνια και λογικές υποτέλειας.
Και βεβαίως όπου οι ΑΝΕΛ έχουμε τελική διαφορετική άποψη, αυτό εκφράζεται κοινοβουλευτικά, όπως συνέβη και με τη τροπολογία για το Τζαμί και για το Μέγαρο Μουσικής.
Αλλά, είπαμε. Το μείζον, το μέγιστο στην άριστη συνεργασία μας, είναι η σωτηρία της Ελλάδας και η επαναφορά του χαμόγελου σε καθε πληγωμένη οικογένειας.”