‘Κουκούλωμα’ καταλογίζει ο Τόσκας στον αποχωρήσαντα επικεφαλής Εσ. Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

‘Κουκούλωμα’ καταλογίζει ο Τόσκας στον αποχωρήσαντα επικεφαλής Εσ. Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέματα ημερήσιας διάταξης: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 2 παρ. 5 περ.α του ν. 2713/1999, για την καταλληλότητα του προτεινομένου, κ. Αναστασίου Αναστασάκου, Ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ., από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για διορισμό στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Αντικαταστάθηκε πριν από τις καταγγελίες Πανούση σύμφωνα με έγγραφο που στάλθηκε στη Βουλή. Αιχμές Τ. Χριστοδουλοπούλου για τον χρόνο των καταγγελιών Πανούση

Βαρύτατες καταγγελίες για τους χειρισμούς του αποχωρήσαντα επικεφαλής της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ Στ. Σταυρόπουλου, η αντικατάσταση του οποίου συνδέθηκε με τις καταγγελίες του Γ. Πανούση, άφησε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Νοοτροπίες κουκουλώματος εγώ δεν μπορώ να δεχθώ» είπε ο κ. Τόσκας καταλογίζοντας στον κ. Σταυρόπουλο ότι επιχείρησε να συγκαλύψει τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό νεαρών στα Εξάρχεια. Ο κ. Τόσκας καταλόγισε, μάλιστα, αναποτελεσματικότητα, στον κ. Σταυρόπουλο υποστηρίζοντας ότι δεν κατόρθωσε να ελέγξει τα «συμφέροντα» και τους «ανταγωνισμούς» που υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία. 

Ο κ. Τόσκας αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντέκρουσαν εν τω μεταξύ τις αιτιάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Σταυρόπουλος αντικαταστάθηκε λόγω των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Αποκάλυψαν μάλιστα ότι το έγγραφο της αντικατάστασής του από τον ταξίαρχο Αν. Αναστασάκο στάλθηκε στη Βουλή τέσσερις ημέρες προ της πολύκροτης συνέντευξης του κ. Πανούση.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές κατά του κ. Πανούση σε σχέση με την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου. «Το έγγραφο για την αντικατάσταση του κ. Σταυρόπουλου έχει ημερομηνία 4 Νοεμβρίου και το δημοσίευμα του κ. Πανούση βγήκε στις 8 Νοεμβρίου άρα ποιος είναι αυτός που επιτάχυνε τις εξελίξεις;» διερωτήθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου αφήνοντας υπαινιγμούς για το χρονισμό των καταγγελιών του κ. Πανούση. «Το γεγονός ότι η αλλαγή στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων συνέπεσε με τις καταγγελίες είναι κάτι που πρέπει να αποτελέσει ερώτηση για τον κ. Πανούση» πρόσθεσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου στο ίδιο πνεύμα. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο  κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι λάθος «να συσχετίζουμε το τι γράφουν κάποια ΜΜΕ με την πραγματικότητα προτού διαπιστώσουμε την αλήθεια».

Η ΝΔ εξαπέλυσε, πάντως, σκληρή επίθεση κατά του κ. Τόσκα μέσω του βουλευτή Γιάννη Τραγάκη ο οποίος καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην ΕΛ.ΑΣ τόσο για το ζήτημα της μη σύλληψης των δραστών που βιαιοπράγησαν κατά του κ. Κουμουτσάκου όσο και στα επεισόδια που προκλήθηκαν στο Βόλο από αντιεξουσιαστές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Εν τω μεταξύ ο κ. Τραγάκης αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Τόσκα για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, σχετικά την υπόθεση Πανούση. Ο κ. Τόσκας διευκρίνισε, πάντως , ότι η μηνυτήρια αναφορά του στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και όχι κατά του κ. Πανούση.

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε πάντως σε τεταμένο και επεισοδιακό κλίμα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, δήλωσε ότι «οι ανοιχτές κάμερες είναι προκλητικές για όλους» αφήνοντας αιχμές για τη συμπεριφορά των βουλευτών. Στο άκουσα αυτής της φράσης αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και Σοφία Βούλτεψη που καταφέρθηκαν κατά της συμπολίτευσης. Ακολούθησαν έντονοι διαξιφισμοί με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση με απόφαση της Προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα