Κουτεντάκης: “Κόκκινα” δάνεια και εκταμίευση δόσεων τα διακυβεύματα της οικονομίας

Κουτεντάκης: “Κόκκινα” δάνεια και εκταμίευση δόσεων τα διακυβεύματα της οικονομίας
Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης Eurokinissi

"Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι θετικές. Ειδικά η αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κλείσει ευνοϊκά η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση" σημείωσε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Το πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι τα σημαντικότερα διακυβεύματα στο πεδίο της οικονομίας, υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και συνέχισε: “Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι θετικές. Ειδικά η αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κλείσει ευνοϊκά η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση. Διαφορετικά, θα σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι βρίσκεται σε κάμψη η προσπάθεια σταθεροποίησης. Η επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη θα φέρει μείωση των εξαγωγών μας που θα επηρεάσει τη δική μας μεγέθυνση. Ιδιαίτερα σημαντικός κίνδυνος είναι οι δικαστικές αποφάσεις για την ακύρωση μέτρων που έχουν εφαρμοστεί. Από το 2009 μέχρι το 2017 είχαμε μείωση δημόσιων δαπανών κατά 37 δισ. ευρώ και δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για αποκατάσταση των περικοπών που έχουν γίνει. Το προεκλογικό κλίμα ευνοεί μία πλειοδοσία εξαγγελιών, παρόλο που ακόμη δεν έχουμε δει από κανένα κόμμα εξουσίας τέτοια τάση. Δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή άποψη για τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κάποιοι πιστεύουν ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα. Κάναμε μια καταγραφή και φάνηκε ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό είναι σε κλάδους που δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές, επομένως δεν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές. Υπάρχει μείωση των επενδύσεων το 2018, ενώ είχαν αυξηθεί πολύ το 2017. Αυτό είναι μια τάση που θα αντιστραφεί, όλοι αναμένουν έναν θετικό ρυθμό αύξησης των επενδύσεων από το 2019 και μετά. Θα πρέπει να βελτιωθεί η χρηματοδότηση από τις τράπεζες και να υπάρχει ένα ευνοϊκό κλίμα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται αλλά μειώνονται και τα εξυπηρετούμενα. Δεν βλέπω ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πρέπει οποιαδήποτε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια να μην έχει δημοσιονομικό ρίσκο. Υπήρξε αύξηση κατά 4,5 δισ των ληξιπρόθεσμων χρεών το 2018 αλλά αυξάνονται παράλληλα και τα ποσά που εισπράττονται από την εφορία. Δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με μειούμενο ρυθμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα