Κουτσούμπας: ΕΕ σημαίνει διαρκώς μνημόνια

Κουτσούμπας: ΕΕ σημαίνει διαρκώς μνημόνια
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ/EUROKINISSI Eurokinissi

Το δίλημμα είναι ένα, σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού

“Στις τρεις κάλπες που θα στηθούν το Μάη και σ’ αυτή για το ευρωκοινοβούλιο και σ’ αυτές για το δήμο και την περιφέρεια, το ουσιαστικό, το πραγματικό δίλημμα είναι: Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο απ’ αυτή τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μονοπωλίων και των κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων;”

Αυτό υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του την Κυριακή σε συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Α’ Αθήνας του κόμματος στο γήπεδο Σπόρτινγκ.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο λαός σήμερα έχει αποκτήσει πείρα ώστε να δει ποιος κέρδισε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ήταν πάντα αυτό που είναι και σήμερα, ενώ τώρα σε συνθήκες κρίσης που το καπιταλιστικό σύστημα έχει τεράστια αδιέξοδα και ο ανταγωνισμός είναι οξυμένος σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ δείχνει τον επιθετικό και αποκρουστικό χαρακτήρα της.

Χαρακτήρισε ψεύτικες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, καθώς “έχουν διαμορφωθεί μηχανισμοί επιτήρησης χωρών σε επίπεδο ΕΕ” και πρόσθεσε ότι “το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται το «ή Μνημόνια ή Ευρώπη των λαών», όχι μόνο δεν στέκει, αλλά είναι και παραπλανητικό, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από δυνάμεις που είναι υπέρ της ΕΕ”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας και δεν μπορεί να γίνει Ευρώπη των λαών.

Επέκρινε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργούν αυταπάτες και τρομοκρατούν με τα “περί απομόνωσης” για να υποκύψει ο λαός και να παραμείνει αλυσοδεμένος με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Τόνισε ότι απομόνωση είναι η ανεργία, ο μειωμένος μισθός, η φοροληστεία, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η φτώχεια, η ανέχεια, και ο υποσιτισμός.

“Είναι ή δεν είναι απομόνωση για έναν λαό να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του;” πρόσθεσε.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ/EUROKINISSI Eurokinissi

 

“Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης” υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι “δεν λέμε ότι αυτός ο δρόμος είναι εύκολος, έχει όμως σίγουρο προορισμό, τη λαϊκή ευημερία, σ’ αυτή τη ζωή και όχι σε μια άλλη”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η ΕΕ δείχνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο στην περίπτωση της Ουκρανίας, με την στήριξη, που από κοινού με τις ΗΠΑ, προσφέρει στην αντιδραστική κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ναζιστές.

Χαρακτήρισε υποκριτική την στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα της Κριμαίας, υπενθυμίζοντας τον ρόλο τους στην Γιουγκοσλαβία, το Κόσσοβο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη και την Συρία.

“Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την επέμβαση, δε θα λύσει ουσιαστικά κανένα από τα πραγματικά προβλήματα του λαού της Κριμαίας, ούτε θα σημάνει καμία πραγματική εξομάλυνση της κατάστασης ή λύση ειρήνης και συνεργασίας για τους λαούς της περιοχής με ευημερία και πρόοδο. Γιατί και η Ρωσία και η Ουκρανία την βαρβαρότητα του καπιταλισμού βιώνουν, η πλειοψηφία των λαών τους υποφέρει»” υπογράμμισε προσθέτοντας ότι “θα ήταν διαφορετικά αν η Ρωσία ήταν μια σοσιαλιστική χώρα κι ο λαός της Κριμαίας είχε κάνει την επιλογή και ζητούσε την ένταξη σε μια σοσιαλιστική ένωση μαζί με τη Ρωσία, όπως έγινε με την ένταξη χωρών στην ΕΣΣΔ”.

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι είναι “υπαρκτός σήμερα ο κίνδυνος να “ανοίξει ο ασκός του Αιόλου” και σε άλλες περιοχές, ειδικά στα Βαλκάνια, να οδηγήσει και σε άλλες ενσωματώσεις περιοχών, όπως στην ενσωμάτωση του Κοσσόβου στη λεγόμενη “Μεγάλη Αλβανία”.

Αναφερόμενος σε όσους θέτουν το ερώτημα μήπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν ότι η “ΕΕ είναι αναγκαίο κακό και ότι έξω από αυτό το μαντρί σε τρώει ο λύκος”, είπε ότι “μέσα στο μαντρί” μας έφαγαν τις αποταμιεύσεις, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία και την Παιδεία.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν βοήθησε στην επίλυση των γκρίζων ζωνών στον Αιγαίο, ούτε έλυσε το Κυπριακό, “και σήμερα με τις πλάτες της ΕΕ προετοιμάζεται ένα νέο καταστροφικό σχέδιο Ανάν που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, την τουρκική εισβολή και κατοχή”.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε κόμματα όπως η “Ελιά” ή σε νέα κόμματα “που φτιάχνονται από τα πιο φθαρμένα υλικά”, εξηγώντας πως μιλά για “Το Ποτάμι”, για το οποίο είπε πως έχει τις ίδιες θέσεις που συναντά κανείς στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το ΣΥΡΙΖΑ “από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων και τα προνόμια για το κεφάλαιο, μέχρι τα χιλιοειπωμένα για μέτρα προστασίας των αδυνάτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή για κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια”.

“Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δε μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος, δεν δίνεται προίκα σε γάμους και παζάρια για να υπάρξουν κυβερνήσεις “μία από τα ίδια” κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα