Κουτσούμπας: Η συμμετοχή στις απεργίες δείχνει το ρεύμα οργής και αγανάκτησης
Διαβάζεται σε 6'
Την ανάγκη για σοβαρές πολιτικές ευθύνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τόνισε η Δημήτρης Κουτσούμπας.
- 10 Απριλίου 2025 16:48
Στη χθεσινή πανεργατική απεργία, αναφέρθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή σημερινής του συνέντευξης στο Open, σημειώνοντας ότι «ήταν μεγάλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις και η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που δείχνει ότι υπάρχει αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης, οργής, αγανάκτησης, δυσαρέσκειας, το οποίο κατευθύνεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτό είναι το θετικό νομίζω και πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί εκεί γίνονται και οι πραγματικές διεργασίες, γιατί είναι πολλά και οξυμένα τα προβλήματα».
Αναφέρθηκε στο σύνολο των λαϊκών προβλημάτων «από τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την πολεμική οικονομία, μέχρι τους δασμούς και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία που πάλι θα πληρώσουν οι λαοί, τους μισθούς και τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης, τους πλειστηριασμούς».
Ερωτηθείς για την κυβέρνηση είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει μια σταθερή πολιτική για την υπεράσπιση των κερδών των λίγων και την ικανοποίηση των “συμμάχων”».
Τόνισε, σχετικά με τη «διοχέτευση της οργής του κόσμου σε δυνάμεις οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται “αντισυστημικές”» ότι εκείνο που το ΚΚΕ λέει στον ελληνικό λαό είναι «να σκεφτεί πολύ καλά, να βάλει την πείρα του να δουλέψει, τη σκέψη του, όχι τόσο το θυμικό του ή την εντύπωση της στιγμής, γιατί “την έχει πατήσει” επανειλημμένα» με τέτοιες αντιλήψεις . Να σκεφθεί με βάση τις θέσεις και τη διαχρονική στάση των κομμάτων και όχι να εμπιστευθεί κόμματα που δημαγωγούν ασύστολα».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πάντα επιλέγει αντίπαλο -πέρσι επέλεξε τον κ. Ανδρουλάκη, αυτό κάνει και τώρα με την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι εύκολη αντίπαλος αφού στα περισσότερα συμφωνεί».
Υπενθύμισε ότι «η Ζ. Κωνσταντοπούλου και η «Νίκη» μόνο από όλα τα κόμματα ψήφισαν στην Επιτροπή την άρση ασυλίας του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, γιατί πέντε μέρες μετά από την τραγωδία των Τεμπών βρισκόταν στη συμβολική κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Πύργο με ένα πανό που είχε υψωθεί που λέει περίπου “Διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Καμία ανοχή στη συγκάλυψη” κ.λπ. και εκεί η αστυνομία έκανε παραγγελία στον εισαγγελέα και ζήτησε ο εισαγγελέας από τη Βουλή άρση της ασυλίας για να δικαστεί μαζί με έναν δημοσιογράφο του “Ριζοσπάστη” και μαζί με 3-4 άλλους, μέλη και στελέχη του κόμματος».
«Χθες ψήφισε στην Ευρωβουλή μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πάλι η ευρωβουλευτής της Πλεύσης ένα επίσης αντιδραστικό νόμο, όπως και άλλες φορές. Έχει ψηφίσει 10 νομοσχέδια της ΝΔ, έχει εκθειάσει τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας – και επειδή τον εκθείασε η κ. Κωνσταντοπούλου τον αναβάθμισε ο κ. Μητσοτάκης, τον έκανε υπουργό Οικονομικών, τον κ. Πιερρακάκη – για τον νόμο που έφερε, γιατί τον ψήφισε και αυτή και ο σύζυγός της και οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει σήμερα στη Βουλή, λοιπόν, αυτή είναι» σημείωσε.
«Λέμε στον ελληνικό λαό να σκεφτεί διπλά και τριπλά για το τι θα κάνει και για την κ. Κωνσταντοπούλου και για τον κ. Βελόπουλο, τα κόμματά τους δηλαδή, και για το ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ, διότι όλοι έχουν δώσει δείγματα γραφής και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή στους αγώνες. Δεν είναι με τον λαό στην πραγματικότητα. Δημαγωγούν, λαϊκίζουν, δυστυχώς και αυτή είναι η κατάσταση, σε αυτή την φάση βρισκόμαστε» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το «προοδευτικό μέτωπο» που προτείνει ο Σ. Φάμελλος, ανέφερε επιγραμματικά ότι «συγκόλληση σκορποχωρίων δεν γίνεται», σημειώνοντας «μακριά από εμάς, μακριά και από τον ελληνικό λαό θα έλεγα» και προσθέτοντας ότι «αντίθετα, το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση διεξόδου από τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και βαδίζει μαζί με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς στους αγώνες».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στα Τέμπη υπογράμμισε, καταρχάς, ότι «δυο τρένα ταξίδευαν στην ίδια τροχιά σε αντίθετη κατεύθυνση και κανείς δεν το είδε παρότι υπάρχουν οι επιστημονικές δυνατότητες», ενώ υπήρχαν και προειδοποιήσεις από συνδικαλιστές και εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, και το ΚΚΕ «μέσω του κοινοβουλευτικού του, τότε, εκπροσώπου Χρήστου Κατσώτη μέσα στη Βουλή είχε καταγγείλει ότι με μαθηματική ακρίβεια θα θρηνήσουμε θύματα, πάρτε μέτρα τώρα, έστω τελευταία στιγμή. Αυτό, ενάμιση μήνα πριν συμβεί το τραγικό γεγονός».
«’Αρα, λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες τεράστιες κυβερνητικές, στον ίδιο τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα, στους υπουργούς που διαχειρίστηκαν τα ζητήματα, συνολικά στο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τη ΝΔ, όπως υπάρχουν ευθύνες και σε κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που δεν πήραν αυτά τα μέτρα ως όφειλαν».
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διερευνηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όλων, σημειώνοντας «δεν κρύβεις τίποτα. Δηλαδή το να κάτσουν στο σκαμνί και ο Καραμανλής και ο Σπίρτζης ή όποιος άλλος, το να κάτσουν στο σκαμνί και ο Τριαντόπουλος και ο Σκέρτσος πιθανόν και ο Γεραπετρίτης, το να κάτσει στο σκαμνί, τρόπος του λέγειν, πολιτική η κύρια ευθύνη αλλά και ποινική όπου έχει ο κ. Μητσοτάκης, διότι αυτός είναι ο προϊστάμενος όλων αυτών αν αποδειχτούν ευθύνες. Πρέπει, λοιπόν, να λυθεί».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και του πρωθυπουργού απάντησε «βεβαίως υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Εμείς το έχουμε πει, εγώ το έχω πει καθαρά στη Βουλή ότι υπάρχουν για παράβαση καθήκοντος, για ευθύνη που είχε για τον Τριαντόπουλο για τη συγκάλυψη του χώρου του εγκλήματος, το μπάζωμα κ.λπ. που έγινε, διότι ήταν ο πολιτικός του προϊστάμενος και βέβαια για υπόθαλψη – παρεμπόδιση της δικαιοσύνης με τις δηλώσεις που έκανε, αλλά και άλλες ενέργειες προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου που έδινε και μάλιστα συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις για το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα. ‘Αρα, αυτές οι ευθύνες υπάρχουν και από κει και πέρα έχουμε τα προβλήματα που προέκυψαν σε συνέχεια».
Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι «ήδη γίνεται και θα συνεχιστεί η προσπάθεια συγκάλυψης», επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το φορτίο και τη μεταφορά ΝΑΤΟϊκού υλικού, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί» υπογράμισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να μαθευτεί η αλήθεια γιατί είναι άδικο, είναι απαράδεκτο να βασανίζονται οι συγγενείς των θυμάτων, οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν, με αυτά τα ερωτήματα» και κατέληξε στη συνέντευξή του τονίζοντας: «Δεν μπορεί να κάνουμε βήμα πίσω από αυτό, να πάει μέχρι τέλους».