Κουτσούμπας: Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ

Κουτσούμπας: Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ
Demonstration by All-Workers Militant Front (PAME) members against the voting of the new Multibill of the third evaluation, in Athens, on January 12, 2018 / , , 12 , 2018 Sooc

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της παρουσίας της διακήρυξης για τα 100 χρόνια του κόμματος του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα, αλλά και διεθνώς, με βάση τις αναλύσεις του ΚΚΕ, προχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, από το δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αμφισβητώντας το τέλος των μνημονίων από το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι “Με την πολιτική της ματώνει το λαό! 3 μνημόνια, 3 αξιολογήσεις με απανωτά πακέτα μέτρων έχουν φορτώσει στις πλάτες του λαού. Κι όλα αυτά είναι εδώ, παραμένουν κι ενισχύονται παρά τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι τελειώνει η επιτροπεία”. Συμπλήρωσε πως “Τα μνημόνια επί της ουσίας δεν τελειώνουν, αφού η κυβέρνηση έχει συνδιαμορφώσει με τους δανειστές άλλο ένα πακέτο μέτρων που έρχεται να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση σε κάθε πλευρά της ζωής σχεδόν του συνόλου των εργαζόμενων”, κάνοντας εκτενή αναφορά στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

Εκτός της κυβέρνησης, στο στόχαστρο του Δ.Κουτσούμπα βρέθηκε και η Νέα Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις. “Η ΝΔ, βλέπει με αμηχανία την κυβέρνηση να υλοποιεί με αποφασιστικότητα ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες δικές της κυβερνήσεις. Γιατί τα ίδια θα έκανε και η ΝΔ. Τα ίδια μέτρα της ίδιας τρόικα θα έπαιρνε. Κι ακριβώς, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ της έχει πάρει τη μπουκιά από το στόμα, δυσκολεύεται να πάρει πίσω όλο αυτό τον κόσμο που έχασε πριν από 3 χρόνια”. Αναφερόμενος στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, δήλωσε ότι “η αστική τάξη επιδιώκει τη δημιουργία ενός ακόμη κόμματος – μπαλαντέρ ανάμεσα στους δύο πόλους που θα ‘ρθει να συμπληρώσει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Τέτοιο ρόλο προορίζουν να παίξει η ονομαζόμενη κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να αναβαπτιστεί ως Κίνημα Αλλαγής”.

Μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα όσα είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τις νοτιανατολικής Μεσογείου, συνδέοντας την ένταση των διεθνών ανταγωνισμών, με την προσπάθεια εξεύρεσης λύση στο “Σκοπιανό”. “Γι’ αυτό και εντείνει τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Σερβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων από την επιρροή της Ρωσίας προς τη μεριά των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Γι’ αυτό επείγεται να λύσει και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέεται με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλη. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που τους έπιασε η πρεμούρα να λυθεί το ζήτημα του ονόματος με τη γειτονική χώρα (…) Το πρόβλημα επικεντρώνεται λαθεμένα στην ονοματολογία, στο ποιο θα είναι το συνθετικό όνομα, κι όχι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, της εθνικιστικής προπαγάνδας, της μη αλλαγής συνόρων, ενώ το ΝΑΤΟ είναι αποδεδειγμένα παράγοντας αποσταθεροποίησής τους και όχι το αντίθετο”.

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι “Η ελληνική κυβέρνηση, με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, έδωσε τη δυνατότητα στην αστική τάξη της Τουρκίας να αναβαθμίσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, όπως είναι η θέση της Τουρκίας για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης, η αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου, η έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Είναι γνωστές οι επιθετικές θέσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας για την προώθηση των συμφερόντων της και για να αποκτήσει, να κατακτήσει, να εδραιώσει ηγετική θέση στην περιοχή, στον μουσουλμανικό κόσμο”.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα