Κουτσούμπας: Μόνο η λαϊκή πάλη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ δίνουν άμεσες κατακτήσεις
Διαβάζεται σε 6'Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
- 02 Δεκεμβρίου 2024 20:14
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ερωτηθείς να εξηγήσει την «οικονομία πολέμου» είπε ότι «οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι προσφέρουν κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. ‘Αλλωστε, αυτό δείχνουν και τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων κατασκευαστών όπλων και ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας και άλλων ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τη Μέση Ανατολή».
«Καθόλου τυχαία λοιπόν, η πολεμική οικονομία και η κλιμάκωση του πολέμου πλέον είναι η πρώτη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και του ευρωατλαντισμού και του υπό διαμόρφωση ευρωασιατικού μπλοκ» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις εκθέσεις Ντράγκι και Νινίστο.
Σημείωσε, ακόμα, ότι «επιπλέον, οι τεράστιες καταστροφές που γίνονται από έναν πόλεμο δημιουργούν και νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, για ανοικοδόμηση, στις διάφορες κατεστραμμένες περιοχές».
«Η πολεμική οικονομία, στην οποία έχει συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση και την προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «οι λαοί ήδη βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πολεμική οικονομία και απ’ την πολεμική προετοιμασία και κυρίως από την εμπλοκή των χωρών τους, όπως είναι και η Ελλάδα. Η ενίσχυση, για παράδειγμα, των πολεμικών προϋπολογισμών και ο στόχος πάνω από 2% του ΑΕΠ να διατίθεται για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες σημαίνει παραπέρα περιορισμό της χρηματοδότησης από το κράτος, τομέων που σχετίζονται με κρίσιμους τομείς των λαϊκών κοινωνικών αναγκών».
Είπε, στη συνέχεια, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια, σημειώνοντας ότι «η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους συνδέεται άμεσα με τον ενεργειακό πόλεμο, ενώ και οι κυρώσεις, για παράδειγμα προς τη Ρωσία -που συμμετέχει και η Ελλάδα – επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με την πάρα πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτες ύλες, λιπάσματα έχουν εκτιναχθεί και περιορισμός εξαγωγής προϊόντων υπάρχει».
«’Αρα, τα ημίμετρα που παίρνονται από την κυβέρνηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών» ανέφερε προσθέτοντας και ότι το λαϊκό εισόδημα επιβαρύνεται και από τους υπέρογκους φόρους καθώς «το 95% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από εργαζόμενους, από απλούς μισθωτούς και όχι από τους μεγαλοσχήμονες, από αυτούς που έχουν κι έχουν τεράστια κέρδη, σ’ αυτούς αναλογεί μόνο το 5% των φόρων».
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά, ριζικές αλλαγές και πολιτική πρόταση εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που έχει μας οδηγήσει σε όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση, τα αδιέξοδα που βιώνει ο εργαζόμενος λαός, έχει μόνο το ΚΚΕ. Γνήσια αντιπολίτευση, ουσιαστικά, μέσα στη Βουλή κάνει το ΚΚΕ».
«Θα μας έχετε ακούσει να λέμε -όχι τυχαία- ότι πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση γίνεται από τον ίδιο τον λαό με τους αγώνες του, γιατί εκεί διαμορφώνονται και οι συνθήκες και για να αλλάξει συσχετισμούς και για να βγει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο και τελικά να κατακτήσει ο ίδιος ο λαός την εξουσία, και την κυβερνητική και την πραγματική εξουσία» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνέντευξη του μιλά για την «πορεία διαμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ως προς την «επιχείρηση επιστροφής στον παλιό δικομματισμό» σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, «αυτό έχει να φάει πολλά ψωμιά ακόμα για να καταληχθεί».
Ως προς το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων το 2025 με ορόσημο την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις «μεγάλες αντιθέσεις που εκφράζουν και αντιθέσεις και της άρχουσας τάξης της χώρας μας, αν θέλετε και διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα» και σχετίζονται «και με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών στο πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και για τη Μέση Ανατολή με το κράτος του Ισραήλ».
«Και βεβαίως έχουμε και δίπλα την Τουρκία, μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, που έχει τις δικές της στοχεύσεις, τις δικές της απαράδεκτες διεκδικήσεις, που δεν υποχωρεί όσο και αν οι κυβερνώντες, η ΝΔ, η κυβέρνηση, μιλάει για “ήρεμα νερά”, ότι προωθείται ο διάλογος κι όλα αυτά που ακούμε κάθε μέρα. Αντίθετα, πυκνώνουν οι φωνές και οι κυβερνητικές απ’ την απέναντι μεριά του Αιγαίου, που ουσιαστικά οξύνουν τα προβλήματα και δεν ξέρουμε τελικά που θα καταλήξουν. Γιατί κι ένας επώδυνος συμβιβασμός, με βάση τον οδικό χάρτη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που προωθείται για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι εύκολο να χωνευτεί από τους λαούς, από τα κινήματά τους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και τα αστικά πολιτικά κόμματα που κυβερνούν εδώ στη χώρα μας ή στην περιοχή ευρύτερα. ‘Αρα, ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής, γενικότερα, ταραγμένων νερών και όχι ήρεμων νερών, επίσης είναι μέσα στις σκέψεις μας, στις ανησυχίες μας και στους προβληματισμούς μας, και από αυτή την σκοπιά παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά όλες αυτές τις εξελίξεις» τόνισε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησε ότι «όσον αφορά τις θέσεις τους, για τα κομβικά, τα στρατηγικά ζητήματα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή, αντικειμενικά υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας τους και κυβερνητικής» και επισήμανε ότι «έβρισκε λύσεις η άρχουσα τάξη για να προωθήσει τα συμφέροντα της, γιατί πάνω απ’ όλα βάζει το ταξικό της συμφέρον, τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η πορεία των καπιταλιστικών κερδών των επιχειρηματιών».
Ο Δ. Κουτσούμπας κατέληξε στη συνέντευξή του τονίζοντας ότι «μόνο η λαϊκή πάλη, ο αγώνας, η διεκδίκηση, η ενότητα των εργαζομένων, η συμμετοχή στα σωματεία τους, η συμπόρευση με το ΚΚΕ που σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους, χωρίς ναι μεν αλλά, δίνουν και άμεσες κατακτήσεις, κυρίως όμως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ένα φωτεινότερο μέλλον, για να πάνε επιτέλους -και σε αυτή τη χώρα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, μιας και είχαμε την ευρωπαϊκή συνάντηση που αφορούσε όλη την ΕΕ και τους λαούς της ΕΕ- σε ριζικές αλλαγές».