Κουτσούμπας: Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και φθαρμένο. Γι’ αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων

Κουτσούμπας: Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και φθαρμένο. Γι’ αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων
ΑΘΗΝΑ-Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.(Eurokinissi) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το αστικό πολιτικό σύστημα, τη μάχη διαδοχής στη ΝΔ, το μέλλον της κυβέρνησης, το σύμφωνο συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους

Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και αλλού, τα οποία ως ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όταν κλήθηκε να σχολιάσει με αφορμή διάφορα γεγονότα, την “κατάπτωση στο πολιτικό και δημόσιο βίο”.

Αναφέρθηκε στην εκτίμηση του κόμματος, ότι το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία αναμόρφωσης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει κανένα “νταλκά να ισορροπήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο θεωρούμε σάπιο, φθαρμένο και ότι έχει φάει τα ψωμιά του, γι’ αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων και στο κράτος και στην κοινωνία και στην οικονομία.”

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο, πάντα, του αστικού πολιτικού συστήματος, δεν υπάρχει ο δεύτερος πόλος που λογικά θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανέφερε, ότι η διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ είναι πολιτική, σχετικά με το αν θα είναι “στον στον κεντροδεξιό χώρο, (ή) αν θα πιάσει την ακροδεξιά ακόμα και παλαιοβασιλικές δυνάμεις, που τώρα εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο θέλοντας να αποχαρακτηριστούν από το κακό τους παρελθόν … νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον και οι ίδιοι γι’ αυτό».

Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μπροστά στην ψήφιση του Ασφαλιστικού, του Εργασιακού και των άλλων προαπαιτούμενων, αν δηλαδή “θα καταλήξει ξανά σε μια συμφωνία κορυφών, έτσι ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων για να υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο».

“Εξελίξεις στην κατεύθυνση της σύνθεση της κυβέρνησης”

Δεν απέκλεισε εξελίξεις στην κατεύθυνση της σύνθεσης της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν ξανά κάλπες, και πρόσθεσε ότι η τάση είναι μάλλον προς την δημιουργία κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, όχι οικουμενικής, αλλά “σε πρώτη φάση μάλλον θα προσπαθήσουν κάποιες δυνάμεις, από τα μικρότερα κόμματα, να συνδράμουν την ασταθή πλειοψηφία που έχει αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε την άποψη περί συλλήβδην “αδράνειας του κόσμου” που πλήττεται, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ καλεί στα συλλαλητήρια και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προσθέτοντας “κάτι κινείται, είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό θα έρθει να δέσει πιστεύουμε και με τα νέα σκληρά μέτρα που θα παίρνονται συνεχώς.»

Είπε ότι στο πρόσωπο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω ορισμένων κοινωνικών και πολιτικών χαρακτηριστικών της, “έχουν βρει τους κατάλληλους για να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά που δε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι.”

Πρόσθεσε ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε με απατηλά συνθήματα και καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, και παρά τα λεγόμενά της “δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά”, να “ακολουθεί τακτική τρομοκρατίας και εκβιασμού με κάθε τρόπο” και να “ρίχνει κανένα ψίχουλο για τις ομάδες ακραίας φτώχιας και βέβαια τα παίρνει απ’ όλους τους υπόλοιπους, αλλά και απ’ αυτές τις ομάδες, με διάφορους άλλους τρόπους».

Ερωτηθείς για το “παράλληλο πρόγραμμα”, είπε «είναι ανέκδοτο και αυτό που καταθέτουν και όλα αυτά που κάνουν».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η κυβέρνηση “δίνει κάτι στους δημοσίους υπαλλήλους”, είπε “μοίρασαν στη βουλή, για να αποδείξουν ότι κάτι δίνουν και δεν είναι περικοπές – έτσι όπως τους κατήγγειλε η αντιπολίτευση – ένα χαρτί από το οποίο αποδεικνύεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά από το 2016 έως το 2019, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χθες, θα χάσουν πάνω από 2 δις – εξοικονόμηση δαπανών λέγεται αυτό – πράγμα που σημαίνει ένας μισθός χαμένος αυτή την τετραετία. Δίνουν λεφτά σε κάποιους διευθυντές, τμηματάρχες, 50 – 100 ευρώ σε πορεία τεσσάρων χρόνων, ανάλογα πόσο διευθυντικό στέλεχος θα είναι αυτός που θα το πάρει. Σημειώτεον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει ήδη 6 μισθούς».

“Καταψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης”

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, όπου το κρίσιμο ζήτημα είναι η υιοθεσία παιδιών και η δημιουργία οικογένειας, με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και επί του οποίου διεξάγεται μεγάλη συζήτηση στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός συνιστά ιδιωτική υπόθεση, ενώ ζητήματα κληρονομιάς και άλλα, μπορούν να επιλυθούν με βελτιώσεις στο Αστικό Δίκαιο.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται “μήπως το κατατάξουν στους συντηρητικούς”, υπενθυμίζοντας “εμείς ψηφίσαμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις σε προηγούμενες τροπολογίες – και αν θέλουν ας τις κάνουν και πιο αυστηρές – για ρατσιστικά φαινόμενα, για δυσμενή και ανισότιμη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, που έχουν επιλέξει να ζήσουν έτσι. Θεωρούμε ότι είναι δική τους υπόθεση, είναι απαράδεκτο το οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο, κοροϊδία ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η υιοθεσία είναι κρίσιμο ζήτημα.»

Ανέφερε ότι μπορεί να μην προβλέπεται η υιοθεσία από το νομοσχέδιο, αλλά ανοίγει τον δρόμο, προσθέτοντας “λένε ότι κάνουν το σύμφωνο συμβίωσης γιατί δεν έχει τόση γραφειοκρατία, η πρότασή μας ήταν ότι θα μπορούσε να απλοποιηθεί ο πολιτικός γάμος, τι διαφορά έχει;».

Στην παρατήρηση πως “εξωσωματική δεν μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι αν δεν έχει έστω το σύμφωνο συμβίωσης”, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι θα μπορούσαν να προβούν σε πολιτικό γάμο με απλοποίηση της διαδικασίας, καταλήγοντας “το σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας, της υιοθεσίας ή και της γέννησης παιδιού με άλλους τρόπους.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα