Κουβέλης: “Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά αλλαγή πολιτικών”
Τι αναφέρει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του για το ενδεχόμενο εκλογών, τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
- 21 Ιουλίου 2013 12:02
“Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Αλλαγή πολιτικών χρειάζεται”, αναφέρει σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει νομοσχέδια της κυβέρνησης για λόγους “πολιτικής σταθερότητας”.
“Η ΔΗΜΑΡ είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Εμείς δεν συνδέουμε την υπευθυνότητα με τον συντηρητισμό ή την προοδευτική προοπτική με τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την υπεράσπιση παθογενειών του παρελθόντος”, σημειώνει.
Ο κ. Κουβέλης δηλώνει, ακόμα, ότι “με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίζουν τη ΔΗΜΑΡ πάρα πολλά”. “Η ΔΗΜΑΡ είναι περήφανη για την συμμετοχή της στην κυβέρνηση”, αναφέρει σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν έχει μετανοιώσει για τη συμμετοχή του κόμματος στην τρικομματική.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών από την ΔΗΜΑΡ φέρνει το κόμμα σας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην αντιπολίτευση μετά την πρόσφατη αποχώρησή σας από την κυβέρνηση;
Είχαμε εκφράσει εγκαίρως τις διαφωνίες μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το καταψηφίσαμε γιατί δεν ήμασταν σύμφωνοι σε βασικά κεφάλαια του νόμου. Στο φορολογικό, στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, στα ζητήματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Είχαμε δεχθεί να ψηφίσουμε τον προηγούμενο φορολογικό νόμο και περιμέναμε να κατατεθεί μία συνολική νομοθετική παρέμβαση για την φορολογία. Αντί για ολοκληρωμένο φορολογικό νόμο, ήρθε μια αναλυτικότερη εκδοχή του προηγούμενου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος.
Είχαμε καταθέσει 7 τροπολογίες εκ των οποίων δεν έγινε καμία αποδεκτή. Η διατήρηση του καθεστώτος υπερφορολόγησης δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί το μέγα πρόβλημα που είναι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών. Ο συνδυασμός λιτότητας, υπερφορολόγησης, αδύναμου εισπρακτικού μηχανισμού και εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία.
Και βέβαια καταψηφίσατε το κεφάλαιο της κινητικότητας που όμως αποτελούσε προαπαιτούμενο μέτρο για την καταβολή της δόσης. Δεν έχει ευθύνες ο κ. Μανιτάκης για τις καθυστερήσεις στην Διοικητική Μεταρρύθμιση;
Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νόμο, διαστρεβλώνουν κάθε έννοια μεταρρύθμισης. Η βίαιη μετατροπή της κινητικότητας από ζωτικής σημασίας μέτρο για την αναγκαία ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, σε μέσο οριζόντιων και χωρίς αξιολόγηση απολύσεων, συνιστά οπισθοδρόμηση. Ο σχεδιασμός Μανιτάκη συνέδεε οργανικά την κινητικότητα των υπαλλήλων με ολόκληρη τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών του κράτους και με τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων.
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που καταλογίζονται στον κ. Μανιτάκη σας υπενθυμίζω ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στους υπουργούς των επί μέρους υπουργείων που δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους να προωθηθούν οι πειθαρχικές υποθέσεις και οι υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμοί . Όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου ενώ η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε μόνο δύο άρθρα. Τελικά η απόσταση που σας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι …δύο άρθρα;
Από τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πάρα πολλά. Προτείνει στάση πληρωμών. Αυτό δεν αποτελεί μονομερή καταγγελία της σύμβασης; Εμείς δεν συμφωνούμε με την μονομερή καταγγελία της συμφωνίας όπως επίσης και με την στείρα αντιπολίτευση.
Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε “ήπιος ΣΥΡΙΖΑ”. Η ΔΗΜΑΡ σταθερά υποστηρίζει την αναζήτηση λύσεων για τη χώρα και την κοινωνία μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι επισπεύδουσα δύναμη των ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Διεκδικούμε να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να αποτελεί στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα με κάθε κόστος, χωρίς να υπολογίζεται το κοινωνικό βάρος δυσβάσταχτων μέτρων.
Σύντομα θα έρθουν στην βουλή και άλλα νομοσχέδια καθοριστικά και με δεδομένο τις διαρροές που υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι σύντομα θα αμφισβητηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και θα έχουμε εκλογές.
Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Αλλαγή πολιτικών χρειάζεται…
Η ΔΗΜΑΡ θα υποστηρίξει κυβερνητικές επιλογές στο μέλλον προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα;
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Εμείς δεν συνδέουμε την υπευθυνότητα με το συντηρητισμό ή την προοδευτική προοπτική με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την υπεράσπιση των παθογενειών του παρελθόντος. Αυτή είναι μια πολιτική θέση χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε παρατηρώντας την συνολική πορεία της χώρας, η οποία μπορεί να σταθεροποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν βγήκε από την κρίση και η κοινωνία δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει ανάσα. Θέλουμε αλλαγή πολιτικών όχι για να ξηλωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, ούτε να διαγραφεί δήθεν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.
Μπορούν να αλλάξουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά, να συνδεθεί τον πρόγραμμα προσαρμογής με την ανάπτυξη και τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής υποστήριξης. Εμείς διεκδικούμε άμεσες αλλαγές και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, με στόχο να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει επιτέλους να μπει πάτος στο βαρέλι της ύφεσης .
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήσασταν τμήμα αυτής της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι κάνατε λάθος που συμμετείχατε στον κυβερνητικό συνασπισμό;
Η ΔΗΜΑΡ είναι περήφανη για την συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Θυμηθείτε ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη. Δώσαμε λύση για την πολιτική σταθερότητα. Λειτουργήσαμε υπεύθυνα. Δεν διαλέξαμε την βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης . Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί στην ζώνη του ευρώ και η Δημοκρατική Αριστερά συμμετείχε σε αυτήν την προσπάθεια.
Όμως είναι σαφές ότι μετά τις απαράδεκτες, μονομερείς και αυταρχικές ενέργειες και όχι μόνο για την ΕΡΤ, καταγράφεται μία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική την οποία δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Επί ένα χρόνο περιορίζαμε την διαφωνία μας για να μην ρηγματωθεί η κυβέρνηση.
Υπήρξαν και άλλες ενέργειες στο παρελθόν από την πλευρά της ΝΔ που δημιουργούσαν προβλήματα στην συνοχή της κυβέρνησης. Με αρκετά από αυτά διαφωνήσαμε δημόσια, όπως οι επιλογές για τα εργασιακά τις οποίες καταψηφίσαμε. Ο κος Σαμαράς με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα μόνον με τις υπογραφές των υπουργών της Ν.Δ. και το εν συνεχεία κλείσιμο της ΕΡΤ, τέντωσε το σκοινί μέχρι που αυτό έσπασε. Είχε επιλέξει τις εκλογές και είναι άλλο ζήτημα ότι ανέκρουσε πρύμνα.
Πάντως η ΔΗΜΑΡ στις μετρήσεις της κοινής γνώμης μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση καταγράφεται ως η μεγάλη χαμένη με μειωμένα ποσοστά από την εκλογική της δύναμη που βρίσκονται στο όριο εισόδου στην βουλή κοντά στο 3%.
Δεν συμμερίζομαι τις διαπιστώσεις αυτές. Άλλα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την κοινωνία. Ένας κόσμος που μας παρακολουθεί, ξαφνιάστηκε με την απόφασή της ΔΗΜ.ΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι κατανοεί πως αυτό έπρεπε να πράξουμε.
Ποιες είναι οι βασικές διαφωνίες σας με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
Η δικομματική πλέον κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή ανεφάρμοστων μέτρων. Δεν έχει καταλάβει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους την ίδια στιγμή που η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, είναι παρούσες. Κατανοούμε πλήρως τις διαπραγματευτικές δυσκολίες που υπάρχουν με τους δανειστές. Αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται άκαμπτοι στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά στην οποία υποδεικνύουν λάθη και παραλήψεις.
Αυτοί τι έκαναν με την αναγνώριση υπαρκτών λαθών του προγράμματος τα οποία έχουν αναγνωρίσει; Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με σχέδιο, με εναλλακτικές αντιπροτάσεις και κοστολογημένες προσεγγίσεις. Αυτή η πολιτική προσέγγιση αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δραστική ελάφρυνση του βάρους του.
Δείχνετε μία επιμονή στην ανασυγκρότηση του χώρους της Κεντροαριστεράς χωρίς όμως να υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προσπάθειά σας. Μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ χωράει στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του κεντροαριστερού χώρου;
Η κίνηση που επέλεξε ο κ. Βενιζέλος να ταυτιστεί με τις επιλογές της ΝΔ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά. Εμείς επιμένουμε και αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα μιλήσουμε με όλους. Με δημοκράτες πολίτες, προοδευτικούς, σοσιαλδημοκράτες, πολίτες που αναφέρονται στην πολιτική Οικολογία. Θα μιλήσουμε με πρόσωπα και με συσπειρώσεις της Κεντροαριστεράς.
Αυτές οι δυνάμεις είναι πλειοψηφικές στην κοινωνία και δεν θέλουν την καρικατούρα του δικομματισμού Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Επιμένουμε όμως ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί ο χώρος με συμφωνίες κορυφής. Άλλωστε ποιας κορυφής, σήμερα. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμπαραταχθούμε χωρίς απαραίτητα να ενταχθούν στην ΔΗΜΑΡ. Να είστε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ελπιδοφόρα.