Κουμουτσάκος: Οι συνεχείς δηλώσεις της Τουρκίας αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών
Στις εργασίες της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης – Thessaloniki Summit 2019 συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος. Το μήνυμά του και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
- 15 Νοεμβρίου 2019 19:06
Στις εργασίες της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης – Thessaloniki Summit 2019 συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας για την αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες, τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο της τουρκικής ρητορικής στην εν λόγω κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι συνεχείς δηλώσεις της Τουρκίας, με την υπονοούμενη, αλλά και σαφή, απειλή περί πιθανού ανοίγματος των συνόρων, αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών (pull -factor) προς τα παράλια και συνακόλουθα προς τα ελληνικά νησιά. Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος των συνόρων αποτελούν έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα τόσο προς τους διακινητές όσο και προς τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν προς τις ακτές, αναμένοντας το “άνοιγμα των συνόρων”.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Άγκυρα δεν αποσυνδέει το μεταναστευτικό από άλλες ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις της.
Ο κ. Κουμουτσάκος εστίασε στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική διεθνοποίησης του ζητήματος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση των προσπαθειών διαχείρισης που γίνονται στο εσωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει ως έναν από τους κύριους στόχους της θητείας της το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική για να είναι ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, πρέπει να προβλέπει συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα για την καταπολέμηση, και τελικά, την εκρίζωση των δικτύων. Τα παράνομα αυτά δίκτυα συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που η Ευρώπη οφείλει να «σπάσει».
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας, σχετικά με την ανάγκη δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως εν όψει της διαμόρφωσης του Συμφώνου Μετανάστευσης, που προετοιμάζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε ότι σε αυτήν την κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση θα είναι διαρκώς παρούσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις.
Τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, δηλαδή δίκαιη ανακατανομή των βαρών και αύξηση των επιστροφών με συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί μια μεταναστευτική πολιτική που θα αγνοεί αυτήν την αναγκαία ισορροπία.
Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο νόμο της Κυβέρνησης για την παροχή διεθνούς προστασίας, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και των επιστροφών εκείνων που δεν το δικαιούνται. Τόνισε ότι σύντομα η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων, που θα καθιστούν πολύ πιο αποτελεσματική τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων της χώρας. Όλα αυτά θα συμβάλλουν και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.