Κράτος Φουρθιώτη: Η μήνυση στον Πολάκη και η κλήση για κατάθεση – Θύελλα αντιδράσεων
Πολλά ερωτήματα γεννώνται από την πρωτοφανή απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη.
- 13 Νοεμβρίου 2021 16:09
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρωτοφανής ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη, ύστερα από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του.
Η παραπάνω ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη να στέλνει αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν έχει διαβιβασθεί στην Βουλή σχετική δικογραφία.
Η αίσθηση που έχει προκαλέσει η κλίση του βουλευτή Παύλου Πολάκη είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.
Το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 ορίζει ξεκάθαρα πως το τμήμα Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Πολλά είναι τα ερωτήματα εγείρονται για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, με το βουλευτή να καλείται να καταθέσει στο εν λόγω τμήμα για μια μήνυση για εξύβριση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου που κατέθεσε σε βάρος του ο κατηγορούμενος για δυο κακουργήματα σχετικά με τους πυροβολισμούς στο σπίτι του και υπόδικος για άλλη υπόθεση κλοπής, Μένιο Φουρθιώτη.
Οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες δεν τηρήθηκαν, εφαρμόστηκε ως τρικ η κατάθεση ανωμοτί (πρωτοφανής μεθόδευση) και η θεσμιτή τάξη πήγε περίπατο γεγονός που αφήνει έκθετο, εκτός των άλλων, και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Και όλα αυτά για ένα αδίκημα… γνώμης!
Την είδηση δημοσιοποίησε ο Παύλος Πολάκης μέσα από μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Στην ανάρτησή του γράφει:
«Με καλούν την Παρασκευη 19/11 στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα “Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος” για να δώσω ανωμοτί κατάθεση στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω μήνυσης που κατέθεσε ο Φουρθιώτης για “εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ εξακολούθηση”».
Μεταξύ άλλων στο κείμενό του ο κ. Πολάκης διερωτάται «Ποιος είναι αυτός ο Εισαγγελέας που με μηνυτή τον φυλακισμένο για πέντε μήνες για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων Μένιο Φουρθιώτη, τον οποίο είχα αποκαλύψει πως πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παράνομα από το πρόγραμμα “Συνεργασία” και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε μαϊμού επιχειρήσεις του (και) πως ειχε παράνομα φύλαξη πολλών αστυνομικών, με καλεί να δώσω κατάθεση στο τμήμα που ερευνά υποθέσεις που σχετίζονται με το δημοκρατικό πολίτευμα;»
Η αποφυλάκιση Φουρθιώτη
Με περιοριστικούς όρους αποφυλακίστηκε ο Μένιος Φουρθιώτης με διάταξη του ανακριτή.
Η αποφυλάκισή του γίνεται με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ, της εμφάνισής του στο τμήμα τρεις φορές τον μήνα, απαγόρευσης εξόδου από την χώρα καθώς και απαγόρευσης τηλεοπτικών εμφανίσεων.
Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων μετά τις σε βάρος του κατηγορίες για:
- Σύσταση συμμορίας
- Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία
- Ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία
- Ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία
- Ηθική αυτουργία στην Προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας
- Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά
- Απόπειρα εκβίασης
- Ψευδής καταγγελία
- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος
Ο Φουρθιώτης είχε προσαχθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου, στο πλαίσιο των ερευνών μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, σύμφωνα με τις οποίες ο τηλεπαρουσιαστής εμπλέκεται σε “συμβόλαιο θανάτου” εναντίον του, όπως επίσης και για το περιστατικό πυροβολισμών από αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στη Νέα Ερυθραία κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ, αλλά και το περιστατικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του στον Διόνυσο.
Τελικά στον γνωστό παρουσιαστή, αποδίδεται σωρεία αδικημάτων, δύο με τη μορφή κακουργήματος, καθώς και άλλα επτά πλημμελήματα, μεταξύ αυτών η σύσταση συμμορίας, η ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και η ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία, όλα σχετιζόμενα με τις επιθέσεις έξω από το σπίτι του.
Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που τον ενέπλεκαν ως ηθικό αυτουργό σε δύο επιθέσεις σε βάρος της οικείας του στο Διόνυσο, υποστηρίζοντας πως προσέλαβε τους δύο συγκατηγορουμένους του για φύλαξη, σε χρονικό διάστημα μετά την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών στη Νέα Ερυθραίας. “Εγώ πραγματικά δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που με έχουν εμπλέξει σε αυτό το κομμάτι” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για σεσημασμένους, γνώριμους στην Ασφάλεια για εκβιασμούς. Οι ίδιοι “κάηκαν” από τα γενετικά υλικά που άφησαν στον σάκο που εγκατέλειψαν στο σημείο των πυροβολισμών εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία, αλλά και από την βαλλιστική ταυτοποίηση των καλύκων του καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν τόσο σε αυτό το περιστατικό όσο και στην ισχυριζόμενη από τον Φουρθιώτη “επίθεση” έξω από το σπίτι του στον Διόνυσο.
Αναφορά Γεροβασίλη στον Πρόεδρο της Βουλής για την κλήση Πολάκη
Την έντονη αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσε η πρωτοφανής κίνηση των δικαστικών αρχών να καλέσουν για ανωμοτί κατάθεση τον Παύλο Πολάκη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από μήνυση του Μ.Φουρθιώτη εις βάρος του.
Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστειλε αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν έχει διαβιβασθεί στην Βουλή σχετική δικογραφία, ενώ καλεί τον κ. Τασούλα να περισώσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξει καθετί εντός των αρμοδιοτήτων του για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη κλήση βουλευτή, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν την δημοκρατία.
Η αναφορά έχει ως εξής:
“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1016/23/535-ιβ’ και από 12.11.2021 Κλήση Ανακριτικών Υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος / Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. ΑΑ2021/550 και από 12.04.2021 Παραγγελίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης καλείται όπως παρουσιασθεί ενώπιον της ως άνω υπηρεσίας την 19η.11.2021 και ώρα 12:00, προκειμένου να εξετασθεί ανωμοτί, στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης «προς διερεύνηση παράβασης άρθρων 26 εδ. α’, 27, 94, 98, 361 παρ. 1 εδ. β-α, 363 εδ. β, 362 εδ. β-α ΠΚ» που φέρεται να έλαβε χώρα την 30 και 31.03.2021 μέσω αναρτήσεων δια του διαδικτύου
Ωστόσο, σύμφωνα με το Άρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ. 1 και 2:
«1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.»
Κατά συνέπεια, όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα γνώμης το οποίο φέρεται να τέλεσε βουλευτής, αυτές ακόμη κι αν ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος, σε κάθε περίπτωση οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίδετε ιδίως την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (σε συνδυασμό με ισχύον άρθρο 56 ΚΠοινΔικ), όπου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται κλήση του Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία» χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.
Ενόψει αυτών, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχει διαβιβασθεί στη Βουλή και αν ναι, πότε η ως άνω αναφερόμενη δικογραφία κατά του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη.
Σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και συγκεκριμένα για την άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής, κλήση σε ανωμοτί εξέταση Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κου Παύλου Πολάκη.
Σας καλούμε να περισώσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξετε καθετί εντός των αρμοδιοτήτων σας για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη ως άνω άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής κλήση Βουλευτή σε ανωμοτί εξέταση, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία”.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά της κας Γεροβασίλη κοινοποιήθηκε ήδη και στον Αρειο Πάγο. Αναμένεται πλέον η απάντηση του Προέδρου της Βουλής.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις