Κυβέρνηση: Εμμεσες απειλές και “εμπόδια” στις προσλήψεις στις Ανεξάρτητες Αρχές
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπονομεύει ανοιχτά την ανεξαρτησία των κατά τα άλλα ανεξάρτητων αρχών. Το πως και το γιατί.
- 05 Απριλίου 2023 13:33
Τουλάχιστον προβληματκές είναι οι διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στο νομοσχέδιο Βορίδη.
Πιο ειδικά, στο άρθρο 43 που τιτλοφορείται “Ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και νομική υποστήριξη των μελών και του προσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών” ο συντάκτης, σε ιδιαίτερα προσεκτικά διατυπωμένη διάταξη, απευθύνει εμμέσως προειδοποίηση στα μέλη των αρχών.
Αναφέρεται αναλυτικά: Η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη των μελών και του προσωπικού των αρχών της παρ. 1 που υπηρετεί και απασχολείται σε αυτές με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή εξετάζονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ανατίθεται, εφόσον οι ανωτέρω το επιθυμούν, σε εξωτερικό δικηγόρο που ορίζεται από την Ολομέλειά τους ή τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου για την εν λόγω ανεξάρτητη αρχή, με εξαίρεση τις πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες στρέφονται κατά των αρχών ως συλλογικών οργάνων. Η οικεία ανεξάρτητη αρχή καλύπτει τη σχετική δαπάνη, εφόσον τα μέλη και τα προσωπικό της δεν ενήργησαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια και δεν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκησητων καθηκόντων τους”.
Κοντολογίς, σας προστατεύουμε μεν αλλά όχι όταν ενεργείτε (κατά τη γνώμη μας) με δόλο η βαρεία αμέλεια και δεν παραβιάζετε το απόρρητο των πληροφοριών. Η ΑΔΑΕ και τα μέλη της θυμίζουμε είχαν κατηγορηθεί από κυβερνητικούς ότι διέρρεαν απόρρητα στοιχεία από την υπόθεση των υποκλοπών.
To μέλος της Επιτροπής Pega Σόφι ιντ Βελντ δεν έκρυψε την ενόχλησή της: Οι νέες διατάξεις φαίνεται ότι αποδυναμώνουν και όχι να ενισχύουν τις ανεξάρτητες αρχές. Αντί για τις συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού στην ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνες της αρχής.
Επιπρόσθετα, στο άρθρο 45 επιχειρείται δια της πλαγίας να μπει σε δεύτερο φόντο ο ΑΣΕΠ.
Προβλέπεται χαρακτηριστικά για τις προσλήψεις: Οι αιτήσεις, μαζί με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, που υποβάλλονται σύμφωνα με την προκήρυξη της παρ. 1 στην οικεία Αρχή, αξιολογούνται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού (Επιτροπή). Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής. Στην Επιτροπή συμμετέχουν δύο (2) μέλη του Α.Σ.Ε.Π. που ορίζονται από τον Πρόεδρό του και τρία (3) μέλη του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αρχής, που ορίζονται από τον Πρόεδρό της. Της Επιτροπής προεδρεύει μέλος της Αρχής. Η Επιτροπή διενεργεί δομημένη συνέντευξη όλων των υποψηφίων ή εκείνων που αξιολογεί ως επικρατέστερους. Μετά από τη συνέντευξη, η Επιτροπή συντάσσει προσωρινούς πίνακες επιλεγόμενων, κατά σειρά προτίμησης, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της. Οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο νομιμότητας.
Στην Πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού βλέπουμε ότι την πλειοψηφια την έχουν τα μέλη της Αρχής και όχι ο ΑΣΕΠ. Η διαδικασία επιλογής επίσης προβλέπει τη συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής. Είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προσλαμβάνεται προσωπικό στις ανεξάρτητες αρχές;
Τα συμπεράσματα ανήκουν, όπως πάντα, στον αναγνώστη.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις