Κυβέρνηση: “Όχι” σε lockdown, “ίσως” σε μέτρα για ανεμβολίαστους
Παρότι όλη η Ευρώπη οδηγείται σε πιο σκληρά νέα μέτρα, το Μαξίμου επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το μπλόκο σε ανεμβολίαστους και αναμένει το τελικό “σήμα” της ΕΕ.
- 25 Νοεμβρίου 2021 06:23
Αν και η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με lockdown και νέα έκτακτα μέτρα, το Μαξίμου επιμένει στη δική του στρατηγική, αναμένοντας πως θα εξελιχθεί η επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα για το 4ο κύμα κορονοϊού. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε οριζόντιους περιορισμούς, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα ξανά ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον μέτρα, που θα αφορούν όμως αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
Δεδομένου ότι η Αθήνα “εμπνέεται” από το Παρίσι όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, αναμένονται με ενδιαφέρον οι νέες ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης σήμερα. Σημειωτέον πάντως ότι ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Διέψευσε πάντως τα σενάρια για πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ μόνο με rapid test.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι να προχωρήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα με τα μέτρα που είναι σήμερα εν ισχύ και από τα Φώτα να δει αν χρειαστούν πιο δραστικές κινήσεις. Όπως όμως επίσης έχει γράψει τo NEWS 24/7, ορόσημο είναι η 13η με 15η Δεκεμβρίου, οπότε συνολικά η ΕΕ θα δει τις επόμενες κινήσεις.
Η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάντως ήθελε γενικό lockdown, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό σχηματισμό “φανάρι”, δηλαδή τη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων- Φιλελεύθερων, που συγκροτήθηκε μόλις χθες.
Εν Αθήναις, το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει οριακά κάτω από 100 ημερησίως, διασώζει επικοινωνιακά σε ένα βαθμό την κυβέρνηση, η οποία όμως έχει ποντάρει όλα της τα λεφτά στην εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κατάσταση θα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Υπενθυμίζεται δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε χθες με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την τρίτη δόση του εμβολίου με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους ανω των 60 ετών προκειμένου να πραγματοποιούν ταξίδια εντός ΕΕ. Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα με τους άνω των 60 ετών εντοπίζεται στα πάνω από 500 χιλιάδες άτομα που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου και τα οποία σε μεγάλο ποσοστό επηρεάζονται από την Εκκλησία, με την οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί ευθέως.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις