Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Συμφωνία, αλλιώς η Πολιτεία θα πάρει πρωτοβουλίες
Η Εκκλησία να καταλάβει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ποιος είναι δημόσιος υπάλληλος, διαμήνυσε ο Τζανακόπουλος. Διαβεβαιώσεις για νομοθετική κατοχύρωση δικαιωμάτων ιερέων, καμία βιασύνη για το νομοσχέδιο. Κατήγγειλε πολιτικό δάκτυλο της ΝΔ στην ιεραρχία
- 20 Νοεμβρίου 2018 14:55
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης συνεχίζεται με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι δε θέλει να ανοίξει πόλεμο και πως θα δώσει όλες τις δυνατές διαβεβαιώσεις για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ιερέων.
Ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί πως εάν ο διάλογος αποβεί άκαρπος, μένει στην πολιτεία η πρωτοβουλία των κινήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο διάλογος αυτός πάντως θα συνεχιστεί… επί μακρόν, καθώς η πολιτεία δε δίνει σε καμία περίπτωση τελεσίγραφο στην Ιεραρχία.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση απο τη μια δε θέλει να οδηγήσει στα άκρα την κόντρα με την Εκκλησία, από την άλλη δεν μπορεί πια να υποχωρήσει δεδομένου ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν εξαρχής αντιδράσεις στη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, καθώς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τη θεωρούσαν πολύ ευνοϊκη για την Εκκλησία. Επομένως δεν κάνει πίσω μεν, αλλά επιμένει σε διάλογο σε βάθος χρόνου.
Τη διάθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου και ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας των ιερέων, εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
“Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την πολιτεία” δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.
“Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Ωστόσο η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους” πρόσθεσε.
Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση συμφωνίας, προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία.
“Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία” υπογράμμισε και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα,σε κάθε περίπτωση θα εκπονήσει το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία της είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για κύκλο συναντήσεων με Οικουμενικό Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Εκκλησία Κρήτης, Εκκλησία Δωδεκανήσου.
“Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα” επανέλαβε ο κ.Τζανακόπουλος.
Υποστήριξε πάντως ότι δεν μίλησε για μονομερή ενέργεια, αλλά επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Επικρατείας πάντως άφησε να διαφανεί ότι ο διάλογος αυτός δεν συνοδεύεται από κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα (“μπροστά στα 80 χρόνια τι είναι τρεις μήνες”, είπε χαρακτηριστικά) και ουσιαστικά έδειξε τη διάθεση της κυβέρνησης να προσφέρει νομοθετική ή και συνταγματική κατοχύρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων.
“Μιλάμε για μία συμφωνία ή μία πρόταση συμφωνίας,η οποία σκοπεύει να επιλύσει μία ιστορική εκκρεμότητα που κρατά εδώ και 80 περίπου χρόνια. Επομένως ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτιστο. Εάν θα γίνει σε ένα, δύο ή τρεις μήνες δεν έχει τόση σημασία μπροστά στο μεγεθος της ιστορικής εκκρεμότητας που καλούμαστε να επιλύσουμε. Εμείς θα εξηγήσουμε πλευρές της πρότασης που μπορεί να μην έγιναν καθόλου κατανοητές.Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας σε κληρικούς καθώς δεν θέλαμε ποτέ να δώσουμε αίσθηση ότι τίθεται εν κινδύνω η μισθοδοσία ή η θέση των 10.000 εκκλησιαστικών λειτουργών. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις και σε νομοθετικό επίπεδο ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια, που δεν ήταν απολύτως λογική, δεδομένου ότι από τα σημεία της συμφωνίας γινόταν σαφές ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο κανένα ασφαλιστικό και μισθολογικό δικαίωμα”, ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος.
“Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις νομικές ενέργειες για να διασφαλίσει το καθεστώς των κληρικών” ξεκαθάρισε εκ νέου στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για απολύσεις 10.000 κληρικών. Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις 10.000 προσλήψεις στην υγεία και παιδεία που είχε εξαγγείλει.
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επηρεάζει τους “σκληρούς” της Ιεραρχίας και έκανε λόγο για στροφή Μητσοτάκη σε ακροδεξιά ατζέντα γιατί δεν “του βγαίνει” το αφήγημα για 4ο μνημόνιο.
“Υπάρχει προφανώς πολιτικός δάκτυλος, πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας που δεν μας κάνει καθόλου ευτυχείς. Το θεωρούμε απαράδεκτη πολιτική τακτική από πλευράς της ΝΔ, που όμως τα τελευταία τρία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές” είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι κατά τη 2η αξιολόγηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακαλούσε τη γερμανική κυβέρνηση να μην κάνει χατίρια στην Ελλάδα, ότι το ίδιο έκανε και στη συμφωνία των Πρεσπών με μυστικό ραντεβού της κ.Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ και πως αντίστοιχα και όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να διασφαλίσει τη μη περικοπή των συντάξεων, “η ΝΔ ζητούσε από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μας κάνει καψόνια”. Σχολίασε επίσης χαρακτηριστικά πως “η λογική Μητσοτάκη είναι η λογική του κακομαθημένου παιδιού” και πρόσθεσε: “Παρακολουθούμε αυτές τις τακτικές με συμπάθεια μπορώ να πω, καθώς αποδεικνύουν έναν πολιτικό αρχηγό σε αμηχανία και θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις δικές του πολιτικές ανησυχίες.”
Ο υπουργός Επικρατείας απέδωσε ειδικότερα αυτή τη στάση της ΝΔ στο γεγονός ότι όπως είπε κατατίθεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 “το οποίο διαψεύδει τελικώς τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους”.
Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει εύηκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξάμηνου και η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως η έκθεση της Κομισιόν που θα αναρτηθεί αύριο το πρωί θα είναι θετική, δήλωσε.
Σημείωσε επίσης ότι: “Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης. Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα αυτά μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν.
ΝΔ: Η παρέα του Μαξίμου έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα
“Ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την παρέα του Μαξίμου από την πραγματικότητα. Σύντομα θα την προσγειώσουν σε αυτή οι πολίτες”, απαντά η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η Πειραιώς προσθέτει:
«Την ημέρα που το χρηματιστήριο κάνει βουτιά, με τις τράπεζες να απαξιώνονται, τα spread ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, αποτρέποντας την έξοδο της χώρας στις αγορές, η Κομισιόν εγκαλεί την Κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα, και ενώ εκτινάσσονται οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις δήθεν επιτυχίες της».