“Λάδι στη φωτιά” με απειλές τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους
Οι εμβολιασμένοι δεν θα περιοριστούν, προανήγγειλε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την κυβερνητική εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει περί σκέψεων για "τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους".
- 15 Ιουλίου 2021 15:46
Είναι κάπως άκομψο και αν μη τι άλλο κυβερνητικά ασυνεπές το να λες πως αποτάσσεσαι τον διχασμό, στη συνέχεια να ασκείς κριτική στα κακώς κείμενα των ορδών συνωμοσιολόγων αντιεμβολιαστών, και λίγες ώρες μετά να “τεστάρεις” τη κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για “σκέψεις”, που έχουν να κάνουν με “τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους”. Και όλα αυτά όταν οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει καν στους προσδοκώμενους στόχους όντας ακόμη στο 42% της πλήρους κάλυψης.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον ΣΚΑΙ και όντας ιδιαιτέρως προβληματισμένος για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας, ξεκαθάρισε πως “μέτρα τύπου γενικής καραντίνας έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν θα ληφθούν, γιατί πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, που δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε”.
Ως εδώ καλά. Προχωρώντας όμως και ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως “ακόμη και σε τοπικά lockdown η ίδια αρχή θα ακολουθηθεί. Οι εμβολιασμένοι δεν θα περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν” ενώ συμπλήρωσε ότι θα επιβληθούν περιορισμοί πρόσβασης στους ανεμβολίαστους για σειρά υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, περιγράφοντας την υφή του “σχεδίου”.
Από τη δική της μεριά, η Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, επιβεβαιώνοντας χωρίς να διαψεύδει, τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
“Οπου χρειαστεί -και το απευχόμαστε- θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown, από τη στιγμή που υπάρχει ασπίδα εμβολίου, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Προφανώς εδώ μιλάμε για απειλές, καθώς οργανωμένο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει, ενώ σε αντίθεση με τα προνόμια εμβολιασμένων, μια τέτοια ρητορική το μόνο που μπορεί να κάνει είναι στην ουσία να βαθύνει το διχασμό που απεύχεται ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα -όπως αναφέραμε και παραπάνω- εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς, ενώ οι επικοινωνιακές καμπάνιες που επιχειρούνται, δεν δείχνουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς εν όψει τέταρτου κύματος με τη μετάλλαξη Δέλτα να παίζει το δικό της ρόλο.
Σε περίπτωση δε, που θα εφαρμόζονταν τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους με απαγόρευση πρόσβασης πολιτών σε δρατηριότητες, τότε θα οξύνονταν δικαιολογημένα και οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες της εστίασης οι οποίοι ήδη θα πρέπει να κάνουν τους αστυνομικούς και τους πορτιέρηδες των μαγαζιών τους.
Γιατί στην πραγματικότητα, τέτοιου τύπου αποκλεισμοί καταργούν στην πραγματικότητα τη διάκριση των καταστημάτων σε αμιγείς χώρους και μεικτούς, ενώ από την άλλη, οι αρχές αποποιούνται της διενέργειας των ελέγχων, πετώντας τη μπάλα στην ευθύνη των ιδιοκτητών οι οποίοι απειλούνται ακόμη και με αναδρομικά πρόστιμα βάσει πλάνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπρόσθετα, για να αιτιολογηθεί η λογική του όλου “αποκλεισμού” με όρους λογικής, θα έπρεπε πρώτα να φτάσουμε στη προσδοκώμενη κάλυψη του 80% με χρήση κάθε μέσου ενθάρρυνσης, και αφού φτάσουμε εκεί, να δούμε τι θα γίνει με όσους ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.
Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε για ακόμη μια φορά είναι σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ένα -έστω- μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, με τον τουρισμό ανοιχτό και με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία. Ακόμη και η “σκληρή” Μέρκελ δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιες πρακτικές επικοινωνιακής εξωτερίκευσης, με τη δική της χώρα να βρίσκεται σε παρόμοια χαμηλά ποσοστά πλήρους κάλυψης (43%).
Από την άλλη, η απόπειρα του Άδωνι Γεωργιάδη να ταυτίσει σχεδόν πλήρως τη διαδήλωση στο Σύνταγμα με τους Αγανακτισμένους του 2010-2011 και τις συγκεντρώσεις για το “Όχι”, παίρνοντας αποστάσεις από τις διαδηλώσεις για τις Πρέσπες, αποτελεί μια ανεδαφική γενίκευση και εν πολλοίς αποπειράται να μη δυσαρεστήσει το εκλογικό σώμα του ίδιου του κόμματός του.
Δεδομένου ότι ενδέχεται να υπάρξουν φωνές “Πολακικής χροιάς”, καλό θα ήταν το όλο φλέγον υγειονομικό ζήτημα να μείνει μακριά από μικροκομματικές αντιδικίες ψηφοθηρικού χαρακτήρα, και να εστιάσουμε στο πώς θα μείνει ενδυναμωμένο το ΕΣΥ μπροστά στη νέα κρίση που θα αντιμετωπίσει, αλλά και μπροστά στο τέλος της πανδημίας.
Παράλληλα, όπως έγραψε το NEWS 24/7 και ο Γιώργος Σακκάς, οι νέοι όσο και αν η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι είναι διατεθειμένοι να εμβολιαστούν φαίνεται ότι δεν πείθονται. Επίσης φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και διαπιστώνουμε ότι μέρα με την ημέρα οι εμβολιασμοί μειώνονται. Θα τους πείσουν οι απειλές και οι ιαχές Άδωνι προς την αντίθετη κατεύθυνση; Ή οι εξισώσεις και τα πολιτικά τσουβαλιάσματα που συντάσσεται με τους επιχειρούμενους κοινωνικούς αυτοματισμούς;
Η κυβέρνηση ορθώς ορθώνει το δίλημμα, ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, ωστόσο οφείλει με κάθε τρόπο να επαναλαμβάνει τα οφέλη του εμβολίου και την ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων, και αφού εξαντλήσει όλα τα όπλα της, να δει πώς αλλιώς μπορεί να κινηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, χρωστάει μια ηχηρή συγγνώμη όμοια με το παράδειγμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Συνολικά, καλό θα ήταν να τονιστεί εκ νέου το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, με στοχευμένες αναφορές, με ανάδειξη μελετών και με εκλαΐκευση στοιχείων, μέχρι να φτάσουμε στη περιβόητη ανοσία της αγέλης. Ακόμη και η εκτενής πληροφόρηση και οι καμπάνιες για τη long covid που αφορά και τα μικρά παιδιά, θα βοηθούσαν ως προς αυτή την κατεύθυνση, στη λογική της Βρετανίας ή της Γερμανίας. Γιατί μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων, των νοσηλειών και των θανάτων να είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι, ωστόσο όσο οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τόσο θα βρίσκει χώρο η νόσος να μεταλλάσσεται.
Από εκεί και πέρα, ένα μέτρο αποφυγής της έντασης της διασποράς θα ήταν ο αποκλεισμός ανεμβολίαστων τουριστών ως προς την είσοδό τους στη χώρα, στα πλαίσια της πολιτικής του Καναδά και μέχρι να ενδυναμωθεί το εγχώριο εμβολιαστικό “τείχος”, ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι βλέπουμε μια κυβερνητική ατολμία.
Η επόμενη μέρα δείχνει να μας βρίσκει σε περίεργα “χαρακώματα” και αν δεν επικρατήσει ο διάλογος, η κοινωνική πολιτική και η γενικότερη λογική, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα με αχορτογράφητες κοινωνικές συνέπειες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις