Λαφαζάνης: Μονόδρομος η έξοδος από την ευρωζώνη για να ανασάνει η χώρα
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην πρώτη εκδήλωση του κόμματος μετά τις εκλογές
- 20 Οκτωβρίου 2015 06:47
Αν και εκτός Βουλής, η Λαϊκή Ενότητα εξελίσσεται ως η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη συγκέντρωση της ΛΑ.Ε. μετά τις εκλογές
Παρότι είναι εκτός Βουλής, η ΛΑ.Ε. εξελίσσεται ως η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη, ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη συγκέντρωση μετά τις εκλογές που πραγματοποίησε η Λαϊκή Ενότητα στο Cine Κεραμεικός.
Η ΛΑ.Ε. είναι “η κύρια απειλή για το σύστημα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Εκτίμησε πως “η εκλογική νίκη του Τσίπρα δεν θα οδηγήσει σε μακροημέρευση την κυβέρνησή του και γρήγορα μπορεί να αποδειχθεί μια εφήμερη, πύρρειος νίκη”. Είπε μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται σε μια “ιδιόμορφη κατοχή από τους δανειστές”.
“Η σημερινή συγκέντρωση μας έρχεται να δείξει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ότι όχι μόνο δεν τελειώσαμε αλλά και ότι από πολλές απόψεις κάνουμε μια νέα αρχή, είμαστε σε νέα δυναμική αφετηρία. Χάσαμε μια εκλογική μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πολιτικό πόλεμο. Αντίθετα ο πολιτικός πόλεμος με το μνημονιακό κατεστημένο είναι μπροστά μας. Και αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο θα τον συνεχίσουμε αλλά και θα τον εντείνουμε και θα τον κερδίσουμε”, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.
Στη συνέχεια στάθηκε στις προτεραιότητες της ΛΑ.Ε.
“Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε μπροστά για να ανοίξουν παλιά και νέα μεγάλα μέτωπα για την επιβίωση του λαού μας. Πρώτα από όλα θα είμαστε μπροστά στο μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα, την φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία. Ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα για τη στήριξη μισθών και συντάξεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης”.
Σαν λύση πρότεινε εκ νέου την έξοδο από την ευρωζώνη.
Υπογράμμισε ακόμη πως “δεν είναι καθόλου μονόδρομος η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μονόδρομος είναι η έξοδος από αυτήν για να ανασάνει η χώρα και κυρίως είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό φιλολαϊκό, παραγωγικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα”.
Επανέλαβε πως “το εθνικό νόμισμα δεν οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή. Αντίθετα, το εθνικό νόμισμα είναι αναντικατάστατο εργαλείο για να δώσουμε στην οικονομία στοιχειώδη προστασία και κυρίως ισχυρή ρευστότητα προκειμένου να στηρίξουμε την παραγωγή και τα εισοδήματα και να μειώσουμε δραστικά την ανεργία”.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην “νέα κινηματική δραστηριοποίηση” του κόμματος.
Η Λαϊκή Ενότητα στήριξε και βρέθηκε μπροστά με δικά της πανό, στην συγκέντρωση των Συνδικάτωντην περασμένη Παρασκευή έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.
Αυτή η συγκέντρωση μπορεί να μην ήταν τόσο μαζική όσο θα θέλαμε. Ήταν όμως μια αρχή. Μια αρχή ενός νέου κινήματος που είμαστε βέβαιοι πως σε λίγο οι πλατείες που γνωρίσαμε θα ωχριούν μπροστά του.
“Η Λαϊκή Ενότητα, επίσης στήριξε και βρέθηκε πρωτοπόρα με τα δικά της πανό στην συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους Κούρδους και Τούρκους δημοκράτες με αφορμή τη βάρβαρη δολοφονία αγωνιστών στην Τουρκία.
Και με την ευκαιρία θέλουμε αυτήν την ώρα, που ολόκληρη η περιοχή μας φλέγεται και ζει τη φρίκη της προσφυγιάς του αυταρχισμού και των πολέμων, να εκφράσουμε την αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη μας στους Κούρδους αγωνιστές και τους Τούρκους δημοκράτες που παλεύουν για να ρίξουν το αυταρχικό καθεστώς που πνίγει τη γειτονική χώρα.
Να εκφράσουμε, επίσης, την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές της ελευθερίας τηςΠαλαιστίνης και την τρίτη ιντιφάντα που ξεκίνησαν.
Να εκφράσουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και να διατρανώσουμε την ανάγκη να σταματήσει ο ρατσισμός ενάντια στα θύματα από τους ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες και θύτες τους”, δήλωσε.
Μεταξύ άλλων, στάθηκε στη στάση της ΛΑ.Ε. ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις:
“Να εκφράσουμε, ακόμα την θέληση μας να συμβάλλουμε σε ένα μεγάλο φιλειρηνικό και αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την περιοχή μας ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, τον αυταρχισμό, τον ισλαμικό φονταμεταλισμό, για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη χειραφέτηση και την δίκαιη συνεργασία χωρών και λαών.
Η Λαϊκή Ενότητα έδωσε , επίσης , το παρόν με τη δική της ιδιαιτερότητα στην συγκέντρωση και πορεία στη Δραπετσώνα για την ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά.
Το ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, συνιστά μια πρώτη νίκη πρώτα απ’ όλα του κινήματος και των λαϊκών αντιδράσεων.
Αν η κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι η υποχώρηση αυτή είναι ένας ελιγμός για να περάσει τηνιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά κάνει μεγάλο λάθος.
Η ανάκτηση του παραλιακού μετώπου στη Δραπετσώνα μας δίνει αντίθετα φτερά. Φτερά για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα με την απόφαση ότι το Λιμάνι του Πειραιά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πωληθεί και δενθα πωληθεί.
Γενικότερα η ΛΑ.Ε θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων και του εθνικού δημόσιου πλούτου.
Από αυτό το βήμα λέμε αποφασιστικά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν!”.
Οι στόχοι για το χρέος:
“Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι δεν υπάρχει μόνο το δημόσιο αλλά και ένα δυσβάστακτο ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γίνεται απόλυτα απαραίτητη μια γενναία σεισάχθεια για την αντιμετώπιση αυτού του χρέους. Και αυτή η σεισάχθεια δεν είναι αναγκαία μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά άκρως απαραίτητη και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Είναι απόλυτα επίκαιρη η θέση μας για άμεση εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Για το σταμάτημα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της χώρας, ώστε να επιτελέσουν ανασυγκροτημένες ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμη επίσης μια μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα που θα στηρίζει το εισόδημα των αδύνατων και θα καταργεί τη φορολογική ασυλία για το μεγάλο πλούτο, τα μεγάλα κέρδη, όλες τις μεγάλες περιουσίες και τα μεγάλα εισοδήματα. Είναι άμεση ανάγκη η καθιέρωση αφορολόγητου 12.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και άμεση η κατάργηση του δημευτικού ΕΝΦΙΑ.
Κεντρική σημασία για την ΛΑΕ έχει η αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα και η διαμόρφωσηανθρώπινων και εγγυημένων εργασιακών σχέσεων”, είπε ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε.
Ο κ. Λαφαζάνης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη αισιοδοξία “ότι μπορούμε σύντομα να αλλάξουμε και να ανατρέψουμε το πολιτικό τοπίο.
Ξεκινάμε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση παντού”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά από τα στελέχη της ΛΑΕ , όπως η Ν. Βαλαβάνη, ο Δ. Στρατούλης, ο Κ. Ήσυχος, η Μ. Μπόλαρη.