Le Monde: Επείγουσα ανάγκη να κλείσει το θέμα του χρέους

Le Monde: Επείγουσα ανάγκη να κλείσει το θέμα του χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι AP

Για τη γαλλική εφημερίδα, δύο είναι τα κύρια αλληλένδετα προβλήματα για το μέλλον της Ελλάδας: ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ και το τεράστιο χρέος που φθάνει το 178% του ΑΕΠ

Με τίτλο «η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο», η εφημερίδα Le Monde κάνει αναφορά στη διήμερη συνάντηση στο Παρίσι (7-8 Ιουνίου) εκπροσώπων της Ευρωζώνης για τη προετοιμασία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης.

Πρόκειται για τους εκπροσώπους των 19 υπουργών της Ευρωζώνης, «στο πλαίσιο της πολύ διακριτικής ομάδας εργασίας του Eurogroup με στόχο την προετοιμασία μιας τελικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου» γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο Παρίσι βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης.

Όπως γράφει η Le Monde, «η Ελλάδα περνάει στην τελική ευθεία. Έχει όμως ορισμένα εμπόδια ακόμα να υπερπηδήσει και μάλιστα σε ένα πολιτικό πλαίσιο πιο περίπλοκο από πριν, εξαιτίας της νέας 100% λαϊκίστικης κυβέρνησης στην Ιταλία».

Για την εφημερίδα, δύο είναι τα κύρια αλληλένδετα προβλήματα για το μέλλον της Ελλάδας: ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ και το τεράστιο χρέος που φθάνει το 178% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το ΔΝΤ, το δημοσίευμα αναφέρει την επιμονή της Γερμανίας, που είναι ο πρώτος πιστωτής της Ελλάδας, για την παρουσία του ΔΝΤ και συμμετοχή του με 1,6 δισ. ευρώ, απόφαση που η Κριστίν Λαγκάρντ χρονοτριβεί να πάρει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το θέμα είναι πολιτικό», γιατί η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα ανάγκη αυτά τα χρήματα. Είναι θέμα υπόσχεσης της γερμανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο το 2015, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οποίο είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ότι αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρείται ότι η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί σαν «ασφάλεια- κινδύνου», γιατί καθησυχάζει τις αγορές για την ικανότητα της χώρας να αποχωρήσει από το σχέδιο βοήθειας. Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γράφει η «Λε Μοντ».

Επείγουσα ανάγκη να κλείσει το θέμα του χρέους

Σχετικά με το χρέος, εδώ και χρόνια το ΔΝΤ αμφισβητεί τη βιωσιμότητά του και απαιτεί την ελάφρυνση που έχει αρνηθεί έως σήμερα το Βερολίνο. Εδώ και μια διετία, οι παράμετροι της χαλάρωσης αυτού του χρέους βρίσκονται στο τραπέζι, αρχίζοντας από την επιμήκυνση των προθεσμιών των βασικών γραμμών πίστωσης.

Θα χαλαρώσουν άραγε τη θέση τους οι Γερμανοί τις επόμενες μέρες; αναρωτιέται η «Λε Μοντ». Μέχρι πρότινος, το Βερολίνο έδειχνε διστακτικό, «θα μπορούσε όμως να υπάρξει εξέλιξη στις θέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτ » για τον οποίον υπάρχει η εκτίμηση από συνεργάτες του ότι «είναι ρεαλιστής και δεν αντιμετωπίζει τα θέματα με ιδεολογία».

Η Μοντ εκτιμά ότι είναι πιθανό να χαλαρώσει τη στάση του το Βερολίνο. «Μια ουσιαστική προσπάθεια των πιστωτών για το χρέος θα έδινε εμπιστοσύνη στις αγορές ως προς τη δυνατότητα της Αθήνας να πετάξει με τα δικά της φτερά…. και θα είναι προς όφελος όλων» υπογραμμίζει.

Αποτελεί πλέον μια επείγουσα ανάγκη να κλείσει το ελληνικό θέμα πριν ξεκινήσει η επίφοβη αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών σχετικά με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες. Μια σύγκρουση που θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές και να περιπλέξει σοβαρά την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα