Λευτέρης Αυγενάκης: Η πρώτη φορά που διεγράφη από τη ΝΔ το 2010

Διαβάζεται σε 4'
Αυγενάκης και Σαμαράς
Αυγενάκης και Σαμαράς EUROKINISSI

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ για τη βιαιοπραγία του στο Ελ. Βενιζέλος, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που του συνέβη αυτό. Η διαγραφή από τον Σαμαρά το 2010.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι από τους πρώτους που ακολούθησαν την Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία που εκείνη είχε ιδρύσει το 2010. Εκείνη την εποχή, ο Αυγενάκης χαρακτήριζε τον Αντώνη Σαμαρά, “αυταρχικό” και “προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ”. Στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς στον νομό Ηρακλείου.

Ο πρώην υπουργός είχε διαγραφεί το 2010 από τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά καθώς πρακτικά ο δεύτερος, έψαχνε απλώς την αφορμή για να τον θέσει εκτός κόμματος. “Η έδρα μου ως βουλευτή Ηρακλείου δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά. Ανήκει στον λαό του νομού Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, σε όσους με στήριξαν, σε όσους έκτοτε ήρθαν κοντά μου” έλεγε μάλιστα τότε, σε δηλώσεις που θυμίζουν αυτές που έκανε σήμερα, μετά την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ που ήρθε ως αποτέλεσμα της βιαιοπραγίας του στο Ελ. Βενιζέλος εναντίον υπαλλήλου.

Το 2012 βέβαια η Ντόρα Μπακογιάννη και τα περισσότερα μέλη της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” επανήλθαν στη ΝΔ και ο Λευτέρης Αυγενάκης εξελέγη και πάλι βουλευτής με το κόμμα.

Μάλιστα, την ώρα που ο Σαμαράς αντί για “προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ” παρέμενε πρωθυπουργός, ο κ. Αυγενάκης αναλάμβανε “ένθερμο” ρόλο για το κόμμα του, μετά την “αποστασία”. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2013, κατέθεσε ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το υπέρογκο κόστος της ΕΡΤ, λίγο πριν πέσει το “μαύρο”. Το 2015 επίσης, είχε φέρει στην “επιφάνεια” υποτιθέμενη ανάληψη ποσού από τη μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη λίγο πριν από τα capital controls, κάτι που διαψεύστηκε καταφατικά, με τον ίδιο να μη ζητά ποτέ “συγγνώμη”. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και το 2017 όταν είχε κάνει λόγο για “ρουσφέτια” στοχοποιώντας Σπίρτζη και Παππά, χωρίς να απολογείται μετά τις αιτιάσεις του που έπεσαν στο κενό. Τα δε Μέσα που είχαν υιοθετήσει τις αιτιάσεις αυτές, είχαν απολογηθεί.

Την Τετάρτη, πριν ακόμη ανακοινωθεί η διαγραφή του από την ΚΟ και η πειθαρχική ποινή του στη Βουλή, ο κ. Αυγενάκης έσπευσε να αποσαφηνίσει πως θα παραμείνει βουλευτής Ηρακλείου και πως θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της ΝΔ. “Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει “μισή συγγνώμη” για όσα έγιναν.

Σημειώνεται πως με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου, ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, τα οποία κατεεγράφησαν άλλωστε και σε βίντεο. Για την ολοκλήρωση της έρευνας σε περίπτωση που ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να καλέσει τον καταγγελλόμενα βουλευτή με την ιδιότητα του υπόπτου οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, τότε θα απαιτηθεί όπως προβλέπει ο νόμος απόφαση της Βουλής για την άρση της ασυλίας του.

Ο Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε άλλωστε στην Ολομέλεια την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη από τη Βουλή, δηλώνοντας πως επιβάλλει την ποινή της μομφής κατά του καθώς και τον αποκλεισμό του από τις επόμενες συνεδριάσεις του σώματος. Δεν μπορώ να δεχτώ τη συγγνώμη του κ. Αυγενάκη, δήλωσε σχετικά με το επεισόδιο χειροδικίας του βουλευτή κατά εργαζόμενου στο αεροδρόμιο, τονίζοντας πως “όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει” τη συμπεριφορά του.

Το περιστατικό βιαιοπραγίας Αυγενάκη γνωστοποίησε την Τρίτη η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), ζητώντας την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε “να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εβδομάδας των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα σε προορισμούς της Κρήτης”.

Κατά την καταγγελία της Ομοσπονδίας, “ο πρώην υπουργός φαίνεται να μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο. Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας. Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού, το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα