LIVE Εικόνα: Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για ακρίβεια και κλιματικό νόμο
Στην Βουλή αναμένεται σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπέρ ενός κοινωνικού νόμου με την κοινωνία πρωταγωνιστή και όχι αποκλεισμένη τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
- 26 Μαΐου 2022 06:42
Στα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και στην ανάγκη μιας κλιματικής νομοθεσίας που θα προκύψει με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ερήμην της, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στην Βουλή και στην συζήτηση του κλιματικού νόμου.
Θα ήθελε να είναι εκεί ο Μητσοτάκης
Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμούσε να αντιπαρατεθεί στην Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μία περίοδο μάλιστα που ο πρωθυπουργός οφείλει απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ενεργειακή ακρίβεια, τις ανατιμήσεις όσο και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Όμως διαπιστώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επιλέγει την κοινοβουλευτική συζήτηση αφού στο σημερινό του πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται παρέμβασή του στην Βουλή. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη ενός κλιματικού νόμου ως κορυφαία προτεραιότητα. Θυμίζουμε ότι στον κλιματικό νόμο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή τύπου που έδωσε μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου λέγοντας πως με αυτόν «η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις»
Τροπολογίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο του κλιματικού νόμου, η κυβέρνηση φρόντισε να «προσθέσει» με την μορφή τροπολογιών τα μέτρα που πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ενεργειακή ακρίβεια. Επίσης σε τροπολογία περιέχεται και η ρύθμιση που αφορά το ζήτημα της φορολογίας των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Αυτές συνοδεύθηκαν και από σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η δασική πολιτική και η ανακύκλωση.
Την πρακτική αυτή των «τροπολογιών της νύχτας» αντέδρασε έντονα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος «μείζονα ζητήματα πολιτικής και περιβαλλοντικής και ενεργειακής σημασίας δεν τα βάζετε στις επιτροπές και να τα φέρνετε ξημερώματα, κύριε Σκρέκα! Είναι ντροπή σας αυτή η διαδικασία, όταν εδώ παίζονται εκατομμύρια υπερκέρδη και κρύβονται εκατομμύρια υπερκέρδη που πληρώνουν έναν χρόνο οι καταναλωτές». Μάλιστα σχολίασε για τις τροπολογίες αυτές «είναι αυτό που λέμε, της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά, τα καμώματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Επικοινωνιακό κόλπο
Ήδη πάντως για τα ζητήματα του κλιματικού νόμου έχουν τοποθετηθεί στο κοινοβούλιο τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος «θέλουμε αυτός ο κλιματικός νόμος να είχε διαμόρφωση από τα κάτω, συμμετοχή της κοινωνίας, αλλά και των παραγωγών, γιατί απαιτεί αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και αλλαγή προφανώς και του μοντέλου κατανάλωσης. Αυτή η ριζοσπαστική, η μεγάλη, η συνταρακτική αλλαγή πρέπει να γίνει με όλη την κοινωνία και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτού του νομοσχεδίου». Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι ένα νομοθέτημα το οποίο έρχεται για να κλείσει επικοινωνιακές πληγές. Το είχε πει πριν έναν χρόνο και έρχεται τώρα να το τακτοποιήσει πριν από την Ημέρα Περιβάλλοντος».
Στην ουσία των διατάξεων αναφέρθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Επισήμανε ότι «για την Ελλάδα η μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση συνδέεται άρρηκτα με την μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση. Η πορεία, δηλαδή, προς την κλιματική ουδετερότητα συναρτάται απόλυτα με το μεγάλο στοίχημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας μας, την μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα είναι και κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο».
Πρόσθεσε πως «με καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο απλά και μόνο για να μπορείτε να κάνετε μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα αυτήν την φορά γύρω από το περιβάλλον. Αυτή είναι η πάγια πολιτική σας. Αδράνεια μπροστά στα μείζονα, μπροστά στην απειλή, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο. Αυτό κάνατε και κάνετε με την ακρίβεια και το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Αυτό κάνετε δυστυχώς και στην περίπτωση του κλίματος και της κλιματικής κρίσης και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα το πληρώσουμε ακόμα πιο ακριβά».
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε επίσης πως το νομοθέτημα «δεν ενσωματώνει κανένα συμπέρασμα από την τρέχουσα πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, εμμένοντας στην αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο, ένα φυσικό αέριο το οποίο παραμένει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας έως το 2050 απομακρύνοντας επί της ουσίας τη χώρα από την απανθρακοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα». Επίσης μίλησε για «ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την κλιματική διακυβέρνηση στους τέσσερις τοίχους ενός Υπουργείου με την κοινωνία, δυστυχώς, απούσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, παρότι θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις