LIVE EIKONA- ΒΟΥΛΗ: Ψηφίζεται το μέρισμα με αυξημένη πλειοψηφία αλλά και κόντρες

LIVE EIKONA- ΒΟΥΛΗ: Ψηφίζεται το μέρισμα με αυξημένη πλειοψηφία αλλά και κόντρες
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του Κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης (Πάνος) Καμμένος και οι Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο την διερεύνηση των όσων εκτίθενται στην ανωτέρω πρότασή τους προς την Βουλή των Ελλήνων, με την οποία αναφέρονται στις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Επίθεση Μητσοτάκη- Γεννηματά- Θεοδωράκη στην κυβέρνηση. Για ματωμένα πλεονάσματα έκανε λόγο ο Κουτσούμπας- Βολές Δένδια για την τραγωδία στη Δυτική Αττική - Αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες εντός του Δεκεμβρίου. 

Η συζήτηση για τη διανομή του ποσού που προέκυψε από το πλεόνασμα είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προηγούμενη Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, λόγω της τραγωδίας στην Δυτική Αττική. Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένταση και αντιπαράθεση για τις ευθύνες που κατά την αντιπολίτευση έχει η Περιφέρεια Αττικής για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που ορδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως η διανομή του μερίσματος θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία αφού όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής) είχαν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Κατατέθηκε εν τω μεταξύ η τροπολογία με τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς, που είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Η χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Με την υπόψη τροπολογία χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των ειδικότερα αναφερομένων, κηρυχθεισών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιοχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ορίζεται η ανωτέρω εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπο που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ ανα κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Προβλέπεται επίσης, ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται κα δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ.

Τσίπρας: Που ήσασταν κύριοι της ΝΔ όταν μπαζώνονταν τα ρέματα;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτηση του από την άμεση αντιμετώπιση της τραγωδίας στη Δ.Αττική, που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, ενώ δυστυχώς δύο ακόμη αγνοούνται. “Πρωτοφανής καταστροφή, που προκλήθηκε όπως μου εξήγησαν επιστήμονες από ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ομως όσο ακραιο και εάν είναι ανέδειξε με τραγικό τρόπο εγκληματικές πολιτικες δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας”, είπε. “Οταν αδιαφορείς για τη φύση, η φύση εκδικείται” τόνισε. Προτεραιότητα και χρέος να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα μέτρα ανακουφισης των πληγέντων πέραν της δια του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης, δια της έκτακτης ενισχυσης. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει άμεσα, υπογράμμισε και σημείωσε ότι τα ποσά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Αναφέρθηκε στα μέτρα για την αστυνόμευση στις πληγείσες περιοχες, την άμεση αντικατάσταση αστυνομικών ταυτοτήτων και εγγράφων που χάθηκαν, τα μέτρα των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας. Πέρα από τα μέτρα το πιο κρίσιμο τώρα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε άχαρο πάνω στον πόνο και την καταστροφή να προσπαθουν κάποιοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία, δείχνοντας προς τη ΝΔ. “Ακουσα τον Μητσοτάκη να δηλώνει τη μέρα της καταστροφής ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα στην Αττική και δεν πέρασαν 24 ώρες και κάπου μακριά από την Αττική στη Λάρισα, βρήκε αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη”, είπε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ακολούθησε ακραίες φωνές στο κόμμα και ΜΜΕ που με τα πρωτοσέλδια τους διαμορφώνουν την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτιέμαι που ήσασταν όταν μπαζώνονταν τα ρέματα, κτίζονταν η Αττική αυθαίρετα, το κράτος έκανε ρουσφέτια σε δικούς σας δημάρχους;” αναρωτήθηκε.

Προκειμενου να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολιτευσης ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια αμέλησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, παρέθεσε στοιχεία για να συγκρίνει τα έργα που έχουν πάρει χρηματοδότηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

“Σε κάθε ευκαιρία ο Μητσοτάκης ζητά και μία παραίτηση υπουργού” σχολίασε ο κ.Τσίπρας. “Εχουμε αντιπολίτευση που έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς, σήμερα κάνει της πλημμύρας και της καταστροφής”, συνέχισε και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να φύγει από την κρίση, αλλά και να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος. Ανακοινωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παρέμβαση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε βάθος πενταετίας συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ ευρώ. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για την αρωγή και στήριξη αυτών των προσπαθειών. “Αναρωτιέμαι εάν έχει λογική ο πρόεδρος της ΝΔ να επικοινωνεί με το Βέμπερ του ΕΛΚ που ήταν υπέρμαχος της εξόδου από το ευρώ, της λιτότητας, της καταστροφής της Ελλάδας”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο εξόδου της χώρας στις αγορές με ορίζοντα το Σεπτέμβριο του 2018. “Προχωράμε με σχέδιο, όχι επικοινωνιακές πιρουέτες όπως η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 όταν σκηνοθετούσε success story. Τονισε ότι στόχος είναι να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες που προκάλεσε η αντιμετώπιση της κρίσης. “Δε θα το έλεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα όπως άκουσα από ορισμένους” είπε αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αποτελει έκφραση δικαιοσύνης. Εβαλαν πλερέζες ορισμένοι για το κοινωνικό μέρισμα, σχολίασε μάλιστα σκωπτικά.

Αναρωτήθηκε η ΝΔ πως θα φέρει μικρότερους στόχους για πλεόνασμα, αφου δεν επαναδιαπραγματεύεται και δεν αμφισβητεί το πρόγραμμα. “Εφόσον δε λέτε στους εταίρους ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε το πρόγραμμα πως θα βρείτε τα λεφτά να μειώσετε τους φόρους; Θα σας πω εγώ , θα εξαπολύσετε ένα πογκρόμ στην παιδεία και την υγεία”, κατηγόρησε τη ΝΔ. “Εάν είναι τέχνασμα το μέρισμα θα το πουν οι πολίτες, που μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα λάβουν μία ενίσχυση που για αυτούς είναι σημαντική. “Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι πάει να πει ενίσχυση 500-700 ευρώ. Για αυτούς τόσο κοστίζουν τα χαρτόσημα για τις off shore τις παραδείσιες”, σχολίσε καυστικά και διατράνωσε ότι η παράταξη της αριστεράς είναι εδώ για τους πολλούς.

Μητσοτάκης: Ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια για την καταστροφή στη Δ.Αττική

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στην τραγωδία της Δ.Αττικής και εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση του στους κατοίκους της Μάνδρας. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στα σωστικά συνεργεία και τα συγχαρητήρια στους εκατοντάδες εθελοντές.

“Στη δυτική Αττική έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες καταστροφικές επιλογές. Αυθαίρετη δόμηση μπαζωμένα ρέματα. Πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής. Και με θάρρος πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Δε θα κάνουμε αυτά που θα κάνατε εσείς εάν είσασταν αντιπολίτευση. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ευθύνες” πρόσθεσε, “δείχνοντας” προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια Αττικής. “Ας εξηγήσει κάποιος στην κ.Δούρου πως όταν η δικαιοσύνη αποδίδει ευθύνες αυτές είναι ποινικές” ειπε μάλιστα, ενώ σχολίασε σκωπτικά το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης απουσιάζει στην Αμερική, καθώς και ότι ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στη Σουηδία.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μία ακυβέρνητη πολιτεία σε πολλά επίπεδα, είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος μάλιστα στον τραυματισμό της δικηγόρου Νατάσας Τσουκαλά το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια απο ναυτική φωτοβολίδα. Το νήμα που ενώνει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με το Ρουβίκωνα κα τους θεωρητικούς της βίας παραμένει ζωντανό, υποστήριξε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει νομοθετήσει υψηλούς φόρους και παρουσιάζει ως επιτυχία το μέρισμα. “Αυξήσατε το φόρο στα καύσιμα στο καπνό, στη μπύρα, στο κρασί, αυξήσατε την τιμή στα εισιτήρια, κόψατε αναπηρικά επιδόματα, δημιουργήσατε τη γενιά των 300 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να νομίζετε ότι μπορείτε να κοροιδεύετε”, είπε, σχολιάζοντας μάλιστα την απουσία Τσίπρα από την αίθουσα.

Κοινωνικό μέρισμα έιναι μόλις τα 320 εκ ευρώ, τα υπόλοιπα είναι υποχρεώσεις του κράτους και άλλα 350 εκ ειναι ενίσχυση της ΔΕΗ, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για το κοινωνικό μέρισμα. “Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από όσο είχατε συμφωνήσει. Όσο για το μέρισμα τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη”, είπε. Παριστάνετε τους Αη Βασίληδες της πολτικής σε μία χώρα που δεν ελπίζει πια σε Χριστούγεννα, σχολίασε μάλιστα.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας έκοψε τις συντάξεις και δίνει αντίδωρο

“Υπάρχουν ευθύνες για τη Δ.Αττική και πρέπει να αναληφθούν. Είναι προφανές ότι δεν αρκούν τα έργα που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρότητα και συγκεκριμένες πράξεις. Να ξεπαγώσουν τα έργα που καθυστερούν είτε λόγω της περιφέρειας είτε επειδή έχει κόψει η κυβέρνηση τις δαπάνες για έργα”, ειπε ξεκινώντας την ομιλία της η νεοεκλεγείσα στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματα. Κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει μέρος του πλεονάσματος για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους καθώς και τους πλημμυροπαθείς στη Σύμη. “Περμένουμε ακόμη την παραίτηση Τσακαλώτου όπως είχε αναφέρει εάν η κυβέρνηση μείωνε το αφορολόγητο. Και απο την άλλη να θυμίσω στο Μητσοτάκη ότι η απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δική μας” είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι εξοντώνει τη μεσαία τάξη και φτωχοποιεί το σύνολο των Ελλήνων. Ενδεικτικό είναι, είπε, ότι θεωρεί εύπορη οικογένεια με παιδιία με συνολικό εισόδημα οριακά στα 1000 ευρώ το μήνα καθαρά. “Προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Είναι ο ίδιος ο Τσίπρας που έκοψε τις συντάξεις” είπε. “Καταλαβαίνουμε βέβαια γιατί ο κ.Τσιπρας ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα άρον άρον το μέρισμα”, είπε χαρακτηριστικά η κ.Γεννηματά. “Όλο και περισσότεροι πολίτες αντιδρούν. Χιλιάδες πολίτες μετέτρεψαν την κάλπη της κεντροαριστεράς στην πρώτη οργανωμένη αντίσταση στον κατήφορο και τις συντηρηικές πολιτικές”, πρόσθεσε

Καμμένος : Το σπίτι το δικό μου είναι καθαρό κ.Μητσοτάκη

Μετά τον πρωθυπουργό ζήτησε το λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος προκειμένου να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη επί προσωπικού.

“Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό. Την Πέμπτη θα έχετε εδώ όλα τα στοιχεία”, είπε και συνέχισε: “Το σπίτι το δικό μου δεν έχει διεύθυνση off shore εταιρείας. Μπήκα πλουσιότερος στην πολιτική κα θα φύγω φτωχότερος. Καλώ λοιπόν το Μητσοτάκη να μαζευτεί. Να έρθει στη Βουλή την Πέμπτη και θα πάρει όλες τις απαντήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο και σημείωσε ότι η στρατονομία δεν έχει δικαιοδοσία να συλλάβει πολίτη εντός στρατοπέδου. “Εγώ την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνω”, είπε ο υπουργός Αμυνας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα αυτά αλλά να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη όπως είπε. Χαρακτήρισε περίεργο ότι κάποιος όπως υποστήριξε ήταν ειδοποιημένος και περίμενε στον τρίτο όροφο για να τραβήξει βίντεο με την εσιβολή του Ρουβίκωνα.

Τσακαλώτος: Από που θα κόψετε δαπάνες;

“Εχετε καταλάβει γιατί ανεβαίνει η Λεπέν; Να μας πείτε έχουμε πρόγραμμα που θα μειώσει τα σχολεία. Γιατί οι φίλοι σας στο ΔΝΤ μας λένε ότι δε βγαίνον οι δαπάνες γιατί έχουμε παρακόψει τις δαπάνες στα σχολεία. Εσείς που δεν ειστε λαϊκιστές να μας πείτε από που θα κόψετε δαπάνες”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέίδης Τσακαλώτος απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ.

Θεοδωράκης: Τσαρλατάνοι των υποσχέσεων παίζουν χαρτοπόλεμο με τα αντιπλημμυρικά.

“20 νεκροι στη Μάνδρα. Πρέπει να κάνουμε μία στάση εδώ. Γιατί υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντιληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διακυβέρνηση με τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα. Η χώρα δεν έχει πλάνο, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα. Αλλωστε δεν ειναι τυχαίο ότι και στα τρία μνημόνια υπήρξαν επιταγές που εφαρμόστηκαν με το ζόρι, αλλά εθνκό αναπτυξιακό σχέδιο αρνούμαστε να κάνουμε. Τσαλαβουτάμε στα προβλήματα μπαλώνουμε και δίνουμε έδαφος στους τσαρλατάνους των υποσχέσεων, που παίζουν χαρτοπόλεμο με τα αντιπλημμυρικά”, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγορώντας την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ότι δεν είχε έτοιμο αντπλημμυρικό σχεδιασμό. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ξύπνησε μόνο όταν είδε τον αριθμό των νεκρών στα σάιτ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με την παθογένεια του παρελθόντος και ότι υιοθέτησε το τέρας της γραφειοκρατίας. “Τσαλαβουτάτε αριστερά – δεξιά και αυτό το λέτε πολιτική. Οι ασύνδετες υπουργικές αποφάσεις, όμως, δεν είναι κυβερνητική πολιτική”, είπε.

Αναρωτήθηκε όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι φτώχεια- ανεργία- φορολογία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Παρέθεσε μάλιστα ονομαστικά παραδείγματα συγκεκριμένων ανθρώπων και της φορολογίας που καλούνται να πληρώσουν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοντά στις γιορτές θα αναζητά τους ιδανικούς ψηφοφόρους για να μοιράσει έκτακτα επιδόματα χωρίς κανένα σχέδιο για να μειωθούν οι σπατάλες, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της νέας γενιάς. “Διαλύετε τη μεσαία τάξη. Σε λίγο θα έχουμε μόνο φτωχούς και προύχοντες”, υποστήριξε.

Δανέλλης: Φιλανθρωπία είναι κάθε επίδομα που δίνεται άπαξ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπυρίδων Δανέλλης διαφώνησε με τη λογική του επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι “Φιλανθρωπία είναι κάθε επίδομα που δίνεται άπαξ”.

Κουτσούμπας: Ματωμένα πλεονάσματα

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερθηκε στις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ και  ο Ριζοσπάστης είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους.

“Η κυβέρνηση προκαλεί με τις διακηρύξεις της. Όλες οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κλέβουν δέκα και δίνουν ένα στον εξαθλιωμένο παριστάνοντας τον ευεργέτη. Πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα. Κρύβουν το ποιος πληρώνει την υπεραπόδοση των μέτρων. Δεν προήλθε το πλεόνασμα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φοροαπαλλαγές και οι φοροελαφρύνσεις μεγάλωσαν για ομίλους τη χρονιά που πέρασε”, δήλωσε ο κ.Κουτσούμπας.

Τσακαλώτος: Δε θα πάμε σπίτι μας

‘Δεν δίνουμε ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά αυτό που κάνουμε είναι μέρος της λύσης’ είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός των Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν. ‘Δεν λέμε τί να κάνουμε; Αυτοί είναι οι περιορισμοί, πάμε σπίτι μας. Εμείς δεν θα πάμε στπίτι μας”, κατέληξε ο κ.Τσακαλώτος.

Το λόγο ζήτησε και έλαβε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση ‘να έχει λιγότερο διχαστικό λόγο’.

‘Αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη τους μοιράζουν ψίχουλα. Πρόκειται για απόλυτο πολιτικό ξεπεσμό’ είπε στην παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Σταθάκης: Δυο μεγάλες τομές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Για αποκλιμάκωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω της διασύνδεσης των νησιών μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκρούοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις ότι δεν αποτελεί κοινωνικό μέρισμα η απόδοση 360 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση για τις συγκεκριμένες χρεώσεις. “Σαφώς και είναι κοινωνικό μέρισμα. Η εναλλακτική λύση είναι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Είναι επιλογή της κυβέρνησης το μεγάλο συσσωρευμένο έλλειμμα να το αποδώσει τώρα και να μην πάμε σε αυξήσεις. Απορρίπτω ότι είναι κρατική ενίσχυση”, πρόσθεσε. ‘Τα ΥΚΩ τιμολογούνται σε σύνδεση με την κατανάλωση. Σαν μια σκάλα. Ο τρόπος αποτίμησης δημιουργεί δυσανάλογη αύξηση των ΥΚΩ. Η πρώτη αλλαγή που κάνουμε είναι ότι αυτή τη σκάλα την κάνουμε ευθεία. Εξομαλύνουμε αυτή την καμπύλη των ΥΚΩ για να γίνει δικαιότερη αποτίμηση και να αποφύγουμε φαινόμενα που είχαμε μέχρι τώρα’, συνέχισε ο κ.Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Τιμολόγιο είπε ότι έρχονται δύο μεγάλες τομές. ‘Εισάγουμε μια δεύτερη κατηγορία που θα έχει 70% έκπτωση για τη στήριξη των πραγματικά κοινωνικά αδύνατων, που χρειάζονται στήριξη. Δίνουμε ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Η μια μεταρρύθμιση αφορά αυτούς που λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα. Οσοι λαμβάνουν σήμερα Κοινωνικό Τιμολόγιο εισάγεται και περιουσιακό κριτήριο”.

Δένδιας: Επίθεση στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση για την τραγωδία στη Δυτική Αττική

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέφερε τη συζήτηση στην τραγωδία της Μάνδρας. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεν οι ευθύνες των προηγούμενων χρόνων, αλλά τί έκανε η κυβέρνηση, ενώ ήξερε για την κακοκαιρία. ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την ευθύνη και την πολιτική πατρότητα της διοίκησης στην περιφέρεια. Ερωτώ: ‘Ηταν πρόγραμμα του συνδυασμού που κέρδισε τις εκλογές η αντιμετώπιση του προβλήματος; Εδώ και τρία χρόνια το είπατα, είπατε ότι θα λύσετε και αγνοήσετε εδώ και τρία χρόνια. Υπήρχαν ή όχι εκατομμύρια που δεν απορροφήθηκαν ή όχι; Είναι έτσι ή δεν είναι; Υπάρχει ευθύνη ή να ψάξουμε στο 1975; Είστε παντελώς ανεύθυνοι; Δεν έχετε καμία ευθύνη;”, είπε ανάμεσα σε άλλα.

Βενιζέλος: Δυσανάλογο το τίμημα για την οικονομία

Για αφαίμαξη των πολιτών μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη ΔΗΣΥ. ‘Για να επιτύχουμε το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%. Το 2017 καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης αισθητά μειωμένος από το στόχο. Το 2018 που είναι ο κρίσιμος χρόνος της διαπράγμάτευσης, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για υπερέσοδα, όταν έχουμε αφαιμάξει την οικονομία. Μιλάμε για ύφεση εις βάρος του μέλλοντος. Το τίμημα για να δοθεί το βοήθημα πέρσι και φέτος είναι δυσανάλογα μεγάλο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Γιατί έπρεπε να αφαιμάξουμε δισεκατομμύρια που στερούν ανάπτυξη;” πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ως μυωπική, πολιτική των πελατειακών σχέσεων. ‘Αναζητάτε πολιτικές φιλοδωρημάτων, εκμαυλισμού κοινωνικών τάξεων”.

Αχτσιόγλου: Η μείωση της ανεργίας οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ

Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ως σημαντικό να ξεκαθαρίσει από πού προέρχονται τα χρήματα που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα. ‘Το πιο σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος προκύπτει από τα ασφαλιστικά ταμεία και από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί αυτή η αύξηση αιτιολογείται στη βάση της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας. Αυτά οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Σημαντική είναι η αύξηση των εσόδων επειδή υπάρχει αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση οφειλών. Η λειτουργία του ΚΕΑΟ έχει οδηγήσει στη μείωση της εισφοροδιαφυγής”. Παράλληλα, η κ.Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στην εκκαθάριση, όπως είπε, του μητρώου  των εκκρεμών συντάξεων, που επιβάρυνε την εικόνα της χώρας εδώ και χρόνια. ‘Παράλληλα, η οικειοθελής δήλωση εισοδημάτων, η πάταξη της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής είναι αυτά που μας επιτρέπουν να δίνουμε το μέρισμα και καμία υπερφορολόγηση” υποστήριξε η κ.Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα