LIVE: Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014 (Vid)
- 07 Δεκεμβρίου 2013 17:48
Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις και εν συνεχεία να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα “πυρά” των βουλευτών απ’ όλες τις παρατάξεις.
Πάντως, στις τέσσερις μέρες συζήτησης που προηγήθηκαν, το κλίμα ήταν ουσιαστικά υποτονικό, ένδειξη ότι πολλοί θεωρούν τον προϋπολογισμό αυτό “εικονικό”.
Πάντως, πολλοί βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατέστησαν σαφές πως η ψήφος τους μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης και, σε κάθε περίπτωση, θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία κατά το αμέσως προσεχές μέλλον: είτε όταν τεθούν προς έγκριση ο νέος φόρος ακινήτων και η διευθέτηση του ζητήματος των πλειστηριασμών, είτε αργότερα, όταν ενδεχομένως παρουσιαστεί ως αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.
Το θέμα των πλειστηριασμών, όπως είναι γνωστό, θα τεθεί τουλάχιστον προς κατ’ αρχήν συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ζητείται παράταση ενός έτους στην προστασία της πρώτης κατοικίας και οι τράπεζες να μην μπορούν να πουλάνε σε επενδυτικά κεφάλαια τα “κόκκινα” δάνεια.
Στο μεταξύ, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
“Με τον προϋπολογισμό του 2014, που κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η αντιλαϊκή πολιτική των περιοριστικών μέτρων, της σκληρής λιτότητας και της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας επίσης:
“Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, να εξαφανίσουν κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες, να επιβάλουν ένα ληστρικό φορολογικό σύστημα, πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη φτωχοποίηση”.